Guide till stjärngosselinne & stjärngossestrut

Stjärngossar  är en väsentlig del av den svenska jultraditionen och deras historia sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Från äldre tider har vi sett manifestationer av stjärngossar i olika former. Ursprungligen var de del av en medeltida kyrklig procession, Stjärntåget, som firades på Trettondedag jul. Detta tåg skildrade historien om de tre vise männen, eller ”stjärngossarna”, som följde Betlehemsstjärnan för att finna Jesusbarnet. Klädda i vita kläder och med koniska hattar – symboler för renhet och vishet – bar de med sig gåvor till barnet. En av dem, oftast den yngste, bar en stor stjärna på en stav, ett återskapande av den stjärna de hade följt.

Under årens lopp har traditionen utvecklats och anpassats till moderna tider, men dess kärna förblir oförändrad. På 1800-talet blev dessa tåg mer sekulära och folkliga, ofta kopplade till tiggeri och allmosor, men med tiden har de åter blivit en älskad del av julfirandet.

I dag är stjärngossarna ofta en del av Luciatåget, en annan djupt rotad svensk tradition som firas den 13:e december. Deras klädsel har förblivit trogen mot ursprungstraditionen, med vita kläder och koniska hattar, men numera bär de ofta pappersstjärnor istället för en på en stav. Deras roller kan variera beroende på plats och tradition, men de sjunger ofta sånger om de tre vise männen eller andra julsånger.

Stjärngossarna är en viktig länk till vår historia och våra traditioner. De påminner oss om den långa resa som vårt samhälle har gjort, från medeltida processioner till moderna Luciatåg. De symboliserar hopp och ljus i mörkret, vishet och generositet – värden som vi fortfarande håller högt idag.

Men kanske viktigast av allt, stjärngossarna skapar gemenskap och glädje. Oavsett om de går från dörr till dörr och sjunger, eller om de deltar i en skol- eller kyrkoföreställning så sprider de julkänsla och lycka. Och det är kanske det som är mest värdefullt med denna tradition – den förenar oss, gamla som unga, och påminner oss om att vi alla är en del av samma stora berättelse.

Handla stjärngosse set

Jakten efter stjärngosselinne och stjärngossestrut börjar genom att spana in Presentguidens tips på bra butiker online. Där finns många bra färdiga stjärngosse set till vuxen och barn.

Stjärngosselinne & stjärngossestrut

Kungen av fest är även mästaren på stjärngosselinnen och allt annat som behövs. Ett givet ställe att kolla närmare på när du är ute efter den här sortens strutar, stjärnor och linnen för lucia 2023.

Det ingår i ett komplett stjärngosse-set

Om du någonsin har undrat över vad som behövs för att vara en stjärngosse? Då är du på rätt plats, Presentguiden har stenkoll på allt som behövs i setet för att bli en komplett stjärngosse!

  1. Stjärngosselinne: Först på listan är den klassiska vita kåpan eller tunikan. Tänk dig en stor, fluffig marshmallow – det är så du kommer att se ut, minus sötma och klibbighet. Och ja, vi lovar, det är helt okej att ha långkalsonger under om det är kallt ute!
  2. Stjärngossestrut: Sedan behöver du den där koniska hatten, ibland kallad ”stjärngossehatt” eller ”kronhjälm”. Det är lite som att bära en papperskorg på huvudet, men mycket mer fashionabel. Den är vit, glittrar vanligtvis av guld- eller silverdekorationer och det är helt klart den coolaste huvudbonaden du någonsin kommer att bära.
  3. Stjärngosse stjärna: Glöm inte din stjärna! Det är inte vilken stjärna som helst, utan en som du bär stolt, som en superhjälte med sin sköld. Det kan vara en stor stjärna på en stav, eller en mindre pappersstjärna, men kom ihåg att det är inte storleken som räknas, utan hur du bär den!
  4. Sånger: Nu kommer den verkligt skrämmande delen – du kommer att behöva sjunga. Vanligtvis är det traditionella sånger som ”Staffansvisan” men varför inte lägga till lite modern twist? Huvudsaken är att du sjunger med hjärtat och bjuder på dig själv.

Att vara en stjärngosse är alltså mer än bara en roll i ett tåg, det är att ta på sig rollen som ljusets bärare, att vara en symbol för glädje och firande. Och ja, det är också att ha riktigt skoj!

Sprid kunskap av stjärngossar på sociala medier

Uppdaterades 24 maj, 2023