Populärt utomhusspel för barn & vuxna

Cornhole är ett utomhusspel som även är känt som bean bag toss. Spelet har vunnit popularitet sista åren och ser ut att försätta på det inslagna spåret. Det fina med Cornhole är att det är ett roligt spel som uppskattas av människor i alla åldrar. Både barn och vuxna kan delta med andra ord.

Spelet har sitt ursprung i USA och har på senare tid fått stor uppmärksamhet och blivit populärt även i andra delar av världen. Cornhole är enkelt att lära sig och går snabbt att spela. Optimalt för ett parti ute på gräsmattan, men passar även mycket bra för att liva upp trädgårdsfester, picknickar, stranddagar eller familjesammankomster som äger rum utomhus.

Reglerna är enkla och spelet är något ni alla lär er på nolltid. Även fast det finns officiella Cornhole regler så går det såklart hur bra som helst att skapa sin personliga regler för vad som ska ge poäng, avstånd mellan Cornhole-brädorna och så vidare. Vanligtvis delas poäng ut om Cornhole-säcken landar på plattan och högst poäng ger om påsen prickar hålet.

Här på sidan går Presentguiden igenom spelets regler, utrustning och några tips för att göra ditt cornhole-spelande ännu roligare. Spelet är en utmärkt födelsedagspresent, sommarpresent, studentpresent eller som en ren spontangåva till hela familjen. Har ni aldrig provat att spela än? Klipp till på ett utomhusspel och börja njuta av all glädje som Cornhole för med sig.

Handla Cornhole på nätet – Butikerna som gäller

Har du äntligen bestämt dig för att köpa hem ett Cornhole spel? Då vill vi passa på att tipsa att kolla in nedanstående butiker, som har många bra Cornhole att erbjuda.

Cornhole spel av hög kvalité - Roligt utomhusspel som kommer hålla många år framåt i tiden

Kvalitativa Cornhole spel som kostar en slant, men som kommer bli en bra investering som håller många år framåt i tiden. Cornholespel standard är tillverkade av slitstark baltisk björkplywood som är 10 mm tjock. Landningsytan är dessutom lackad två gånger. Deras Premium spel är lackad tre gånger och är 50% tjockare, alltså totalt 15 mm. Som sagt, en rolig investering för dig, dina vänner & familj.

Cornhole spel

Totalt 10 stycken Cornhole spel i varierande prisklass, det billigaste går loss på 599 kr och det dyraste ger du 1795 kr för. Den mest exklusiva är dock ett Cornhole spel med belysning som kommer göra att ni kan kasta även när mörkret faller sig på. Cornhole LED trädgårdsspel är Presentguidens första val, vilket är ditt?

Här finns klassiskt cornholespel, mini cornhole för middagsbordet och portabelt Cornhole.

Cornhole regler

Regler för Cornhole

Undrar du hur det går till att spela spelet Cornhole? Här redogör Presentguiden för vad som gäller.

Målet med cornhole är att kasta påsar, fyllda med majs eller plastkulor, mot en upphöjd träplatta med ett hål i. Varje spelare eller lag turas om att kasta påsarna mot målet, och poäng delas ut baserat på var påsarna hamnar.

 1. Poängsystemet:
 • 3 poäng för varje påse som hamnar i hålet
 • 1 poäng för varje påse som hamnar på plattan men inte i hålet
 • 0 poäng för påsar som inte hamnar på plattan eller i hålet
 1. Spelupplägg:
 • Spelet kan spelas en-mot-en eller i lag om två personer eller maximalt fyra personer (som alla får kasta en varsin Cornhole-säck.
 • Spelarna står vid sidan av en platta och kastar påsarna mot den andra plattan, som är placerad på ett avstånd av 8-10 meter (beroende på spelarnas ålder och erfarenhet). Desto längre avstånd ni tar ju svårare blir det att pricka poängrampen med påsarna. Det officiella avståndet mellan COrnhole-brädorna är 27 fot, vilket motsvarar 8,2 meter.
 • Varje spelare eller lag kastar alla fyra påsar per omgång.
 • Poäng räknas efter varje omgång, och endast den spelare eller det lag som har högst poäng får behålla differensen som poäng.
 • Spelet fortsätter tills en spelare eller ett lag når 21 poäng. Det gäller dock att vinna med minst två poäng. Självklart kan ni bestämma om ni vill spela Cornhole-partiet till färre respektive flera poäng.

Utrustning som behövs för Cornhole

Ofta så köper man ett komplett set som består av allt som behövs för att spela Cornhole. Här kommer en sammanfattning vad ett bra och komplett set av Cornhole-spel bör bestå av.

För att spela cornhole behöver du följande utrustning:

 1. Två cornhole-plattor: Plattorna är rektangulära och upphöjda i ena änden, med ett hål i mitten. Plattornas storlek är vanligtvis 60×120 cm, med ett hål på 15 cm i diameter.
 2. Åtta påsar: Påsarna är kvadratiska och fyllda med majs eller plastkulor, med en storlek på cirka 15×15 cm och en vikt på omkring 450 gram.

Notera att olika tillverkare kan ha olika slags mått. Hade ni inte tänk delta på Cornhole-tävlingar så är detta inget att lägga större vikt vid. Det kan dock vara roligt att spela på rätt sorts utrusning. Eftersom detta utomhusspel är ganska dyrt så är det vanligt att bygga ett eget Cornhole spel. Är du en händig hemmasnickare så gör ett besök hos din lokala byggbutik där allt som behövs kommer finnas.

Spela cornhole - Tips för att bemästra spelet

Bemästra utomhusspelet Cornhole

Spelar du Cornhole men känner att det är dags att förbättra hur du spelar? Att spöa sina polare på festen är såklart alltid roligt! För majoriteten av oss är detta utomhusspel en ren och skär underhållning. Det är dock så mycket roligare att vinna istället för att förlora, oavsett om det är en lek eller ej.

Här kommer några punkter på vad du kan göra för att bli en bättre Cornholespelare;

 • Öva på olika avstånd: Variera avståndet mellan dig och cornhole-brädan för att förbättra din förmåga att anpassa din kastteknik. Även fast måtten mellan ramperna ska vara 8,2 meter så är det långt ifrån alltid det blir just det avståndet. Kan du bemästra både korta och långa kast så kommer du skaffa dig en fördel till nästa omgång Cornhole.
 • Öva regelbundet: Som med alla sporter så gäller det att öva, öva och öva ännu mera. Dedikera tid till regelbunden träning för att se stadiga förbättringar. Även fast det kan kännas hopplöst till en början så kommer många timmars Cornhole spel att resultera i bättre pricksäkerhet.
 • Rätt kastteknik: Att kasta en cornhole-säck med majs kan kännas simpelt. Presentguiden rekommenderar att du över kasttekniken in i minsta detalj. Allt från grepp till fotposition och sving. Att hålla påsen platt i handen och använd en mjuk sving, med en lätt böjd armbåge för att få en jämn bana, kommer göra dig till en bättre spelare.
 • Ha roligt och njut: Den sista punkten är det som kommer utveckla ditt Cornhole spel allra mest. Att älska spelet och delta så fort det erbjuds en match är det bästa sätter för att bli en bättre kastare!

Dela gärna sidan om Cornhole på sociala medier, det uppskattas!

Uppdaterades 10 januari, 2024