Tips på presenter som är okej för miljön

Söker du efter bra presenter till miljövän? Då är det en hållbar present som kommer göra din miljömedvetna vän som allra gladast! Att välja rätt sorts presenter som är bra för miljön är en utmaning, som kräver några konkreta presenttips. Presentguiden har gjort sitt yttersta för att hjälpa dig att upptäcka presentalternativ som gör både mottagaren och planeten glada.

Återvinning är något som står högt i kurs hos alla miljövänner. En optimal hållbar present eller julklapp är därför att återanvända något du redan äger. Ge bort den där gamla weekendbagen som ligger och skräpar i garderoben eller kanske ett par skidor som du inte åkt på under de senaste åren. Listan på antalet saker som vi äger men sällan använder kan göras lång.

Det andra tipset på hållbara presenter är att välja naturliga material. Ett exempel kan vara ett ge bort ett mjukt lammskinn i julklapp. Träprodukter är även de ett bra exempel på material som är naturligt och hållbart. Såklart så går det åt en hel del energi för att producera presenter. Presentguiden tror dock en trä-gåva kommer bli en omtyckt present till miljömedveten.

Att välja ekologiskt odlande produkter såsom te, kaffe och frukt är alltid något som uppskattas av miljövänner. Även Eko hudvårdsprodukter och andra produkter som är tillverkade på ett mer miljömedvetet sätt är populära.

Second hand blir allt hetare, och ett utmärkt ställe att hitta hållbara presenter på. Är personen väldigt miljömedveten så kommer ditt initiativ att handla begagnade presenter verkligen att uppskattas. Ta dig till närmare Second-hand butik för att se om det går att hitta några fina presenter. Att handla där är dessutom mycket billigare, och ett sätt för dig att håla nere presentbudgeten rejält.

Överväg om du verkligen ska skaffa någon fysisk present till miljömedveten alls. Att skänka en slant till en miljöorganisation är förmodligen den mest hållbara gåva du kan välja. Även trädplantering och allt som får naturen att blomstra ingår i denna kategori av presenter.

Sist med inte minst vill Presentguiden slå ett slag för lokala presenter. Att ha en levande landsbygd med allt vad det innebär är viktigt för miljön. Att handla en hållbar present lokalt är alltid att föredra, även fast vi fokuserar på näthandel.

Hållbara presenttips – juli 2024

Här börjar jakten efter en hållbar present till miljömedveten. Det fylls ständigt på med nya presenttips, så ta gärna för vana att kolla in till Presentguiden varje gång det är dags att handla presenter & julklappar på nätet. Notera att vissa gåvor är sådana vi anser håller länge, och på så vis är miljöeffektiva.

2023-11-09T11:19:26+00:00

Elcykel

Har du mellan 10000 till 30000 kronor att lägga på en riktigt lyxig gåva? Då kommer en snygg elcykel garanterat blir något som sent kommer att glömmas bort.

Bra erbjudande just nu

19900 kr - 15900 kr

Handla presenter som tänker på miljön – Bra butiker att besöka

Här listar vi butiker som har ett stort utbud av presenter som fokuserar på att vara miljömedvetna. Bra ställen att kolla närmare på i jakten efter den bästa julklappen eller födelsedagspresenten till miljövän.

Hållbara julklappar - Presenter i fårskinn

Många fina presenter som är gjorda av äkta fårskinn. Värma och gosiga tofflor, handskar och stoldynor är endast 3 presenttips på vad du kan ge som hållbar julklapp till din miljömedvetna vän.

Miljö presenter & julklappar - Roliga gåvor till miljövän

Med ett 50-tal utvalda miljögåvor så får vi snabbt upp ögonen för några passande presenter att överraska miljömedveten med. Vad sägs om en påse rostade larver eller smarta Makeup-pads som är tvättbara? Som sagt, många valmöjligheter och ett ställe du inte vill missa i jakten efter presenter som pushar för en bättre miljö.

Julklappstips miljövän

Namnet avslöjar vad du kan hitta här, äkta fårskinn i de flesta färger som finns! Även många andra mysiga, och hållbara, presenter som också de har med får att göra. Extra populärt att ge som julklapp men fårskinn är något som kommer bli välanvänt året om.

Shoppa begagnade presenter inom främst smycken och ädelmetaller. Så mycket fint som väntar att få en ny ägare. Den cirkulära ekonomin är helt klart bra för miljön och kommer imponera stort på den som är miljömedveten.

Fullt fokus på svenska och hållbara produkter, och visst har butiken väldigt många passande presenter till miljövännen.

Smarta presenter till miljömedveten

Spana in butikens avdelning som dom kallar för miljösmarta saker. Där finns fiffiga presenter på hur vi alla kan bli mer miljösmarta i hemmet. Allt från att återvinna till att pressa ur hela innehållet från yoghurtförpackning. Bokashi kompostering är säkert en gåva som kommer falla mycket väl in hos alla de som är miljömedvetna. Just nu kan du välj bland cirka 90 olika smarta miljöpresenter! 

Många fina hållbara presenter till små barn. Upptäck till exempel stora gosedjur i alpackaull, en utmärkt gåva som kommer hänga med genom livet.

Frågor och Svar – Allt om hållbara gåvor

Välkommen till Presentguiden, din första sajt att besöka för allt som har med presenter att göra! I dagens klimat känner vi att det är mer viktigt än någonsin att fokusera på hållbarhet. Det är inte bara en trend, det är en nödvändighet. Som den ledande sajten inom området har vi gjort det till vår mission att hjälpa dig att finna de mest miljövänliga och etiskt framställda presenterna. Vi tror starkt på att varje gåva har potentialen att göra skillnad, inte bara för mottagaren utan även för planeten. Det är därför vi tar vår roll på allvar och förser dig med insikter, tips och råd för att göra dina gåvor så meningsfulla som möjligt. När du väljer att ge en hållbar present, bidrar du till en bättre värld för oss alla. Låt oss guida dig genom detta spännande och viktiga ämne!


