Ljusstakar som lyser upp advent 2023

Adventsljusstaken, ett centralt inslag i den skandinaviska jultraditionen, är mycket mer än bara en förtjusande dekoration i fönstret. Den tjänar som en glädjefull påminnelse om ljusets triumf över mörkret, speciellt under de långa vintermånaderna. Denna tradition har sina rötter i 1930-talets Sverige, när den innovativa uppfinnaren Oscar Andersson introducerade den första elektriska adventsljusstaken. Från det ögonblicket skulle firandet av advent aldrig vara detsamma.

Traditionellt är adventsljusstaken utrustad med sju ljus, ett antal som har stark symbolisk betydelse inom kristendomen. Den är mer än bara ett stämningsfullt ljus i fönstret; den är en berättelse om förväntan, hopp och glädje inför det kommande julfirandet. Denna symbolik ligger djupt förankrad i den kristna traditionen, där ljuset representerar Jesus som kallas världens ljus.

Med tiden har adventsljusstakens design utvecklats och mångfaldigats. Alltifrån konventionella varianter i trä och metall till modernare modeller i glas eller plast. Med andra ord så finns det en ljusstake för alla stilar och smaker. Även om många ljusstakar behåller sin minimalistiska skönhet så kan andra prydas med allt från lekfulla julfigurer till sofistikerade snöflingor.

Dessutom har adventsljusstaken blivit ett medium för kreativitet och personligt uttryck. Hemmagjorda ljusstakar ger möjlighet till personliga inslag och egna traditioner. Genom att tillverka en egen ljusstake kan du skapa något unikt som kan glädja dig och dina nära under kommande adventstider.

Så när vi tänder ljusen i adventsljusstaken, så handlar det inte bara om att föra in mer ljus i våra hem. Det är också en tid för reflektion, att samla tankarna och beundra ljusets kraft att sprida hopp och glädje i vår omgivning. Att tända dessa ljus kan bli en stund av stillhet i den annars så livliga adventstiden, en stund att uppskatta den speciella atmosfär som infinner sig under denna tid på året.

Handla adventsljusstakar online

Här börjar jakten efter en bra adventsljusstake 2023 som garanterat kommer göra er advent så mycket mysigare. Ett tips är att jämför samtliga e-handlare för att upptäcka om det finns några intressanta adventsljusstakar på kampanj just nu. Julen är en dyr högtid och därför är det alltid klokt att försöka handla adventspynt så billigt som möjligt.

Hitta adventsljusstake online - Bra utbud av ljusstakar till advent 2023

Med cirka 80 fina adventsljusstakar är det lätt att hitta en vacker ljusstake som kommer lysa upp advent 2023 på ett mycket fint sätt. Butiken har det mesta inom julbelysning så fundera om det är läge på att klippa till på annat lysande julpynt när du enda ska beställa.

Helt enkelt bäst på adventsljusstakar och det första stället du besöker efter ljusstake av alla dess slag.

Markslöjd adventsljusstakar är en gigant inom området, och oj så många fina elljusstakar de har på lager.

Skaffa många adventsljusstakar 2023 – Maximera stämningen

Att fylla ditt hem med adventsljusstakar för advent 2023 kan erbjuda en rad fördelar, några av dessa tycker Presentguiden inkluderar:

 1. Ökad Stämning: Adventsljusstakar sprider inte bara ljus, de sprider också en superskön stämning. Med fler ljusstakar i ditt hem kan du skapa en atmosfär som är både mysig och inbjudande. Ljuset från ljusstakarna kan förvandla rummen till en plats för värme och gemyt, vilket skapar perfekta miljöer för avkoppling, samvaro och reflektion.
 2. Personligt Uttryck: Genom att ha en mängd adventsljusstakar kan du visa upp din personliga stil och skapa unika uttryck i ditt hem. Du kan välja ljusstakar som passar in i din heminredning, eller kanske till och med skapa kontraster genom att mixa olika stilar. Ljusstakarna kan också reflektera din personliga relation till julen och de traditioner du håller kära.
 3. Fler Platser att Dekorera: Med flera adventsljusstakar får du fler möjligheter att sprida julkänslan i hela ditt hem. Du kan placera ljusstakar i fönster, på bord, hyllor, och kanske till och med i oväntade platser som badrummet eller hallen. På så sätt sprids den mysiga känslan av advent till alla rum.
 4. Bättre Ljusspridning: I länder där vintermånaderna är mörka, som i Sverige, kan adventsljusstakar vara en källa till mycket välbehövligt ljus. Med flera ljusstakar kan du effektivt öka ljusspridningen i ditt hem, vilket kan göra din miljö ljusare och mer upplyftande.
 5. Traditionens Kraft: Adventsljusstakar är en del av en lång tradition. Att ha flera av dem i ditt hem kan vara ett sätt att djupare koppla till den traditionen, och kanske även skapa nya egna traditioner. Att tända ljusen varje kväll kan bli ett speciellt ritual som du och din familj ser fram emot.

