Din guide till allt om plastgranar

Är du sugen på att skaffa en plastgran till julen 2023? Ingen dum idé alls, dessa kostgranar har en hel del fördelar i jämförelse mot en riktigt julgran. Här på sidan kommer Presentguiden.se vägleda dig till nätets bästa och mest naturtrogna plastgranar!

Låt oss ta en tidsresa tillbaka till 1950-talet, till en tid då plast började bli allt mer populärt inom en rad olika branscher. Inom julindustrin fanns det en idé om att skapa något som skulle kunna ta över rollen som den traditionella levande granen. Det var här som plastgranen föddes.

De tidigaste plastgranarna, med rötter i USA, var ganska enkla och långt ifrån den skönhet vi idag förknippar med en riktigt gran. Dessa tidiga plastgranar bestod ofta av borstiga gröna fibrer som fästs på ståltråd. Färgen var ofta matt och långt ifrån lika levande som hos en äkta gran.

Men så började teknologin att utvecklas. På 1960-talet började tillverkare experimentera med olika material och färger. De lanserade aluminiumgranar, silverfärgade och glittrande, som blev populära för en tid. Men det fanns något i det naturliga utseendet som människor verkligen längtade efter.

På 1970-talet utvecklades plastgranar med avancerad teknik, vilket resulterade i mer realistiska och levande färger. Eftersom tekniken blev allt mer avancerad började plastgranar att se allt mer ut som riktiga granar. Mer naturtrogna plastgranar helt enkelt. Det blev till och med möjligt att få dem med ”snö” på grenarna och inbyggd julgransbelysning.

Dagens plastgranar är verkligen ett tekniskt under. De finns i alla former och storlekar, från miniatyrer för skrivbordet till enorma granar för stora samlingsrum. De finns med inbyggda ljus, fjärrkontroller och ibland till och med med inbyggda musikspelare. Med moderna tillverkningstekniker ser plastgranar ofta förbluffande verkliga ut, vilket gör dem till ett perfekt val för de som vill ha julens charm utan besväret med att ta hand om en riktig gran.

Det är ingen tvekan om att plastgranar har genomgått en stor förändring sedan de första stapplande stegen på 1950-talet. Med förbättrad teknologi och design har de nu blivit ett fullgott alternativ till den äkta varan. Så medan vi kanske fortfarande älskar den traditionella, levande granen så kan vi inte förneka plastgranens plats i våra hjärtan och hem. I slutändan är det inte granens material som betyder mest, utan känslan av glädje och samhörighet som den för med sig.

Handla plastgran på nätet

Jakten efter en liten, stor, billig eller lyxig plastgran börjar här. Spana in butikerna nedan, som alla är mästare när det handlar om julgran i plast. Känner du dig riktigt bekväm så rekommenderar Presentguiden en plastgran med belysning som redan är ditsatt. Många varianter är naturtrogna och riktigt fina plastgranar. Priset i regel avspegla hur pass lyxig plastgranen är.

Konstgran utomhus - Hitta julgranar för utomhusbruk på nätet

Fokus på konstgranar utomhus, och vilka coola julgranar det finns att välja bland! Vad sägs om en mäktig 10 meter hög julgran med totalt 8000 LED-lampor? Tyvärr får vi punga ut cirka 21 000 kronor men har du pengarna över så blir er gran förmodligen den coolaste i kvarteret.

Naturtrogen plastgran - Bra utbud av konstgranar på nätet

Ett bra ställe att kolla in först av allt då det finns många fina plastgranar här. Prislapparna går från över 40 000 för den lyxigaste plastgranen ner till runt 100 kr för den billigast plastgranen för bordet. Helt klart en e-handel du inte vill missa i jakten efter bästa plastgran 2023.

Plastgranar som sticker ut

En del speciella plastgranar såsom en snöande gran, regnbågsfärgad julgran i plast eller upp- och nervänd kostgran. Önskar du sticka ut rejält med din plastgran i år? Då surfar du in till butiken för att upptäcka ett annorlunda utbud av granar!

Konstgran utomhus - Stort utbud av plastgranar för både utomhusbruk och inomhusbruk

Spana in ett 50-tal naturtrogna konstgranar som finns för både utomhus och inomhusbruk. Även färdiga plastgranar med belysning, vilket Presentguiden varmt kan rekommendera.

