Årets viktigaste juldekoration 2024 – Julgranen är hemmets mitt

Julgranen är en av de mest ikoniska symbolerna för jultiden. Den är så mycket mer än bara ett träd belamrat med kulor, ljus och glitter. Varje år tar vi ner jullådorna från vinden, samlas kring granen och delar ett stund som är lika mycket tradition som det är gemenskap. Men hur kom vi hit? Här dyker Presentguiden.se ner i julgranens fascinerande historia.

Från tidernas begynnelse har träd spelat en betydande roll i människors liv. De var källor till föda, skydd och bränsle. Vissa kulturer tillbad träd som symboler för liv, förnyelse och odödlighet. I gamla tiders Tyskland före kristendomen firades midvinter med att man dekorerade träd och buskar med skinn och stenar för att locka till sig gudarna och driva bort onda andar.

På 1500-talet började tyska kristna att hänga upp pyntade träd i sina hem. Enligt vissa historiker var det Martin Luther, reformationens ledare, som först tände ljus i ett träd för att illustrera hur stjärnorna lyste genom träden på julekvällen.

Julgranstraditionen spreds långsamt över Europa och nådde till slut England på 1800-talet tack vare drottning Victoria och hennes tyskfödda make, prins Albert. Det amerikanska folket var dock lite mer tveksamma, och det dröjde ända till slutet av 1800-talet innan julgranar blev allmänt accepterade där.

Julgranen är nu ett globalt fenomen och har gått igenom en stor utveckling genom åren. Från att enbart varit en naturlig gran, har vi nu en myriad av alternativ: Plastgranar, aluminiumgranar, pop-up-granar, halva granar för mindre utrymmen och till och med väggdekorationer formade som granar för dem utan något utrymme alls. Det finns med andra ord en julgran för alla!

Sedan finns det en stor variationen i julgransdekorationer. Från enkla hemmagjorda pynt till sofistikerade glaskulor, LED-ljus som kan styras med en app på din telefon och toppstjärnor som kan sjunga julsånger. Många av oss bär även på traditionen att ha åtminstone en ”ful” julgranskula, en minnesgåva eller kanske en handgjord skapelse från skoltiden.

Julgranen är mer än bara en symbol för julen. Den är en länk till vårt förflutna, en bro till våra traditioner och ett ljus som skänker hopp i vinterns mörker. Så oavsett om din gran är naturlig eller syntetisk, överdådigt dekorerad eller spartanskt enkel så kommer den alltid att vara en del av det magiska som är julen.

Beställ julgran på nätet

Ska du handla 2024 års julgran på nätet? Då kan Presentguiden varmt rekommendera att besöka butikerna som vi tipsar om nedan. Nu för tiden är det enkelt att köpa julgran online, och sedan få den levererad hem till dörren. Supersmidigt och tidssparande, perfekt till dig som känner att det inte finns tid att hugga julgran på egen hand.

Beställa julgran online - Så går det till att handla gran

En gigant på julgranar och här beställer du enkelt, säkert och snabbt precis den levande julgran som du önskar få levererad. Även mängder av tillbehör till julgranen såsom julgransmatta, julgransfot, julgranskulor och så vidare. Kan varmt rekommenderas, spana in butiken idag redan.

Tillbehör som behövs – Som gör dig till julgransmästaren

Har du beställt årets julgran 2024 eller hade du tänkt hugga den senare? Oavsett vad, detta är den enkla biten. Det kluriga blir att få din gran att må så bra som bara möjligt är. Därför vill Presentguiden ge tips på några träffsäkra julgranstillbehör som gör dig till ett fullfjädrat julgransproffs!

Granboken - Lär dig allt om julgranar

Det mesta du kan tänka dig till julgranar. Några exempel är ett väldigt bra utbud av julgransfötter, julgransmattor, julgranspynt och så vidare. En bok som bör innehas av alla som hade tänkt ha en riktigt julgran i år är Granboken. Perfekt julklapp till den som håller sin kära gran högt.

Vattensensor till julgran - Bästa tillbehöret till äkta gran

Vad är det svåraste med att hålla sin äkta julgran så levande och välmående som möjligt? Just det ja, att ständigt fylla på vatten. Det är inga tvivel om att det är lätt att glömma bort att vattna. Julgranar dricker i regel väldigt mycket så det kan ta slut i julgransfoten illa kvickt tyvärr. Då kommer denna stjärna som är en vattensensor bli guld värd! När vattennivån i julgranens fot går under sensorns nivå så börjar stjärnan att blicka. Ni kommer med andra ord se när det är dags att vattna julgranen, klart och tydligt. Skaffa din julgransensor idag redan för att möjliggöra bästa möjliga förutsättningar att sköta om granen på ett bra sätt.

