Guiden till julgranens belysning 2024

Är du på jakt efter bästa julgransbelysning 2024 att sätta i din julgran? Då har du kommit rätt, Presentguiden har stenkoll på allt som rör dessa klassiska julgranstillbehör!

Julgransbelysningar är som ett hjärta i vår juldekoration, ett underbart ljus som sprider glädje och värme från julfirandets mittpunkt, julgranen. Men har du någonsin funderat över historien bakom dessa belysningar för julgranarna och hur de har utvecklats över tid?

Allt började faktiskt med levande ljus. Ja, du läste rätt, levande ljus! Under 1600-talet i Tyskland så fäste människor små stearinljus på grenarna av deras julgranar med hjälp av vax eller smält bly. Trots riskerna och förbunden med att ha en brinnande eld nära en torr gran så var denna tradition mycket populär.

Tack och lov kom teknologin till undsättning på 1800-talet. Det var då den berömda uppfinnaren Thomas Edison introducerade de första elektriska ljusen, vilket revolutionerade julgransbelysningen. Edison’s medarbetare, Edward H. Johnson, tog steget vidare genom att hänga upp 80 röda, vita och blå elektriska lampor runt sin julgran. Denna prydliga uppvisning var startskottet för den moderna julgransbelysningen.

Under 1900-talet utvecklades belysningen vidare och företag började massproducera julgransljus. Men de var först dyra och otillgängliga för många hushåll. Med tiden blev teknologin mer tillgänglig, och fler och fler människor kunde njuta av dessa ljusprydnader i sina hem.

Idag när vi kommit fram till år 2024 så har vi en myriad av val när det kommer till julgransbelysning. Från klassiska vita LED-ljus till färgstarka blinkande ljus, vi kan verkligen skräddarsy vår gran till vår egen smak. Vi har till och med trådlösa och fjärrstyrda ljus, vilket ger oss friheten att ändra färg och blinkmönster med ett enkelt knapptryck.

Men det är inte bara teknologin som har förändrats. Miljömedvetenheten har också påverkat julgransbelysningen. LED-ljus, som är mer energieffektiva och hållbara, har blivit mer populära och har till stor del ersatt traditionella glödlampor.

Oavsett om vi föredrar klassiska vita ljus eller en färgstark ljusshow så har julgransbelysningen en särskild plats i våra hjärtan. De förvandlar granen till ett gnistrande mästerverk och sprider ljus i de mörka vinternätterna. Och på något sätt, genom all teknisk utveckling, behåller de den ursprungliga andan av jul – glädjen, värmen och ljuset.

Så nästa gång du tittar på din vackert upplysta julgran, tänk på den långa resan som dessa små ljus har gjort. Från levande ljus på en gran i Tyskland ända till mångfärgade LED-lampor styrd med fjärrkontroll eller via App i ditt eget vardagsrum. Den magiska kraften i dessa ljus ligger inte bara i deras förmåga att skapa stämning, utan också i den kärleksfulla tradition de representerar, en tradition som har följt oss genom århundraden och kontinenter.

Och den mest fantastiska aspekten är att vi fortfarande står inför nya framsteg. Julgransbelysning fortsätter att utvecklas, med alltmer energieffektiva och hållbara alternativ som ständigt introduceras på marknaden. Vi kan till och med förvänta oss belysning som reagerar på musik eller andra ljus i rummet i den närmaste framtiden.

Julgransbelysningen är mycket mer än bara en dekoration. Den är en länk till vårt förflutna, en källa till glädje i nuet och en löfte om innovation i framtiden. När du tänder din julgran denna säsong, var medveten om att du deltar i en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Så oavsett om du väljer en enkel kedja av varma vita lampor eller ett färgsprakande spektakel, tänk på hur långt vi har kommit från de små brinnande ljusen till den fascinerande skönhet vi nu har framför oss. Och vem vet vad nästa kapitel i julgransbelysningens historia kommer att innebära?

Handla julgransbelysning på nätet

Letar du efter den perfekta julgransbelysningen för att få din gran att lysa upp vackert till julen 2024? Då guidar Presentguiden dig rätt, vi samarbetar med de bästa butikerna för att hjälpa dig hitta rätt ljus för din julgran. Varför nöja sig med mindre när du kan få det bästa? Följ oss genom ett under av belysningar, och låt din gran skina klarare än alla andra. Oavsett om du söker klassiska varmvita ljus, trådlös LED-belysning eller vill experimentera med olika färger så finns allt det du behöver hos butikerna nedan.

Julgransbelysning - Stort utbud av belysningar för julgranen

Med över 50 produkter inom kategorin julgransbelysning så är detta stället att börja jakten efter 2024 års bästa belysning till julgran på. Spana in alla kvalitativa belysning från varumärken som Markslöjd, Star Trading, Konstsmide och några till.