Vad innebär begreppet ”cirkulär gåvoskapande” och hur kan det tillämpas när man väljer en hållbar present?

Cirkulär gåvoskapande handlar om att bryta bort från den traditionella linjära modellen av ”köpa, använda, slänga” när det gäller presenter. Det fokuserar på att ge gåvor som kan återanvändas, återvinnas eller uppgraderas. När du väljer en hållbar present, tänk på produkter som kan ha en andra eller tredje livscykel. Till exempel, en julklapp som är gjord av återvunna material och som kan komposteras eller återvinnas är ett utmärkt exempel på en cirkulär gåva. Andra tips kan vara att ge en upplevelse snarare än en fysisk produkt, eller att välja varor som är designade för att vara lätta att reparera eller uppgradera.


Hur kan man bedöma den faktiska hållbarheten i material och produktion när man väljer en ekologiskt ansvarsfull present?

När det kommer till att bedöma hållbarheten av en ekologisk present så kan det helt klart vara komplicerat. Det bästa tipset är att göra lite research. Läs om företagets etiska ställningstaganden och produktionsmetoder. Är materialen naturliga och hållbart framställda? Är produkten certifierad av någon pålitlig miljöorganisation? Det kan också vara värt att titta på produktens livslängd. En högkvalitativ produkt som varar länge kan i det långa loppet vara mer miljövänlig än en billig produkt som snabbt går sönder.


Vilka ovanliga men hållbara presentalternativ finns som går utöver det vanliga sortimentet av återanvändbara kaffekoppar och tygkassar?

Om du är ute efter en hållbar och ovanlig present, varför inte överväga att ge bort en upplevelse istället för en fysisk produkt? Erfarenheter som matlagningskurser, konstutställningar eller utomhusaktiviteter erbjuder en oförglömlig tid och lämnar ingen negativ påverkan på planeten. Andra unika men hållbara presentidéer kan vara att adoptera ett träd i någons namn eller att ge bort en prenumeration på en tjänst som fokuserar på hållbarhet, som en ekologisk matkasse.


Hur påverkar val av förpackning hållbarheten av en present, och vilka innovativa lösningar finns för att minimera avfall?

Förpackningen är en ofta förbisedd aspekt av hållbar gåvoskapande. Oavsett hur miljövänlig produkten inuti är, kan den negativa påverkan av dess förpackning inte ignoreras. Flera företag erbjuder nu innovativa lösningar som komposterbara förpackningar eller återanvändbara förpackningar som kan skickas tillbaka till företaget. Ett annat tips är att använda kreativa och återanvändbara förpackningsmaterial som tyg eller tidningspapper.


Kan en digital present, som en prenumeration eller en upplevelse, vara ett mer hållbart val än en fysisk produkt, och varför?

Ja, digitala presenter som prenumerationer eller upplevelser kan definitivt vara ett mer hållbart val. De skapar inget fysiskt avfall och har oftast en mycket mindre koldioxidavtryck. För den som vill ha ett mer miljövänligt alternativ kan detta vara en utmärkt lösning. En digital prenumeration på en e-boktjänst, en onlinekurs i något intresseområde, eller en virtuell rundtur i ett museum är alla exempel på gåvor som är både tankeväckande och snälla mot planeten.


Hållbar julklapp - Julklappstips för en bättre planet - Julklappar till miljömedveten

Presentguidens gröna val – Hållbara julklappar för en medveten framtid

I takt med att vi blir mer medvetna om vår planets välstånd och behovet av att minska vårt koldioxidavtryck så har hållbarhet blivit en av de mest diskuterade ämnena under de senaste åren. Många av oss strävar efter att göra mer medvetna val, inte bara i vår dagliga konsumtion utan också när det gäller att ge bort presenter. För oss på Presentguiden är hållbara julklappar 2024 inte bara en trend, de är en nödvändighet för en ljusare framtid.

Fem Hållbara julklappstips från Presentguiden:

  1. Återanvändbara matlådor och matbehållare: Istället för engångsplast är dessa alternativ både miljövänliga och ekonomiska på lång sikt.
  2. Bambu tandborstar: Med ett handtag gjort av snabbväxande bambu, är dessa tandborstar ett steg mot ett plastfritt badrum.
  3. Ekologiska skönhetsprodukter: Välj produkter som är fria från skadliga kemikalier och som kommer i återvinningsbara eller komposterbara förpackningar.
  4. Återanvändbara shoppingpåsar: Istället för plastpåsar, ge bort en snygg och hållbar tygpåse som kan användas om och om igen.
  5. Plantskott eller fröer: För den trädgårdsintresserade, ge bort något som kan växa och blomstra samtidigt som det bidrar till en grönare planet.

När vi väljer att ge bort hållbara julklappar visar vi inte bara vår omtanke för mottagaren utan också för vår planet. Dessa presenter bär med sig en berättelse om omtanke, ansvar och hopp för framtiden.

Så, när julens glädje sveper in oss, låt oss ta ett steg tillbaka och tänka på den största gåvan av alla – en frisk och blomstrande planet. Genom att välja hållbara julklappar kan vi alla bidra till denna vision och göra en verklig skillnad.

Sprid gärna tipsen på hållbara presenter på nätet.

Uppdaterades 24 februari, 2024