Klänningen som gäller – För att bli tomtemor 2023

När det är dags att klä ut sig till den älskade karaktären tomtemor, är det ingen detalj som är för liten att beakta. Och en av de mest framträdande detaljerna i denna förtrollande karaktärs gestaltning är, utan tvekan, den traditionella tomteklänningen. Detta klassiska klädesplagg är lika mycket en del av tomtemors ikoniska utseende, som hennes varma leende och välkomnande famn.

Tomteklänningen är en viktig del av att förkroppsliga tomtemors karaktär. Den hjälper till att förmedla bilden av den kärleksfulla, omtänksamma och generösa figur som vi alla förknippar med tomtemor. En välgjord tomteklänning kan verkligen skapa en känsla av magi och värme, och hjälpa till att göra julen ännu mer minnesvärd för både vuxna och barn.

Det finns en mängd olika stilar av tomteklänningar att välja mellan, alla med sin egen unika charm. Vissa föredrar en mer traditionell stil, med långa, röda klänningar prydda med vita detaljer och kanske en julinspirerad brosch eller två. Andra kanske vill ha en mer modern touch, med kortare klänningar i ljusa färger och moderna snitt.

Oavsett vilken stil du väljer så är det viktigt att din tomteklänning är bekväm och väl tillverkad. Du kommer att bära den under många timmar av firande och därför är det viktigt att du känner dig bekväm och nöjd i din klänning. Och naturligtvis bör din klänning vara lika varm och välkomnande som tomtemor själv.

Att välja rätt tomteklänning kan verkligen hjälpa till att förvandla din julfirande. Det är inte bara en outfit, det är en chans att kliva in i rollen som en av de mest älskade karaktärerna i julfirandet och att sprida julglädje till alla omkring dig. Så när du börjar din sökning efter den perfekta tomteklänningen, tänk på allt det som tomtemor representerar: Kärlek, generositet, och den underbara känslan av julen.

Handla tomteklänning på nätet

Börja jakten efter tomteklänning till barn eller vuxen genom att besöka Presentguidens tips på butiker som har ett stort utbud av klänningar för att bli tomtemor. Var med fördel ute i god tid då många tomteklänningar riskerar att sälja slut många veckor innan julafton.

Hitta tomteklänning online

Kungen av fest har ett 10-tal tomteklänningar redo för dig. Klänningarna kostar från 200 kr för en tomteklänning till bebis och barn, upp mot 600 kr för en tomteklänning deluxé maskeraddräkt till dam.

Då kan tomteklänning användas – Fira med stil

Att bära en tomteklänning är helt klart ett roligt och festligt sätt att sprida julstämning till alla du känner. Men när är den bästa tiden att dra på sig denna speciella outfit? Här kommer några tankar från Presentguiden då det gör sig ypperligt bra att glänsa i din julklänning;

1. Julafton: Detta är naturligtvis den mest uppenbara tiden att bära din tomteklänning. Att delta i julaftonsfirandet som tomtemor kan göra dagen ännu mer minnesvärd, både för dig och för dina nära och kära. Oavsett om du delar ut presenter, serverar julgodis eller bara njuter av dagen i ditt vackra hem så kommer din tomteklänning att bidra till stämningen och skapa minnen som varar länge.

2. Julfester: Om du har en julfest att gå till så är såklart din tomteklänning det perfekta valet av outfit. Det är ett roligt och kreativt sätt att klä upp sig och kommer säkert att vara en samtalsstartare. Dessutom kan du vara säker på att ingen annan kommer att ha på sig samma outfit!

3. Julmarknader: Om du planerar att besöka en julmarknad är en tomteklänning  ett roligt sätt att komma in i stämningen. Du kommer garanterat bidra till den festliga atmosfären.

4. Skol- eller företagsevenemang: Om ditt arbete eller din skola har en ”klä ut dig”-dag under julperioden så kommer din tomteklänning vara ett klockrent val av kläder. Det är ett säkert sätt att visa din julfestlighet och kanske till och med vinna en pris för bästa klädsel!

5. Julpysselkvällar: Om du har en kväll av julpyssel planerad så varför inte klä upp dig i din tomteklänning? Det kommer säkert att göra kvällen ännu roligare och mer minnesvärd, inte minst för alla foton som kommer läggas ut på sociala medier.

Viktigast av allt, kom ihåg att det inte finns någon ”fel” tid att bära en tomteklänning. Om du känner för att sprida lite julglädje, oavsett dag eller tid, är det dags att ta på sig din tomteklänning och stråla!

Gör egen tomteklänning - Steg för steg guide

Gör en egen tomteklänning – Steg för steg guide

Om du känner för att skapa din egen tomteklänning och bli den ultimata DIY-tomtemor, följ då Presentguidens enkla guide. Så, sätt på dig dina pysselhandskar och förbered dig på att skapa magi!

Steg 1: Designa din drömklänning: Innan du sätter igång, ta en stund att tänka igenom hur din dröm-tomteklänning ser ut. Vill du ha en traditionell röd klänning eller kanske du är mer för en glittrande guldvariant? Skissar upp din design på ett papper, eller sök inspiration online.

Steg 2: Materialjakt: Nu när du har din design klar är det dags att hitta rätt material. Tygaffärer och hobbybutiker är dina nya bästa vänner! Du kommer att behöva tyg för klänningen, något mjukt och vitt för kragen och ärmarna (fuskpäls fungerar bra), och naturligtvis tråd som matchar ditt tyg. Glöm inte att köpa en dragkedja eller knappar för att få klänningen att sitta på plats.

Steg 3: Mät och klipp: Använd dina mått för att klippa ut delarna till din klänning från tyget. Kom ihåg att lämna extra utrymme för sömmarna. Klipp också ut delarna för kragen och ärmarna från fuskpälsen.

Steg 4: Sömnadsmagi: Nu kommer det roliga (och något knepiga) – att sy ihop allt! Om du är ny på sömnad, ta det lugnt. Det är helt okej att ta pauser och fråga om hjälp om du behöver. Använd din symaskin (eller dina mäktiga handsömnadsfärdigheter) för att sy ihop delarna. Kom ihåg att sy fast dragkedjan eller knapparna på rätt plats.

Steg 5: Finjustering: När allt är ihopsytt, prova klänningen. Det är dags att göra eventuella justeringar som behövs för att få klänningen att passa perfekt. Om allt ser bra ut, gratulerar! Du har nu din alldeles egna, handgjorda tomteklänning.

Steg 6: Välkommen till julfesten: Du är nu redo att bära din tomteklänning med stolthet! Tänk på att sprida julglädje och värme, precis som en riktig tomtemor.

Kom ihåg, pyssel ska vara roligt, inte stressande. Om din klänning inte blir perfekt första gången, oroa dig inte. Det viktigaste är att du har roligt under processen och skapar något som du kommer att njuta av att bära. Lycka till med ditt klänningsprojekt!

Dela gärna sidan om tomteklänning till nära & kära på sociala medier

Uppdaterades 15 maj, 2023