Mysigt sken i mörkret – Allt om ljusslingor

Oavsett om du ska sätta upp en ljusslinga som juldekoration eller till den mysiga sommarkvällen så är denna sida för dig. Presentguiden vägleder dig här genom djungeln av ljusslingor och förklarar vad det är smart att tänka på innan du väljer slinga.

Att tända ljusslingor under julen har djupa rötter i vår tradition. Det finns något speciellt, nästan betagande, med hur en vackert belyst ljusslinga kan trollbinda oss under vintermånadernas mörkaste kvällar. Det skimrande skenet skapar en sagolik vintervärld som trollbinder både unga och gamla.

Med dagens urval av ljusslingor har alla möjlighet att njuta av denna förtrollande tradition. Ljusslingan, som har utvecklats och förfinats sedan den första introducerades, kommer nu i ett oändligt utbud av modeller och stilar.

Ett attraktivt val för många är batteridrivna ljusslingor. Med sin enkla installation och frihet från strömkablar, erbjuder de en flexibilitet som passar perfekt när juldekorationerna ska upp.

För dem som vill vara miljövänliga erbjuder ljusslingor med solceller en fantastisk lösning. Dessa slingor laddar upp i dagsljus och tänds i takt med att mörkret faller, vilket gör att du kan hålla ner energiförbrukningen under julhelgen. Tyvärr är ju soltimmarna runt jul högst begränsade så solcellsslingor fungerar inte optimalt till just julen.

En annan älskad variant är ljusslingor med bollar. Dessa skapar ett drömlikt sken som förvandlar vilket utrymme som helst till ett magiskt vinterlandskap. Häng dem i vardagsrummet, sovrummet eller utomhus för att skapa en betagande atmosfär som charmar alla som ser dem. Bollarna är som allra populärt under sommartid, men går såklart även bra att använda som julpynt.

Det som gör julpynt med ljusslingor så speciellt är att det finns en variant för alla smaker och plånböcker. När du ska välja en ljusslinga, fundera över vad du vill åstadkomma med din juldekoration. Söker du en tidlös klassiker eller vill du experimentera med olika färger och former?

Handla ljusslingor på nätet

Jakten efter en bra ljusslinga, för utomhus eller inomhusbruk, börjar här. Ta del av Presentguidens förslag på de e-handlare som vi tycker är bäst inom området ljusslingor. Välj och vraka bland hundratals slingor med batteri, solcell eller strömkontakt. Tänk på att vara noga med om den aktuella ljusslingan är rekommenderad att användas utomhus eller inomhus. Utomhusslingor går såklart att sätta upp inne, men inte tvärsom. För utomhus-ljusslingor så gäller säkerhetsklass IP44 eller högre. Men vad tusan är IP44 kanske du frågar dig? Här ger Presentguiden en förklaring så du vet vad du ska titta på när du köper ljusslinga på nätet.

IP-klassning, eller ”Ingress Protection”-klassning, är en standard som används internationellt för att ange hur väl ett elektriskt kapsling (som en produkt eller enhet) skyddas mot intrång från fasta föremål, damm och vatten. IP-klassningen består av två siffror, där den första siffran hänvisar till skydd mot fasta föremål och damm, och den andra siffran refererar till skydd mot vätskor.

IP44-klassning innebär:

 • Den första siffran, 4, betyder att produkten är skyddad mot fasta föremål större än 1 mm, såsom de flesta verktyg, skruvar och liknande. Det skyddar även mot intrång av damm, men inte helt och hållet.
 • Den andra siffran, 4, betyder att produkten är skyddad mot vattensprut från alla riktningar. Det innebär att det kan tåla regn, men det är inte konstruerat för att klara att nedsänkas i vatten.

Så, om en ljusslinga till exempel har en IP44-klassning så innebär det att den är tillräckligt skyddad för att kunna användas utomhus under normala väderförhållanden.

Ljusslingor utomhus

Sveriges smartaste e-handel erbjuder dig ett bra gäng ljusslingor för diverse ändamål. Gör sig lika bra till vår och sommar som till höst och vinter. Helt klart en butik du vill kolla in närmare i jakten efter ljusslinga.

Ljusslingor utomhus - Partyslingor - SLingor för trädgård och uteplats

Är du på jakt efter en partyslinga till uteplatsen eller trädgården så bör du kolla in denna omtycka butik. Hundratals slingor som kommer sätta färg på partyt.

Ljusslingor solcell

Ett par billiga ljusslingor som bland annat laddas upp med solenergi. Ljusslingorna med tyglyktor är också värda att kolla närmare på.