Plastgran 2023 - Hitta konstgranar på nätet - Från små bordsjulgranar till plastgranar som mäter 5 meter

Med över 300 resultat vid en koll på deras sida med julgranar så förstår vi det är oerhört lätt att hitta rätt plastgran 2023 här. Allt från små bordsjulgranar till mäktiga exemplar av konstgranar på 500 cm (5 meter!!) som verkligen förbryllar.

Doftgran med jul doft - Perfekt tillbehör till plastgran - Få din konstgran att dofta jul

En negativ aspekt med en plastgran är att den inte doftar jul. Som de flesta problem så finns det en smart lösning på detta doftproblem, skaffa en doftgran som sprider juldoft, trots att du har en konstgran! Supersmart och något som hör hemma i alla plast- och konstgranar till julen 2023.

Doftgran går såklart att använda på flera ställen än endast i sin plastgran. Bilen, toaletten eller på kontoret är några tips på vart denna juliga doftgran kan göra sig bra. Känner du inte att en pappersjulgran är rätt så säljer butiken några juliga doftljus som även de sprider julens goda dofter.

Vanliga material på konstgranar

Att förstå de olika materialen i konstgjorda julgranar kan verkligen hjälpa till att göra ett informerat val när det är dags att köpa. Här kommer en lista över några av de vanligaste materialen som används:

 • PVC (Polyvinylklorid): Det här är kanske det mest använda materialet när det gäller konstgjorda julgranar. Det ger ett tätt, buskigt utseende och kommer ofta med inbyggda ljus. PVC-granar kan vara något tyngre än andra alternativ, men de är hållbara och kommer att hålla i många år.
 • PE (Polyeten): Det här materialet har blivit allt mer populärt på senare år. PE-kostgranar ser mer realistiska ut än PVC-granar eftersom varje nål formas individuellt. Detta gör att de ser ut och känns mer som en riktig gran.
 • Aluminium: Aluminium-konstgranar var populära under 1960-talet och har sett en liten nedgång på senare tid. De är lätta, hållbara och ger ett unikt utseende i retro stil.
 • Trä: Det här är mindre vanligt, men det finns konstgjorda julgranar gjorda av trä. Dessa granar är ofta mindre och används som dekorationer snarare än som huvudgran.
 • Fjädergranar: Dessa charmiga granar är gjorda av färgade fjädrar, och var speciellt populära på 1800-talet. De är mjuka och fluffiga, men mindre hållbara än granar gjorda av plastmaterial.
 • Optiska fibrer: Fiber-optiska julgranar är små granar där ljus sänds genom optiska fibrer. Dessa granar är ofta färgglada och ändrar färg under tidens gång.

Varje material har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att tänka på vad du letar efter i en konstgran. Vill du ha något som ser så realistiskt ut som möjligt, eller föredrar du något mer hållbart? Är du ute efter något unikt och annorlunda, eller föredrar du traditionella stilar? Oavsett dina preferenser finns det en konstgjord julgran där ute för dig!

Fördelar & nackdelar med plastgran

Plus & minus angående konstgranar

Konstgjorda julgranar kan ha många fördelar, även om de inte ger samma traditionella känsla som riktiga granar. Presentguiden skäl till varför du kanske föredrar en konstgran är följande:

Fördelar med Plastgran

 1. Långvarig: En konstgjord gran kan återanvändas år efter år. Du slipper bekymra dig om att köpa och transportera hem en ny gran varje år, vilket kan spara både tid och pengar på lång sikt.
 2. Inga allergier: För dem som är allergiska mot riktiga granar är konstgjorda granar ett bra alternativ. De släpper inte ut några allergener, så alla kan njuta av julstämningen utan att behöva nysa eller klia.
 3. Inga barr: En av de största nackdelarna med riktiga granar är att de fäller barr, vilket kan bli ett riktigt stök att städa upp. Med en konstgjord gran slipper du helt detta problem. Du behöver såklart inte heller vattna din julgran.
 4. Formbar: Konstgjorda granar har ofta ståltråd i grenarna, vilket gör dem lätta att form efter dina önskemål. Du kan alltså sprida ut grenarna för att få granen att se fylligare ut eller ändra formen för att passa din dekoration.
 5. Mindre brandrisk: Riktiga granar kan torka ut och bli en stor brandrisk, särskilt om de står upp under en längre tid. Konstgranar är ofta gjorda av brandresistenta material, vilket gör dem till ett säkrare val i detta anseende.
 6. Stor variation: Konstgjorda granar finns i alla storlekar, former och färger. Du kan få allt från minigranar till stora, frodiga granar och till och med granar i udda färger som vit, rosa eller blå. Detta ger dig mycket större frihet att anpassa din juldekoration.

