Allt om tomtenissedörrar – Juldekoration för magisk jul 2024

Nissedörrar, även kända som tomtedörrar, har länge varit en älskad del av jultraditionen, med sina rötter i gammal nordisk folklore och en modern twist av fantasi. Presentguiden.se guidar dig genom historien och användningen av dessa förtrollande juldekorationer.

Traditionen med nissedörrar härstammar från den nordiska mytologin där små varelser som nissar och tomtar betraktades som hemmets skyddsandar. För att behålla deras välvilja, placerade folk små dörrar som inbjudningar för dessa varelser att flytta in. Ursprungligen placerades dessa vid trädgårdens kant eller vid stora träd, anpassade i storlek för att passa tomtarnas behov.

Idag har nissedörrar blivit en populär dekoration globalt, ofta använda för att addera en touch av magi och barnslig glädje under julsäsongen. Dessa miniatyrdörrar dekoreras med julmotiv och placeras inomhus, vanligtvis nära julgranen eller i barnrummet, för att skapa en saga för barnen att följa under julen. De fungerar inte bara som dekor utan också som ett verktyg för att stimulera barnens fantasi, ofta ackompanjerade av berättelser om de mystiska varelserna som bor bakom dörren.

Med modern design har nissedörrarna utvecklats från att vara handgjorda av trä till att nu vara tillgängliga i olika material som plast, harts och keramik. Dessa moderna versioner kommer ofta i set med tillbehör som små möbler, fönster och trappor, vilket gör dem till en perfekt julklapp till barnen och ett roligt sätt att förbättra julstämningen.

Dessa små portaler har förvandlats från en enkel folklig tro till en symbol för julens magi. Vare sig du är en entusiast av folklore eller bara söker efter en unik detalj för att berika julen, erbjuder en nissedörr en fantastisk kombination av tradition och magi, perfekt för att inspirera och underhålla genom hela säsongen.

Handla nissedörr tillbehör online – Tips juli 2024

Om du är på jakt efter den perfekta nissedörren och alla dess charmiga tillbehör, vill Presentguiden varmt rekommendera de butiker vi har listat nedan. Enligt vår expertis, toppar dessa butiker listan när det kommer till de bästa nissedörrarna för julen 2024. De erbjuder allt du behöver för att inte bara skapa en magisk julstämning, men också en hel värld för nissarna som kommer att bo bakom dörren.

Nissedörr - Komplett set och tillbehör till tomtenisse dörr

Hos ”Kungen av Fest” finner du en veritabel skattkista av tillbehör för din nissedörr, allt samlat på ett och samma ställe. Med omkring 100 olika produkter att välja mellan, som inkluderar allt från miniatyrjulgranar och nissestegar till söta små djur och kälkar, kan du verkligen skapa en nissedörr som är så komplett som du bara önskar. Tänk dig ditt barns förvåning och glädje när de upptäcker denna lilla magiska värld! Det finns även flera nissedörr startkit tillgängliga för de som föredrar en enklare lösning utan att behöva plocka ihop alla tillbehör separat.

Nissedörr - Tomtenissedörrar

Stället som består av mängder av handlare, under ett och samma tak. Allt fler svenskar får upp ögonen för deras gigantiska utbud, inte minst på nissedörr och tillbehör till dessa. Billiga priser är ett signum, spana in om du hittar en billig tomtenissedörr på resa just nu.

Frågor & Svar – Som gör dig till en expert på nissedörr

Här på Presentguiden strävar vi efter att vara den oöverträffade ledaren när det kommer till allt som har med presenter och högtider att göra. Därför är det av största vikt för oss att vara den främsta informationskällan om nissedörrar. Men varför är det så viktigt, undrar du? Jo, vi tror starkt att varje barn förtjänar en dos magi i sin vardag, och vad kan vara mer magiskt än att ha en egen port till en fantasivärld av nissar och älvor, rakt in i hemmet eller trädgården? En nissedörr ger inte bara en fantastisk inledning till julens alla under, den stimulerar också barns fantasi och kreativitet året runt. Det är inte bara en dörr, det är en portal till obegränsad glädje och magi. Därför tar vi vårt jobb att informera om dessa små underverk på största allvar.


Vad är en nissedörr och vad är dess ursprung?