Att ha en sensor som känner av julgranens vattennivå kan verka som en futuristisk idé, men det är faktiskt en smart och praktisk lösning som kan göra din jul ännu mer magisk. Här ger Presentguiden några anledningar till varför det är så omtyckt att skaffa sin egen julgransvattensensor:

Tänk dig att du vaknar upp på julaftonsmorgon, bara för att upptäcka att din vackra gran har börjat tappa sina barr över natten. Det är inte precis den julstämning du hoppades på, eller hur? Men med en vattensensor behöver du aldrig oroa dig för detta scenario. Sensorn ser till att din gran alltid får den mängd vatten den behöver för att förbli frodig och grön under hela julperioden.

Men det handlar inte bara om att hålla granen grön. En uttorkad gran kan faktiskt vara en brandrisk, särskilt om den är dekorerad med ljus. Med en vattensensor kan du njuta av dina julbelysningar utan att behöva oroa dig för säkerheten. Det är som att ha en liten tomtenisse som vakar över din gran!

Och låt oss inte glömma bekvämligheten. Istället för att behöva böja sig ner och kolla vattennivån varje dag, kan du enkelt kolla sensorns läsning. Det är som att ha en personlig assistent för din julgran!

Slutligen, att använda en vattensensor kan också vara ett roligt sätt att införa lite modern teknik i din jultradition. Jag minns en jul när min brorson, en liten tekniknörd, blev mer fascinerad av vattensensorn än av sina egna julklappar! Det blev en rolig anekdot som vi fortfarande skrattar åt varje jul.

Så, om du vill ha en julgran som är lika frodig och livlig som din julanda, kan en sensor som känner av julgranens vattennivå vara ett smart och roligt tillägg till dina juldekorationer.

Jultröja med julgran - Julklapp till alla som älskar granar

Vi är många som är fullständigt förälskade i julgranar då dessa väldoftande mästerverk är det som verkligen betyder att det är jul, inte sant? Är du en sann julgransfantast så kommer säkert en jultröja med en gran på intressera dig. Vackert stilren jultröja som finns i hela 7 färger. Förutom färgerna på bilden så hittar du såklart julens röda färg samt vit och blå.

Frågor & svar – För att bli en fullfjädrad julgransexpert 2024

Varmt välkommen till Presentguiden, din ultimata resurs för alla dina gåvobehov och högtidsfiranden. När det gäller julgranar, ser vi det som vår mission att vara den ledande informationskällan. Julgranen är inte bara en säsongens prydnad, den är hjärtat i många hem under julen, en symbol för gemenskap, tradition och festlig stämning. Att välja den rätta granen är därför inte en liten uppgift. Det är en beslut som kan påverka kvaliteten på hela din julfirande, från estetik till doft och även miljöpåverkan.

Genom att erbjuda djupgående och pålitlig information om olika sorters granar, skötselråd och hållbarhetsaspekter så strävar vi efter att hjälpa dig göra det mest genomtänkta valet. Vi förstår också att en julgran ofta är en investering som står i hemmet i flera veckor, så vi är här för att säkerställa att din investering är väl värd varje krona och varje minut du spenderar. Välj Presentguiden som din betrodda rådgivare för en glädjefylld och meningsfull jul.


Vad är skillnaden mellan olika typer av julgranar?

Det finns flera olika sorters julgranar, och valet kan påverka allt från utseendet till hur mycket arbete det är att ta hand om granen. Till exempel är nordmannsgran känd för sina mjuka, mörkgröna barr och behöver mindre vatten, medan kungsgran har en ljusare färg och en distinkt, angenäm doft. Plastgranar är ett annat alternativ som är hållbart och lättskött, men saknar den naturliga doften. Kort sagt, din idealgran beror på dina personliga preferenser när det gäller estetik, doft och skötsel.


Hur tar man bäst hand om sin julgran?

Skötseln av din julgran kan variera beroende på om det är en riktig eller konstgjord gran. För riktiga granar är det viktigt att hålla dem ordentligt vattnade och att undvika direkt solljus eller värmekällor, som kan få dem att torka ut snabbt. Plastgranar behöver mindre omvårdnad, men det är bra att damma av dem regelbundet. Oavsett typ, överväg att använda LED-ljus för att minimera brandrisken.