Konstgjorda granar kan alltså vara ett utmärkt alternativ för många människor. Medan de kanske inte har samma traditionella känsla som riktiga granar, har de många fördelar som gör dem till ett attraktivt val för många hem.

Nackdelar med plastgran

Som med det mest så finns det tyvärr några nackdelar med konstgranar som Presentguiden.se tycker det också är värt att tänka på på innan köp:

 1. Mindre autentisk känsla: Inget kan riktigt slå känslan och lukten av en äkta gran. Även om konstgjorda granar blivit mycket bättre på att efterlikna utseendet på äkta granar så finns det fortfarande en viss autentisk känsla som bara kommer med riktiga träd. Du kan dock köpa julgransdoft att spraya på din plastgran för att få den aningen närmare en riktigt julgran.
 2. Miljöpåverkan: Konstgjorda granar är oftast gjorda av plast och andra icke-nedbrytbara material. Trots att de kan återanvändas år efter år så bidrar de till plastavfallet när de till slut kasseras. Att satsa på en dyr och lyxig plastgran är en god idé, då kan du förhoppningsvis använda den väldigt många år.
 3. Hälsorisker: Vissa konstgjorda granar kan innehålla kemikalier som kan vara skadliga, särskilt för barn och husdjur. Till exempel kan vissa PVC-baserade granar innehålla bly. Är du osäker så fråga alltid den butik där du tänkt handla plastgran ifrån.
 4. Mindre stöd till lokala jordbrukare: När du köper en riktig gran så stöder du ofta lokala jordbrukare och trädgårdar. Detta bidrar till lokal ekonomi och arbetsmöjligheter, något som konstgjorda granar inte gör.

Trots dessa nackdelar kan en konstgjord gran vara det rätta valet för många människor, särskilt de som föredrar bekvämligheten med en gran som kan återanvändas år efter år, eller de som har allergier mot riktiga granar. Som med alla beslut är det bäst att väga fördelar och nackdelar mot dina personliga behov och värderingar.

Plastgran med belysning

Plastgran med belysning

Om du någonsin har försökt att linda en trasslig sträng av ljus runt en julgran så vet du att det kan vara en utmaning som testar både ditt tålamod och din julstämning. Då kanske du funderar på att välja en konstgjord plastgran med inbyggd belysning.

En av de främsta anledningarna är naturligtvis bekvämligheten. Med förinstallerade ljus på din konstgjorda gran kan du hoppa över den frustrerande processen att försöka fördela ljusen jämnt över hela granen! Du undviker att ljussträngen trasslar sig och lösa mysteriet med de plötsligt döda ljusen som inte ville tända trots att de fungerade alldeles utmärkt när du testade dem.

Dessutom kommer förinstallerade ljus ofta att vara jämnt fördelade över hela plastgranen, vilket kan vara svårt att uppnå på egen hand. De är ofta placerade inuti grenarna, vilket ger en vacker djupseffekt och får hela granen att lysa upp i ett magiskt sken.

För den som någonsin råkat sätta på sig en stickig julgranskula när man sträcker in handen för att fixa en strålkastarlampa.. låt mig berätta, det är inte så roligt som det låter. Det är som att leka en skruva-lös-version av Twister, där julgranen alltid vinner. Med en plastgran med inbyggd belysning slipper du den risken.

Men låt oss inte glömma den kanske mest minnesvärda fördelen av dem alla, du slipper att ta ner ljusen efter jul. Med en kostgran med inbyggd LED belysning kan du enkelt packa ner hela granen, ljus och allt, till nästa år. Inga fler trassliga ljusslingor att försöka lösa upp när nästa jul närmar sig.

Är det inte fantastiskt hur tekniken kan hjälpa oss att förenkla vår tillvaro och förbättra vår julstämning? Det är som om någon har skickat oss en tidig julklapp, fast utan allt omslagspapper och tejp. Så om du är less på att brottas med ljusslingor varje jul, varför inte överväga en plastgran med inbyggd LED-belysning? Det kan mycket väl bli den bästa julklappen du ger till dig själv.

Sprid gärna information om plastgranar på sociala medier

Uppdaterades 2 juni, 2023