Köp-klubben som har en hel del smarta juldekorationer som exempelvis julgransbelysning. Blir du medlem så är ofta priserna mycket fördelaktiga i jämförelse med många andra e-handlare.

Fullt fokus på smart julbelysning och bland produkterna kan vi hitta girlang-slinga till balkongen med batteri och timer, dörrkrans med skymningssensor och klassiska julgransslingor.

Endast en julgransbelysning i lager, men wow vilken belysning sen! Här styr du enkelt din julgran genom en app på telefonen. Snacka om att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar att skapa ett magiskt ljusspel till julen 2024.

Appstyrd julgransbelysning - Twinkly belysning till julgran som styrs med telefonen
Trådlös julgransbelysning

Billig trådlös julgransbelysning för dig som vill styra julgranen med ett knapptryck. Även en hel del andra intressanta julbelysningar som är väl värda att kolla närmare. Butiken är vida känd för att vara en riktigt prispressare så chansen till fynd är väldigt god!

Därför ska du sätta upp julgransbelysning - Anledningar till att dekorera granen med ljus

Därför ska du sätta i en belysning i julgranen

Julen nalkas, och tiden är inne för att dekorera den där underbara granen som är hjärtat i ditt hem under julfestligheterna. Du kanske redan har valt ut de perfekta julgranskulorna och spännande tomtedekorationer, men det finns ett element som verkligen kan göra din gran strålande, en lysande uppsättning julgransbelysning. Belysningen förvandlar din gran från bara en vacker prydnad till en levande ljuskälla, en symbol för hopp och glädje i vintermörkret. Men varför är belysningen så viktig kanske du undrar? Här tar Presentguiden.se en titt på några anledningar…

 1. Gör julgranen till en stjärna: Ser du din gran stå där i vardagsrummet, klädd i all sin prakt, men ändå tycks det som om något saknas? Precis som en rockstjärna behöver en strålkastare så behöver din gran en ordentlig uppsättning lampor för att verkligen lysa upp rummet.
 2. Belysningen är hjärtat i julstämningen: Visst är granen fin, men tända ljus som skimrar mot de gröna barren? Oj, det är där julmagin verkligen börjar! Varje litet ljus på granen bidrar till att skapa den där mysiga, varma stämningen vi älskar så mycket vid jultid.
 3. Det är tradition: Vi har hängt lampor på våra granar sedan vi bytte ut stearinljusen mot elektriska i slutet av 1800-talet. Att sätta upp ljus på granen är inte bara en del av vår individuella familjetradition utan även en del av en gemensam kulturell historia som vi delar med människor runt om i världen.
 4. Lek med färger och stilar: Julgransbelysning kommer i en mängd olika färger och stilar, vilket ger dig en chans att verkligen anpassa din gran. Vill du ha ett minimalistiskt utseende? Gå för enkla vita lampor. Vill du ha något mer livfullt? Varför inte prova flerfärgade blinkande lampor? Det finns en stil för alla!
 5. Barnens förtjusning: Om du någonsin har sett ett barns ansikte lysa upp i takt med tändningen av julgransljusen så vet du att detta ensamt är en tillräckligt bra anledning. Det finns något magiskt med ljusen på en julgran som får barn (och vuxna!) att tappa andan i ren förtjusning.

Och kom ihåg, om du någonsin tvekar över om du ska sätta upp belysning på granen.. fråga dig själv: ”Vad skulle julgranen säga?” Chansen är stor att den skulle säga ”Tänd ljusen, jag är redo att stråla!”

Olika sorters julgransbelysning - LED glödlampor med flera

Olika sorters julgransbelysning – LED och glödlampor

Det finns en uppsjö av julgransbelysningar att välja mellan, allt beroende på din personliga smak och stil. Här är några av de mest populära typerna som har tindrat i hem världen över:

 • Traditionella glödlampor: De kanske inte är så energieffektiva som de modernare alternativen men ack så fina och så mycket nostalgi de för med sig! Traditionella glödlampor ger ett mjukt, varmt ljus som ger din julgran en klassisk och hemtrevlig känsla.
 • LED-lampor: För den miljömedvetna julgranen har vi LED-lamporna. De drar mindre energi, håller längre och kommer i en uppsjö av färger. Perfekt för den som vill skapa ett visuellt spektakel i sitt vardagsrum!
 • Fiber Optisk Belysning: Vill du ha lite framtid i din gran? Fiber optiska lampor använder sig av modern teknik för att skapa gnistrande ljuseffekter som ger din gran ett futuristiskt utseende. Lite ”julen möter Star Trek”, kanske?
 • Batteridrivna ljus: Perfekt för den som inte vill ha sladdar överallt eller för den som planerar att ställa sin julgran någonstans där det inte finns något eluttag. Med dessa slipper du trippa över sladdar på väg till julbordet!
 • Snöflingebelysning: För den som verkligen älskar snö kan vi introducera dessa söta små ljus som formen av snöflingor. De är nästan lika bra som riktig snö, men utan kylan!