Vad bör man tänka på vid köp av julgran?

När du köper en julgran är det flera faktorer att tänka på. Först och främst, mät det utrymme där granen ska stå så att du vet vilken storlek du behöver. Inspektera granen noga för att se om den ser frisk och välvårdad ut. Glöm inte att tänka på transporten; vissa företag erbjuder hemleverans, vilket kan vara en stor fördel. Slutligen, jämför priser och kvalitet för att göra ett välgrundat val.


Är det miljövänligt att ha en riktig julgran?

Miljöaspekten av julgranar är komplex. Å ena sidan är riktiga granar förnybara och biologiskt nedbrytbara, men de kräver också vatten, gödsel och transporter. Konstgjorda granar kan användas i många år, men tillverkas ofta av plast och andra material som inte är biologiskt nedbrytbara. För en mer hållbar jul kan du leta efter certifierade ekologiska granar eller investera i en högkvalitativ konstgjord gran som du planerar att använda i många år.


Var kan man köpa en julgran?

Det finns många ställen att köpa julgranar, både online och i fysiska butiker. Stora varuhus och trädgårdscentrum brukar ha ett bra utbud, och ibland kan du hitta granar på lokala marknader eller via organisationer som säljer dem för att samla in pengar till välgörenhet. Om du vill ha en riktigt unik gran kan specialbutiker eller online-marknadsplatser som Etsy erbjuda exklusiva alternativ. Oavsett var du köper din gran, glöm inte att göra en grundlig kvalitetskontroll innan du bestämmer dig.


Skaffa julgran - 5 anledningar till att välja en riktigt gran

Därför ska du skaffa en julgran 2024

Att välja en äkta gran som sin julgran kan verka som en stor åtagande, men Presentguiden.se kan försäkra dig, det finns så många fantastiska anledningar till varför du bör överväga just detta:

 1. Doften: Ingenting kan jämföra sig med den färska, kryddiga doften av en äkta julgran. Det är som att ha en liten bit av skogen i ditt eget vardagsrum. Dessutom kommer du att bli påmind om den underbara doften varje gång du passerar granen, vilket kan leda till några roliga situationer. Förra året kom jag hem för att hitta min katt som tog en tupplur under granen. När jag väckte honom så luktade han som en kombination av katt och julgran resten av dagen!
 2. Utseendet: En äkta gran har en unik charm som inte kan replikeras. Varje julgran är unik, med sina egna udda kvistar och ojämna delar, vilket ger dem en personlighet. Det är lite som att bjuda in en knasig gammal släkting till ditt hem för julen, en som kan klä sig lite udda, men som du älskar ändå.
 3. Tradition: Att gå ut och välja en gran kan vara en fantastisk familjeaktivitet. Jag minns en gång när vi kom fram till granförsäljaren och insåg att vi glömt att mäta takhöjden. Vi slutade med den största granen de hade, och till slut måste vi klippa bort en del av toppen för att få den att passa. Ett tips för alla er som inte har tid att hugga er egen julgran är att beställa en gran online.
 4. Miljövänlighet: Äkta granar är en förnybar resurs, och de flesta granodlare planterar ett nytt träd för varje sålt träd. Dessutom bidrar de till att ta bort koldioxid ur atmosfären medan de växer, vilket gör dem till ett grönare val än plastgranar. Hör gärna med granförsäljaren hur deras företag gör för att kompensera alla granar som huggs ner varje år.
 5. Hemmet: Slutligen, ingenting får ditt hem att kännas mer som jul än att ha en äkta julgran i ditt vardagsrum. Det är en tradition som verkligen får oss att stanna upp, koppla av, och bara njuta av julen och allt den innebär. Juldekorationer överlag handlar om att skapa den där underbara lugnet som gärna får infinna sig till julen 2024.

Så varför inte skapa några nya minnen i år? Vem vet, du kanske hittar din katt som doftar som en skogsstig, eller kanske du blir tvungen att lösa en höjdutmaning. Men oavsett vad så kommer en äkta julgran att ge en extra speciell touch till din jul.

