Tips till företag & anställda

Julklappar och julpresent används ofta synonymt för att beskriva gåvor som utbyts under julen. Men visste du att det faktiskt finns en rätt så stor skillnad mellan de två begreppen?

När vi pratar om julklappar så menar vi vanligtvis en present som ges till nära & kära såsom familj, vänner och släkt. En julklapp kan vara väldigt liten och inte behöva kosta speciellt mycket, som en chokladask eller en bok. Julklappar kan också vara större och betydligt mera påkostade. Datorer, exklusiva smycken och massageapparater är tre populära julklappstips som lätt kan dra iväg i pris.

Julpresent däremot är ofta en gåvor för att tacka en större grupp som ges till en större grupp människor. Främst till anställda som jobbar på företaget, men också till leverantörer och andra samarbetspartners. Det är även en fin gest att överraska sin kollega med en liten julgåva som är väl genomtänkt. Förskolefröken, grannen och innebandytränaren kan även de vara personer som är helt rätt att ge en julgåva till.

Julpresenter kan mycket väl vara mindre personliga och mer standardiserade än julklappar. En färdig presentbox med delikatesser såsom julgodis, glögg och pepparkakor är en klassisk julpresent. Även digitala presentkort som går att handla för online hör till klassiska presenter att ge till anställa i juletider. Det fina med presentkorten är att du som företagsledare kan välja exakt samma sorts summa till alla dina anställda kollegor. Det är även tacksamt att värdet lätt går att justera så att ni på ett enkelt sätt kan hålla er under gränsen för vad Skatteverket godtar som avdragsgillt.

En julpresent är vanligtvis en gest av goodwill och syftar till att sprida glädje under julen. Att små presenter kan betyda mycket för en enstaka personen är något vi alla kan skriva under på. Därför är julpresenter en billig investering för att barn, elever, anställda eller lärare på gott humör. Att bli uppvaktad kommer alltid vara något som värmer majoriteten av oss väldigt mycket.

Sammanfattningsvis så påstår Presentguiden att julklappar och julgåvor har olika syften samt olika målgrupper. Julklappar är personliga gåvor som ges till våra närmaste, medan julpresenter är mer generella. Presenterna syftar till att sprida julglädje och visa på tacksamhet för väl utfört jobb till en större grupp av människor.

Julklappstips på populära julgåvor

Jakten efter julpresent börjar här genom att ta del av Presentguidens utvalda tips. Upptäck några klassiska julgåvor till företag, leverantörer, förskolelärare, kollegor och så vidare. Hoppas förslagen kommer göra dig klokare med vilka gåvor du ska överraska med till julavslutningen 2023.

Handla julgåvor online – Butiker med passande utbud

Jakten efter julpresent börjar här genom att ta del av Presentguidens utvalda tips. Upptäck julpresent till företag, leverantörer, förskolelärare, kollegor och så vidare. Hoppas förslagen kommer göra dig klokare med vilka gåvor du ska överraska med till julavslutningen 2023.

Julgåvor att skicka direkt - Med personlig hälsning

Oerhört bra utbud av presentkorgar som är fyllda till bredden (och höjden) med utsökt godis. Stort plus att du dessutom kan skicka med en personlig hälsning. Som klipp och skuret för att ge som julpresent till samarbetspartner, vänner och alla andra som gjort sig förtjänt av en god gåva till julen.

Ska du skicka julgåvor direkt så vill du inte missa att utforska butikens utbud av delikatesslådor och andra godsaker såsom lyxiga chokladaskar och värmande vetekuddar. Goda möjligheter till att snabbt hitta intressanta julpresenter på nätet. Har du svårt att välja är deras digitala presentkort alltid välkommet i juletider. Då ger du fri tyglar för dina anställda att välja sin egen julpresent.

Här skapar du personliga julgåvor på nolltid, och oj så mycket passande det finns. Vad sägs om fotomugg med mjuka kolor eller ett julpaket med pralinstrutar med tillhörande nyckelring. Stället att besöka för dig som älskar det unika och gärna vill lägga rikligt med tid på att fixa fina julgåvor till julen 2023.