Roligt faktum: Visste du att Thomas Edison’s medhjälpare, Edward Johnson, faktiskt uppfann julgransbelysningen 1882? Likt vi har varit inne på tidigare i texten så var det han lindade sin julgran med 80 små elektriska ljuspäron.. och resten är historia.

Hur sätter man upp julgransbelysning - Saker att tänka på innan du börjar

Sätt upp julgransbelysningen – Saker att tänka på

När det kommer till att sätta upp julgransbelysning så är det ibland lätt att bli ivrig och bara kasta på ljusen och hoppas på det bästa. Men som med allt annat i livet så kommer lite eftertanke och planering att man kommer så mycket längre! Så innan du börjar dekorera din älskade gran, här är några tips som Presentguiden.se vill att du ska ha i åtanke:

 1. Kolla lamporna först: Inget är mer frustrerande än att virvla runt en trasslig ljusslinga, för att sedan upptäcka att hälften av lamporna inte fungerar. Se till att testa ljusen innan du börjar för att spara både tid och tålamod.
 2. Börja från botten: Börja med att linda ljusslingan runt granens bas och arbeta dig uppåt. På så sätt blir det enklare att balansera ljusen och skapa en jämn fördelning över hela granen.
 3. Inifrån och ut: Ett trick som professionella juldekorerare använder är att linda ljusen både runt grenarna och in mot stammen. Det ger granen ett vackert djup och gör att den verkligen lyser!
 4. Inte för snålt med ljusen: Ett vanligt misstag är att inte använda tillräckligt med ljus. En god tumregel är att ha minst 100 lampor per meter gran. Så om din gran är 1,5 meter hög, sikta på minst 150 lampor. Det låter kanske mycket men du kommer att tacka oss senare.
 5. Var försiktig: Kom ihåg, säkerhet först! Se till att dina lampor är säkra att använda och att du inte överbelastar eluttagen. Det är mycket roligare att titta på en vackert upplyst gran än att ringa brandkåren.

Så, nu är du redo att förvandla din julgran till ett veritabelt ljusshav. Och glöm inte, ta god tid på dig och ha roligt under processen.

Skillnad på julgransbelysningar – För inomhus eller utomhusbruk

Oj då, det verkar som vi har klivit rakt in i en av de stora frågorna i julbelysningsvärlden! Skämt åsido, skillnaden mellan inomhus- och utomhusbelysning för julgranen är faktiskt betydande, och här är några av huvudpunkterna:

 1. Väderbeständighet: Den mest uppenbara skillnaden är att utomhusbelysning kan stå emot det oförutsägbara vintervädret. Det är konstruerat för att tåla allt från snöfall till frostiga temperaturer, medan inomhusbelysning skulle säga ”nej tack” till minsta lilla regndroppe.
 2. Säkerhet: Utomhusbelysning är byggt för att vara tuffare än dess inomhus motsvarighet. Tänk på det som en björn jämfört med en huskatt.. båda är fantastiska, men bara en av dem klarar sig bra i det vilda.
 3. Styrka och ljusstyrka: Utomhusbelysning behöver lite mer ”omph!” för att synas i dagsljuset. Inomhusbelysning å andra sidan tenderar att ha en mer avslappnad inställning och skapar en varm och mysig atmosfär.
 4. Energiförbrukning: Visst, utomhusbelysning kan dra lite mer ström för att hålla julljusen brinnande, men med den senaste LED-teknologin är skillnaden inte så stor längre.
 5. Kostnad: Med tanke på all extra funktionalitet kanske det inte är så förvånande att utomhusbelysning ibland kan kosta lite mer än dess inomhus motsvarighet.

Nu kommer vi till det roliga. Har du hört historien om farbror Stig som bestämde sig för att använda sin inomhusbelysning utomhus en jul? Han ville spara några kronor och tänkte att ”Hur illa kan det bli?”. Men efter en oväntad snöstorm fann han snart sin belysning blinkande som en diskotekskula i överljudsfart. Det slutade med att hela kvarteret stod ute och dansade till hans oväntade ljusshow!

Så kom ihåg, vare sig du är ett fan av den blygsamma inomhusbelysningen eller den robusta utomhusbelysningen så kan det vara en god idé att dubbelkolla så att du använder rätt belysning på rätt plats.

Dela information om julgransbelysningar

Uppdaterades 6 januari, 2024