En nissedörr är en liten, ofta handgjord dörr som är designad för att se ut som entrén till en nisse eller tomtes hem. Tanken är att dörren ska placeras på ett ställe där barn och vuxna kan fantisera om att det bor en nisse bakom den, oftast i anslutning till ett träd eller i en trädgård. Ursprunget till nissedörren är något dunkelt, men det är en tradition som blivit populär i många länder. Vissa säger att det har sina rötter i nordisk folklore där tomten eller nissen är en viktig figur, medan andra menar att det är en modern påhittad tradition. Oavsett ursprung är det en charmig och kreativ detalj som tillför lite extra magi till julen.


Var kan man placera en nissedörr i hemmet eller trädgården?

Nissedörren kan placeras nästan var som helst där din fantasi tillåter. I trädgården är det vanligt att sätta upp dörren vid foten av ett träd eller i närheten av en buske. Inomhus kan dörren placeras på en bokhylla, vid en dörrpost eller till och med på barnens rumsvägg. Huvudsaken är att det är en plats som framkallar känslan av magi och undran, och där barnen lätt kan upptäcka den.


Hur kan man göra en egen nissedörr?

Om du är händig och har en kreativ ådra kan du lätt göra en egen nissedörr. Du behöver grundmaterial som träplankor eller tjock kartong, färg, penslar och kanske lite glitter eller små prydnadsdetaljer som en dörrknopp. Måla dörren i önskad färg, lägg till detaljer som fönster eller postlåda, och fäst sedan dörren på önskad plats. Det finns många DIY-guider online som kan hjälpa dig med mer detaljerade instruktioner.


Vilka material är bäst för att skapa en hållbar nissedörr?

Om du vill att din nissedörr ska hålla länge, särskilt om du planerar att ha den utomhus, bör du satsa på hållbara material som trä eller metall. Trä ger en naturlig och rustik känsla, men det är viktigt att behandla det med ett väderbeständigt lack för att det ska stå emot fukt och röta. Metall kan också vara ett bra alternativ, särskilt om du vill ha en mer modern och elegant look. Undvik material som kartong eller papper som kan brytas ner snabbt.


Kan man använda nissedörren som en del i en julkalender eller andra julfester?

Absolut! En nissedörr är en fantastisk tilläggsfunktion till en julkalender. Varje dag kan man placera en liten överraskning eller ledtråd framför dörren som barnen kan upptäcka. Det blir som en magisk port till julsäsongens mysterier och skapar en daglig dos av förväntan och spänning. Nissedörren kan också användas som en del av en större skattjakt under en julfest, där ledtrådar kan leda deltagarna till dörren och den slutliga skatten. Det är en finurlig och underhållande idé som garanterat kommer att göra ditt julfirande minnesvärt.


Nissedörr tillbehör

Vanliga nissedörr tillbehör – För ett komplett mysterium

När det kommer till att pryda en tomtedörr så tycker Presentguiden verkligen ingen att det finns någon gräns för kreativiteten. Från älvstegar till miniatyrmöbler och prydnadsträdgårdar.. här ger vi några tips på de mest populära tillbehören som älskas av både stora och små tomtedörrsentusiaster:

 1. Miniatyrmöbler: Dessa småprylar ger en extra dos av verklighet till din nissedörr. Tänk små bord, stolar och kanske till och med en liten säng. Du kanske till och med hittar en miniatyrbokhylla för att tomtarna ska ha något att läsa under de långa vinternätterna.
 2. Älvstegar: En klassiker som aldrig går ur modet, och hör hemma i alla hem där ni ska juldekorera med nissedörr! Dessa små stegar, ofta gjorda av trä eller snören, ger den perfekta passagen för din lilla tomte att klättra upp och ner.
 3. Trädgårdsprydnader: Små prydnadsträdgårdar kan ge din tomtedörr en verklig ”utomhus” känsla. Tänk små stenstigar, miniatyrbuskar och kanske till och med en liten damm.
 4. Säsongsmässiga dekorationer: Beroende på årstiden kan du dekorera runt din tomtedörr med små pumpor för Halloween, miniatyrjulkransar för jul  eller kanske till och med små ägg för påsk. Detta gör att din nissedörr känns levande och i takt med tiden.
 5. Brevlådor: Detta kan vara en riktig hit för barnen! Med en liten brevlåda kan barnen lämna brev till sin tomte. Vem vet, kanske de får ett svar av tomtenissen?
 6. Belysning: Små LED-lampor kan läggas runt dörren för att ge en mysig känsla och för att hjälpa tomtarna att hitta tillbaka till dörren när det är mörkt.
 7. Mini-skyltar: Dessa kan variera från roliga budskap som ”Tomtarna sover, var tyst” till söta välkomstmeddelanden som ”Välkommen till Tomtehuset”. Dessa små skyltar kan verkligen bidra till att göra dörren personlig och unik.
 8. Klockor och vindspel: En liten klocka eller vindspel på utsidan av dörren kan lägga till ljud och rörelse till din nissedörr.
 9. Mat och dryck: Placera miniatyrbrickor med mjölk och kakor eller till och med en liten skål med ’tomtemat’ utanför dörren. Detta kan verkligen ge en känsla av att tomtenissar lever och är en del av familjen.
 10. Miniatyrdjur: Varför inte lägga till några miniatyrdjur i scenen? Små älgar, kaniner eller fåglar kan skapa en mysig skogskänsla.
 11. Blommor och växter: Små konstgjorda blommor och växter kan bidra till att ge nissedörren en känsla av att vara en del av naturen.
 12. Klädhängare och paraplyställ: Små detaljer som dessa kan göra det hela mer realistiskt och ännu roligare för barnen. Varför inte hänga upp en liten miniatyrmössa och scarf på en krok vid dörren?

Detta är bara toppen av isberget när det gäller de tillbehör du kan använda för att bringa din tomtedörr till liv. Kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt och låta din fantasi flöda! Sätt alltid upp målet att skapa en nissedörr som ditt barn aldrig någonsin kommer glömmas bort. Ett sånt där minne som de kommer att berätta om för sina barn.

När ska man sätta upp sin nissedörr - Så väljer du rätt tillfälle att juldekorera

När ska tomtenisse dörr upp – Förslag på tidpunkter

Julens ande svävar redan i luften och doften av pepparkakor börjar fylla hemmet, när man ser de första tecknen på att den magiska tiden på året närmar sig. Då vet man, att det är dags att sätta upp sin nissedörr. Men när är den perfekta tiden för detta spännande uppdrag? Här fördjupar sig Presentguiden ännu djupare  i världen av nissedörrar och reder ut några passande tillfällen.

Traditionellt sett, när den första december knackar på, dyker nissedörrarna upp överallt i hemmen. Det är en underbar känsla att vakna upp på morgonen den första december och se att nissedörren har ploppat upp över natten, redo att välkomna de små tomtarna. Att sätta upp dörren just den första december signalerar starten på den vackra julsäsongen och räkna ned till den stora dagen. Tänk på att du inte behöver ändra tillbehör precis varje dag, det kan faktiskt vara så att tomtenissarna är iväg ett tag utan att visa sig.

För de familjer som inte kan hålla sig borta från julens charmerande förtrollning så kan slutet av november vara det perfekta tillfället att sätta upp nissedörren. Kanske helgen innan första advent när förväntningar på vad som komma skall börjar byggas upp.. vad kan vara en bättre tidpunkt att öppna sitt hem för nissarna?

Och låt oss inte glömma Lucia, denna ljuvliga dag den 13 december. När vi vaknar upp i mörkret så syns tända ljus och sjunga vackra sånger för att fira ljusets återkomst. Kanske kan detta vara dagen då nissedörren äntligen öppnas.

Men i slutändan, såsom med alla de bästa julförberedelserna, handlar det om att hitta vad som passar bäst för dig och din familj. Oavsett om det är första december, Lucia eller någon dag däremellan så är det viktigaste att hitta den tidpunkt som får ditt hjärta att sjunga med julsånger och ditt hem att fyllas med julmagi. Så plocka fram din nissedörr, var redo för tomtens ankomst, och låt julens ande fylla hemmet.

OBS: Ett tips är att handla hem alla nissedörr tillbehör i god tid eftersom många populära saker som hör till en komplett tomtenisse dörr riskerar att sälja slut. Intresset för att juldekorera med små dörrar är stort, och därmed också efterfrågan efter nissedörrar.

Dela informationen om nissedörrar

Uppdaterades 28 april, 2024