Hugga gran - Värt att tänka på innan du tar en egen julgran

Hugga julgran – Så går du tillväga

Att hugga din egen julgran kan vara ett äventyr i sig, och en underbar tradition att starta med familjen! Men vad är det bra att tänka på innan det är dags att fixa granen? Här kommer i vilket fall några tips som Presentguiden.se tycker det är smart att tänka på:

Saker som behövs:

 1. Handsåg eller yxa: En såg med mindre tänder, som en bågsåg, är oftast bäst för att såga ner träd. Vi skulle dock rekommendera att du hugger ner julgranen med en yxa. Om det känns jobbigt att hugga så tänk att för varje hugg så kommer du ett steg närmare slutmålet.
 2. Handskar: Att bära handskar kommer att skydda dina händer mot stickande barr och skarpa sågtänder är verkligen att rekommenderar. Du vill ha händerna så fräscha och fina som möjligt när det är dags att slå in alla julklappar.
 3. Måttband: Ta med ett måttband för att säkerställa att trädet kommer att passa i ditt hem och att det inte är för stort för din biltak. Det är med andra ord smart att mäta rummet där julgranen ska placeras innan du ger dig ut i skogen.
 4. Rep eller lastremmar: Används för att säkra granen på bilen för transport hem. Det smidigast är att använda en släpvagn men även skåpbil eller takräcke kan fungera för mindre julgranar.
 5. Kläder: Bär lager av varma kläder och vattentäta stövlar. Det kan vara kallt och vått ute i skogen.

Tips att tänka på:

 1. Tillstånd: I många områden måste du ha tillstånd för att hugga ner ett träd. Kontrollera med lokala skogsmyndigheter eller en granodling om det är okej att hugga sin egen julgran i området.
 2. Trädval: När du väljer din gran så leta efter en gran som är grön överallt. Om det har bruna barr så finns det risk att det kanske inte är helt friskt.
 3. Placering: Kom ihåg att tänka på var du vill placera granen i ditt hem. Ta hänsyn till takhöjden och platsen för möbler.
 4. Miljöhänsyn: Om du hugger ner en julgran i naturen så se till att det är ett område där träden inte är skyddade och där det är tillåtet att hugga ner dem. Försök välja en gran i ett område där det finns många granar. Då störs inte ekosystemet för mycket.
 5. Säkerhet: Se till att alla står på säkert avstånd när trädet faller. Var noga med att inte såga genom hela stammen utan såga genom cirka tre fjärdedelar och sedan dra trädet åt det håll du vill att det ska falla.

Att hugga din egen gran kan verkligen förstärka känslan av jul och skapa minnen som varar länge. Men kom ihåg, säkerhet först och respektera naturen!

Juldekoration & tillbehör – Som behövs till julgranar

Julgranar mittpunkten i många hem under julen, och att dekorera dem är en älskad tradition för många familjer. Varje detalj, från toppen till foten, fyller rummet med julens magi. Men vad är det som gör en gran komplett? Nedan är några av de mest populära julgransdekorationerna som Presentguiden tycker hjälper till att skapa den perfekta festliga atmosfären. Varje dekoration har sin egen charm och betydelse, vad väljer du att sätta i julgranen till julen 2024?