Tips att tänka på – Innan val av utomhus ljusslinga 2024

Det är en magisk känsla att se sin trädgård eller balkong glittra av ljus i vintermörkret. Att sätta upp ljusslingor utomhus är ett säkert sätt att skapa en underbar atmosfär och sprida julkänsla i grannskapet. Men innan du tar fram stegen och börjar hänga upp slingorna så finns det några saker du bör tänka på för att få bästa möjliga resultat och för att ljusslingorna ska vara så säkra som möjligt. Se Pressentguiden.se tips på några punkter att ha i åtanke när du ska välja och installera din ljusslinga utomhus:

 1. Säkerhet först: Det viktigaste att tänka på när du köper ljusslingor för utomhusbruk är att de ska vara avsedda just för utomhusbruk. Dessa slingor är gjorda för att klara av kyliga temperaturer och fuktiga förhållanden. Kontrollera att ljusslingan har en lämplig säkerhetsklass, som IP44, vilket innebär att den är damm- och vattentålig.
 2. Typ av ljuskälla: Det finns olika typer av ljuskällor för ljusslingor, som LED och glödlampor. LED-lampor är energieffektiva, håller längre och blir inte lika varma som traditionella glödlampor, vilket gör dem till ett säkert och hållbart alternativ.
 3. Strömförsörjning: Det finns olika sätt att driva en ljusslinga utomhus. Du kan välja mellan slingor med sladd, batteridrivna eller solcellsladdade slingor. Varje alternativ har sina fördelar, och valet beror på var du vill placera ljusslingan och om det finns en strömkälla i närheten.
 4. Längd och form: Ljusslingor kommer i olika längder och former. Innan du gör ditt val så mät upp området där du planerar att hänga upp ljusslingan. Kom ihåg att det är bättre att ha för mycket än för lite, så du kan överväga att köpa en extra slinga om du är osäker.
 5. Stil och färg: Ljusslingor finns i en mängd olika stilar och färger. Välj en stil som matchar resten av ditt julpynt och reflekterar din personliga smak.
 6. Timerfunktion: En ljusslinga med timer kan vara mycket praktisk. Du kan ställa in den så att den automatiskt tänds när mörkret faller och stängs av på morgonen, vilket sparar energi. Finns inte timer på själva slingan så kan du köpa till det vid ett senare tillfälle.

Att juldekorera med ljusslingor utomhus kan verkligen lyfta den festliga stämningen och skapa ett varmt och välkomnande hem. Så, dra på dig vantar och mössa, ta fram din ljusslinga och låt julstämningen flöda över i grannskapet. Lycka till!

Sätt upp ljusslinga - Tips för att lyckas bäst

Sätt upp ljusslingan som ett proffs – Tips för att lyckas bäst

Att sätta upp en ljusslinga kan vara som en dans – det kräver rätt steg, tålamod och en smula kreativitet. Men när allt kommer till kritan så är det en givande process som verkligen kan förgylla din omgivning och skapa den perfekta julstämningen. Ha dessa tips i bakhuvudet när det är dags, för att få din ljusslinga att hänga precis som du önskar:

 1. Planera först: Innan du ens tar fram ljusslingan så bör du ha en tydlig plan för var och hur du vill att den ska hänga. Detta kan inkludera att mäta längden på området du vill dekorera och se till att du har tillräckligt med ljusslinga för att täcka det.
 2. Använd rätt verktyg: Beroende på var du hänger din ljusslinga så kan du behöva olika sorters verktyg. För inomhusbruk kan krokar, sugproppar eller klämmor vara bra. Utomhus kan det vara lämpligt att använda kabelband eller tråd.
 3. Undvik att belasta eluttagen: Försök inte att koppla för många ljusslingor i samma uttag, det kan leda till överbelastning och i värsta fall brand.
 4. Skydda kontakterna: Om din ljusslinga är utomhus så se till att alla kontakter är skyddade från väder och vind. Det finns särskilda väderskydd att köpa, eller så kan du improvisera med plastpåsar och tejp.
 5. Testa ljusslingan: Innan du börjar hänga upp din ljusslinga, koppla in den och se till att alla lampor lyser. Det är mycket lättare att byta ut trasiga lampor innan ljusslingan är upphängd. Är det fel på din LED-ljusslinga så är det tyvärr inget att göra, på dessa slingor går ej enskilda lampor att byta ut.
 6. Tänk på säkerheten: Låt aldrig ljusslingan vara på om ingen är hemma. Det är alltid bra att stänga av ljusslingan när du går och lägger dig för natten.

Var inte rädd för att experimentera och hitta den lösning som passar dig bäst. När ljusen börjar glittra och din juldekoration kommer till liv så kommer allt ditt arbete att vara värt det. Glöm inte att njuta av den magiska atmosfären som din ljusslinga skapar.

Ljusslinga balkong

Ljusslinga till balkong – Klassiska juldekoration för lägenheter

Vem kan motstå synen av glimmande ljus som lyser upp den mörka vinterkvällen? Ljusslingor på balkongen har blivit en populär tradition som många av oss känner igen!

Ljusslingor är inte bara förtrollande vackra, de erbjuder också praktiska fördelar. Med deras hjälp kan du belysa din balkong på ett säkert och energieffektivt sätt. Det finns olika typer av ljusslingor för balkong att välja mellan, alla utformade för att motstå tuffa vinterförhållanden och ge ett varmt och inbjudande sken.