Att ha flera adventsljusstakar i ditt hem kan därför öka julkänslan, skapa unika inredningsuttryck, sprida ljus i mörka vinterkvällar, och fördjupa din anknytning till jultraditionen. Så varför inte välkomna advent 2023 med flera adventsljusstakar i ditt hem?

Adventsljusstake mässing

Adventsljusstake mässing – För och nackdelar

Att välja en adventsljusstake i mässing kan vara ett utmärkt val för många, men som med alla val finns det både fördelar och nackdelar. Här dyker Presentguiden.se ner i några av dessa:

Fördelar med en adventsljusstake i mässing:

 1. Estetik: Mässing ger en klassisk, tidlös känsla som kan lägga till en touch av elegans och värme i ditt hem. Den har en vacker glöd som blir ännu mer lockande när ljusen är tända.
 2. Hållbarhet: Mässing är ett mycket hållbart material som kan hålla i många år. En mässingsljusstake kan till och med bli en familjeärvinge som kan njutas av generationer.
 3. Underhåll: Mässing kräver lite underhåll. Med rätt vård, dvs en regelbunden polering, kommer din ljusstake att behålla sin lyster och skönhet över tiden.

Nackdelar med en adventsljusstake i mässing:

 1. Tung: Mässing är ett tungt material, vilket kan göra ljusstaken svår att flytta runt. Detta kan vara något att tänka på om du planerar att flytta din ljusstake ofta.
 2. Kostnad: Mässing är generellt dyrare än andra material som plast eller aluminium. Om du har en stram budget kan en mässingsljusstake vara ett dyrare alternativ.
 3. Underhåll: Trots att mässing är lätt att underhålla, behöver det regelbundet underhåll för att förhindra att det blir matt eller oxiderar. Om det inte underhålls ordentligt kan det förlora sin glans.

Även om valet av en adventsljusstake i mässing kommer med både fördelar och nackdelar, kan det vara ett utmärkt val för dem som värdesätter långvarig kvalitet, tidlös skönhet och varm atmosfär under adventstiden.

Viktigt att tänka på – Innan val av adventsljusstake

Att välja rätt adventsljusstake kan verka som en enkel uppgift, men det finns faktiskt flera saker att överväga. Här är några nyckelfaktorer som Presentguiden.se tycker att du ska ha i åtanke när du väljer adventsljusstake:

 • Stil och design: Det är viktigt att välja en adventsljusstake som passar in i din inredning och reflekterar din personliga stil. Är du förtjust i traditionell skandinavisk design? Då kanske en enkel, minimalistisk ljusstake i trä eller mässing är något för dig. Om du gillar mer modern och samtida design så kan en ljusstake i glas eller metall med en unik formgivning kan vara passande.
 • Material: Materialvalet spelar stor roll för ljusstakens hållbarhet, utseende och underhåll. Ljusstakar i trä, mässing eller glas kan ge en mer traditionell och elegant känsla, men de kan behöva mer underhåll. Plast eller metall kan vara mer hållbara och lättskötta alternativ.
 • Säkerhet: Adventsljusstakar är en ljuskälla och bör därför alltid användas med säkerhet i åtanke. Kontrollera att den ljusstake du väljer är säker att använda, att den har en stabil bas och att lamporna inte blir för heta. Se till att den uppfyller alla säkerhetsstandarder med allt från CE-märkning och så vidare.
 • Ljuskälla: Vissa adventsljusstakar använder traditionella ljus, medan andra har elektriska ljus. Elektriska ljusstakar är ofta ett säkrare och mer hållbart alternativ, men vissa föredrar den autentiska atmosfären som riktiga ljus skapar. Om du väljer en elektrisk ljusstake, överväg om du vill ha LED-ljus, som är energieffektiva och håller länge.
 • Storlek: Slutligen, se till att du har tillräckligt med utrymme för din ljusstake. Stora ljusstakar kan vara imponerande, men de kanske inte passar på ett litet fönsterbräde. Å andra sidan kan en liten ljusstake försvinna i ett stort fönster. Välj en storlek som passar till utrymmet där du planerar att placera ljusstaken.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en adventsljusstake som inte bara lyser upp ditt hem, utan också passar perfekt in i din inredning, är säker att använda, och kommer att hålla för många adventstider framöver.