 1. Julgranspynt: Som flera av punkterna kommer tendera till så är såklart alla julgransdekorationer givna. Det är pyntet som gör en helt vanlig Kungsgran (eller plastgran) till en julgran. Om du väljer att julgranspynta klassiska röda kulor eller något helt udda och högst oväntat är upp till dig. Låt julgranspyntet göra så du sätter din personliga prägel över granen.
 2. Julgransbelysning: Inget lyser upp ett rum som gnistan från julgransbelysningen. Dessa lysande skönheter ger liv åt din gran, oavsett om du väljer varmt vitt, kallt vitt eller färgade lampor. De finns i många stilar och storlekar, från små prickiga ljus till större traditionella lampor. Och glöm inte att börja från botten och arbeta dig uppåt, slingrande ljusen runt varje gren för att skapa en riktig stjärnhimmel inne i ditt hem.
 3. Julgranskulor: Kulor är den traditionella julgransdekorationen och en absolut måste. De erbjuder en möjlighet att sprida färg genom granen och kan vara allt från glittrande och skimrande till matta och eleganta. Beroende på färgval och textur kan julgranskulor skapa olika stämningar. Och vem kan glömma glädjen av att hitta den perfekta platsen för varje kula på trädet?
 4. Julgransglitter: Om du letar efter det lilla extra för att få din gran att skina, leta inte längre än julgransglitter. Med sin skimrande skönhet kan glitter strösslas på grenarna eller hängas som snören för att skapa en effekt som får hela granen att skimra. Men var försiktig, glitter har en tendens att hamna överallt.. men kanske det bara är en del av charmen?
 5. Julgransfot: Om du vill att din gran ska stå stadigt och säkert under hela julen behöver du en julgransfot. Dessa praktiska stöd kommer i olika storlekar och stilar, från diskreta plastvarianter till mer dekorativa gjutjärnsfötter. De är ovärderliga för att hålla granen upprätt och stabil, samtidigt som de hjälper till att skapa en vacker bas för din julgran.
 6. Julgransmatta: För att lägga till en slutlig touch till din julgran så är en julgransmatta verkligen att rekommendera. Inte bara ger den en dekorativ bas för att komplettera din gran, men den tjänar också som en skyddande barriär för golv eller mattor från barr och vattenspill. Oavsett om du väljer en traditionell röd matta, en med julmotiv eller något mer nyskapande så lägger den till en extra nivå av värme och inbjudande känsla till ditt julgransområde.
 7. Julgranståg: Här har vi en ny-gammal juldekoration som får julgranen att kännas ännu mer levande. Kort och gott är ett jultåg någon som åker runt granen och sprider en extra speciellt julkänsla. Har ni aldrig haft ett julgranståg tidigare? Då är det hög tid att snöa in på den här roliga jultraditionen!
 8. Julgransstjärna: En julgran är verkligen inte komplett innan du har satt på toppstjärnan. Ja i vilket fall för inomhusgranenen, men gärna även för den utomhus. Spana in alla våra tips på årets bästa stjärnor för julgranar för att se om det är dags att förnya sig i år.
 9. Julgransväska: Det är kanske framförallt till plastgranar man skaffar sig en förvaringsväska att lägga alla delar i. Till riktiga julgranar så är gransäckar desto mer populärt. Genom att stoppa ner granen i en säck (eller påse) gör att du undviker att barra ner hemmet så mycket.
 10. Julgranskrage: En aning mer gammalmodig metod, som många håller kär än idag, är att sätta en krage runt sin julgran. Perfekt om du inte känner att granens julgransfot är estetiskt tilltalande och vill dölja den.
 11. Julgranskorg: Önskar du ta kragen ett steg längre? Då är det en hel korg som gäller! Snyggt att sätta sin julgran i helt klart. Dock är det svårt att hitta en vacker korg för de allra största julgranarna.
Olika sorts julgranar - Så väljer du rätt gransort att ta in som julgran

Kungsgranen – Herre på täppan av julgranar

Är du i valet och kvalet att välja julgran 2024 med undrar vilken sort som är bäst? Här reder Presentguiden ut de olika sorterna som är allra populärast att ta in sin julgran.

 • Kungsgranen: Den där flådiga Kungsgranen! Alltså, den är ju ren och skär julmagi, inte sant? Kungsgranen kommer ursprungligen från Kaukasus men har blivit en favorit i våra svenska hem. Varför, undrar du? Jo, för att den är så där vackert symmetrisk och har riktigt stadiga grenar som håller för de tyngsta julkulorna! Ännu en stor fördel med att ha en kungsgran-julgran är att den är som en städares dröm. Inget barrande här inte. Barren sitter kvar och du slipper dammsuga varje dag. Och förresten, barren är dessutom mjuka och stickar inte, perfekt för små nyfikna barnhänder.
 • Rödgranen: Näst ut är den gamla trotjänaren, Rödgranen. Det är ju ändå den vi har flest av här i Sverige. Den är liksom mer tillgänglig och lite mer plånboksvänlig än Kungsgranen. Men du vet vad de säger, man får vad man betalar för. Rödgranens barr har en tendens att ge upp och falla av lite lättare. Så om du har en Rödgran hemma kan det vara bra att ha dammsugaren nära till hands!
 • Blågranen: Och sist men inte minst, den exotiska Blågranen. Med sin unika blå-gröna färg på barren ger den verkligen det där lilla extra till julstämningen. Men den är lite mer ovanlig här i Sverige och mer populär över Atlanten.

Så det är de mest populära gransorterna. Men kom ihåg, oavsett vilken gran du väljer så är det viktigaste att ta hand om den rätt. Sköter du om din gran och håller den glad (ja, granar kan nog vara glada) så kommer den att lysa upp ditt hem med en underbar julstämning.

Dela gärna informationen om julgranar

Uppdaterades 6 januari, 2024