Att dekorera sin balkong med ljusslingor är en rolig aktivitet, som ska få ta den tid den kräver. Det är också en utmärkt möjlighet att sätta sin personliga prägel på juldekorationen. Du kan skapa olika stämningar beroende på vilken typ av ljusslinga du väljer och hur du placerar den. Allt från sprakande, festligt ljus till en mer diskret och romantisk belysning är möjlig.

Att sätta upp en ljusslinga på balkongen är även ett sätt att bidra till samhällets gemensamma julfirande. När din balkong lyser upp i vinternatten blir den en del av det större skådespelet. Det är en underbar känsla att veta att du på detta sätt deltar i firandet och sprider ljus och glädje till dina grannar.

Ljusslingor är inte bara vackra att titta på, de är också ett tecken på gästfrihet och välkomnande. När du hänger upp en ljusslinga på din balkong sänder du ett budskap till alla som passerar: ”Här firar vi julen, och alla är välkomna!” Det är ett kraftfullt uttryck för gemenskap och värme.

Undrar du hur du kan gå tillväga för att sätta upp din balkong ljusslinga på bästa sätt? Här kommer några steg som du kan följa;

 1. Planera din rutt: Börja med att mäta längden på ditt balkongräcke för att se till att din ljusslinga är tillräckligt lång. Du kan behöva mer än en slinga om du har ett stort räcke. Bestäm även var du vill att din ljusslinga ska börja och sluta.
 2. Kolla ljusslingan: Innan du börjar installera, kontrollera att alla lampor fungerar och att det inte finns några skadade delar.
 3. Fäst ljusslingan: Använd klämmor, kabelbindare, tråd eller gummiband för att fästa ljusslingan till räcket. Börja vid ena änden och arbeta dig framåt, linda ljusslingan runt räcket. Var noga med att fästa ljusslingan säkert men utan att klämma åt för hårt, eftersom detta kan skada kablarna.
 4. Var varsam med ljuskällorna: Se till att lamporna på ljusslingan sitter utåt för att ge mest ljus. Var försiktig så att du inte klämmer åt för hårt eller böjer lamporna.
 5. Följ formen: Om ditt balkongräcke har speciella former eller kurvor så följ dessa med ljusslingan för att framhäva räckets unika form.
 6. Anslut ljusslingan: När ljusslingan är fäst, koppla in den till närmaste uttag eller, om den drivs av batterier eller solceller, se till att den har tillräckligt med energi.

Kom ihåg att vara säker under hela processen. Använd en säker stång eller stege om du behöver nå högre delar av ditt balkongräcke och se till att ljusslingan är säker för utomhusbruk. Njut sedan av din vackert belysta balkong!

Ljusslinga flaggstång - Därför är en flaggstångsbelysning helt rätt som juldekoration

Ljusslinga till flaggstång – Mäktig vinterbelysning

Sätta upp en ljusslinga på flaggstången kan vara ett unikt och imponerande sätt att lysa upp ditt hem under julen. Det är en tacksam placering som tillåter ljusen att verkligen lysa och skapa en festlig atmosfär.

Innan du köper din ljusslinga till flaggstången så är det viktigt att mäta flaggstången så att du kan säkerställa att du köper en ljusslinga med rätt längd. Att välja en slinga som är för kort kommer att lämna delar av flaggstången mörk, medan en slinga som är för lång kan skapa en rörig och ojämn look.

När du väljer en ljusslinga till din flaggstång bör du också överväga dess styrka och hållbarhet. Flaggstången är en utomhusplats och kommer att vara utsatt för alla sorters väder. En robust och väderbeständig ljusslinga är ett måste. Du kanske också vill överväga att välja en slinga med LED-ljus eftersom de är mer energieffektiva och har längre livslängd jämfört med traditionella glödlampor.

När det kommer till de positiva aspekterna av att ha en ljusslinga på din flaggstång, finns det många. För det första, att placera en ljusslinga på din flaggstång ger dig möjlighet att skapa en verkligen imponerande ljusdisplay. Flaggstången är oftast ett av de högsta punkterna på en fastighet, vilket innebär att ljusslingan kommer att vara synlig från långt håll.

För det andra, att ljussätta flaggstången kan ge en unik och kreativ touch till din utomhusdekoration. Du kan till och med välja att byta ut färgen på ljusen eller blinkningsmönstret för att skapa olika effekter och skapa en stämning som passar dina personliga preferenser och stilen på ditt hem.

Så, om du letar efter ett sätt att göra ditt hem extra festligt denna jul, varför inte överväga att sätta upp en ljusslinga på din flaggstång? Med lite planering och rätt utrustning kan du skapa en ljusdisplay som kommer att glädja både dig och alla som passerar ditt hem.

Dela informationen om ljusslingor

Uppdaterades 6 januari, 2024