Elljusstake eller adventsljusstake med levande ljus - Fördelar och nackdelar

Levande ljus eller elljusstake

En levande adventsljusstake, med äkta ljus, bär på en speciell charm som kan kännas mer imponerande än elektriska ljusstakar, och det finns flera anledningar till detta:

 1. Autentisk Atmosfär: Levande ljus ger en unik och varm atmosfär som är svår att efterlikna. Flammen som dansar på veken skapar ett levande, pulserande ljus som elektriska lampor inte kan matcha. Det är just denna äkthet som ger levande ljus sin charm.
 2. Traditionell Känsla: Levande adventsljusstakar har en stark koppling till tradition. Innan elektricitet var ljus den primära ljuskällan, och det att tända ljus under adventstiden har varit en ritual i hundratals år. Att hålla fast vid denna tradition kan känna mer autentiskt.
 3. Ljusets Symbolik: Inom många kulturer och religioner symboliserar levande ljus hopp, renhet och liv. Denna symbolik kan ge en djupare mening till din adventsljusstake, något som kan göra den mer imponerande.
 4. Närvaro och Medvetenhet: En levande adventsljusstake kräver mer uppmärksamhet och omsorg än en elektrisk ljusstake. Du måste tända ljusen, se till att de inte brinner ned helt och släcka dem. Denna ritual kan skapa en känsla av närvaro och medvetenhet som kan vara mycket tillfredsställande.

Det är viktigt att notera att medan levande ljus kan vara mer imponerande på dessa sätt, kommer de också med risker såsom brandrisk i hemmet. Om du väljer att använda levande ljus, se till att göra det på ett säkert sätt. Om du föredrar säkerheten och bekvämligheten hos elektriska ljusstakar, finns det många alternativ som är designade för att efterlikna utseendet och känslan av äkta ljus.

Här kommer fördelarna med att istället välja en elljusstake:

 1. Säkerhet: Först och främst, elektriska ljusstakar minimerar brandrisken. Levande ljus kan vara vackra, men de kan också vara farliga om de inte övervakas noggrant. Med elektriska ljus kan du njuta av ljusets glöd utan att oroa dig för att olyckan ska vara framme.
 2. Bekvämlighet: Elektriska ljusstakar är lätta att använda och underhålla. Du behöver inte oroa dig för att byta ljus eller rengöra stearin. Och med en timerfunktion kan du ställa in när ljusstaken ska tändas och släckas automatiskt.
 3. Lång Livslängd: Elektriska ljusstakar, särskilt de med LED-lampor, har en mycket längre livslängd än levande ljus. Du behöver inte köpa nya ljus varje år, vilket kan spara både pengar och miljö.
 4. Variation i Design: Med elektriska ljusstakar finns det en stor variation i design och stilar. Från traditionella trästakar till moderna, minimalistiska metallstakar. Det finns  så att säga en elektrisk ljusstake för varje smak.
 5. Justerbar Ljusstyrka: Många elektriska ljusstakar erbjuder justerbar ljusstyrka, vilket innebär att du kan anpassa ljusnivån efter dina önskemål. Vissa har till och med olika ljuslägen, som blinkande eller pulserande för att skapa olika atmosfärer.

Slutligen, medan elektriska ljusstakar kanske inte har den traditionella charmen av levande ljus, erbjuder de en kombination av säkerhet, bekvämlighet, hållbarhet och anpassningsbarhet som kan göra dem till ett utmärkt val för många under adventstiden.

Sprid kunskap av adventsljusstakar och varför de hör hemma i alla fönster till advent 2023

Uppdaterades 2 juni, 2023