Frågor & svar – Allt om julpresenter 2023

För Presentguiden är det av yttersta vikt att vara den ledande informationskällan när det kommer till julpresenter. Julen är inte bara en högtid av tradition och familjemys, det är också en tid då valet av den rätta gåvan kan göra en stor skillnad i någons liv. Vi strävar efter att göra den processen så enkel och meningsfull som möjligt. Genom att erbjuda den mest aktuella, detaljerade och pålitliga informationen om julpresenttrender, budgetvänliga alternativ och personliga gåvor, kan vi hjälpa dig att göra din julshopping till en upplevelse som är både givande och stressfri. Vår expertis och passion för gåvor gör oss till din första sajt att besöka för allt som rör julpresenter.


Vad är de mest populära julpresenterna för 2023?

Det aktuella årets julpresenttrender är en fascinerande mix av teknologi, hållbarhet och personlig omtanke. Teknologiska prylar som smarta hem-enheter och hörlurar med brusreducering är på mångas önskelistor. Men det finns också en stark dragning mot hållbarhet, med återanvändbara produkter som rostfria vattenflaskor och ekologiska skönhetsprodukter som får mycket uppmärksamhet. Och glöm inte den alltid uppskattade personliga touchen; skräddarsydda gåvor som fotoböcker eller handgjorda smycken är alltid en hit. Kort sagt, det handlar om att balansera modern bekvämlighet med personlig och planetvänlig omsorg.


Hur kan man välja en julpresent som är både meningsfull och prisvärd?

Att välja en meningsfull men prisvärd julpresent kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Det viktigaste är att tänka på mottagarens intressen och behov. Ett presentkort till deras favoritbokhandel eller en prenumeration på en tidskrift de älskar kan vara både eftertänksamt och ekonomiskt. Du kan också skapa något själv, som en fotobok eller en handgjord matkorg fylld med deras favoritsnacks. Det viktigaste är att gåvan visar att du har tänkt på dem, oavsett prislapp.


Hur kan man göra en julpresent mer personlig?

En personlig julpresent är ofta den som uppskattas mest. Det kan vara så enkelt som att inkludera en handskriven lapp eller att anpassa gåvan på något sätt. Till exempel, om du ger en bok, kan du skriva en personlig dedikation inuti omslaget. För teknologiska gåvor kan du inkludera en guide till hur produkten bäst används i mottagarens dagliga liv. Du kan också gå så långt som att skapa en gåva från grunden, som en scrapbook fylld med minnen eller en handgjord scarf.


Vad är några unika och kreativa idéer för julpresenter som man kan göra själv?

Om du är den hantverkstypen, är det oändliga möjligheter för unika och kreativa DIY-julpresenter. Handgjorda ljus med dofter du vet mottagaren kommer att älska är en fantastisk idé. Eller varför inte en hemmagjord matkorg med hembakade kakor, sylt och andra godsaker? Om du är skicklig med stickning eller sömnad kan du tillverka kläder eller accessoarer som helt klart kommer att uppskattas. En annan idé är att skapa en ”upplevelse i en låda” genom att fylla en låda med små saker som skapar en mysig stund, som te, en bok och en liten bordslampa. Det handlar om att investera din tid och ditt hjärta i gåvan, vilket alltid uppskattas.


Skattefri julgåva 2023 – Skatteverkets nivåer

Till julen 2023 så får företag ge julgåva till anställd helt skattefritt, om värdet på gåvan inte är högre än 500 kr inklusive moms. Dock så räknas inte kostnaderna för att skaffa julpresenterna in i summan. Du kan alltså räkna bort frakter och tidsåtgång det tar att leta på julgåvan. Att det är just 500 kronor som gäller för julgåva 2023 har Skatteverket slagit fast.

Önskar ni skaffa en dyr julpresent som överstiger värdet på 500 kr? Då måste den anställda skatta på hela beloppet som överstiger gränsen för vad som är skattefritt. Arbetsgivaren måste också betala arbetsgivaravgifter på den ytterliga delen.

En idé på julpresent är att ge dina anställda en extra klumpsumma för väl utfört jobb under året. En slags julbonus med andra ord. Dock så läggs gåvan rakt på lönen, med alla skatter som hör till lönen. Även fast 500 kr kan kännas lite så glöm aldrig att det är själva gesten att ge julpresent som är det viktiga. Genom att vara inne på Presentguiden så är du säkert dedikerad att hitta bästa möjligt julgåva för slanten.

Önskar du upptäck träffsäkra julgåvor som kostar runt nivån för skattefrihet? Klicka in till alla tips på julklappar för 500 kr här på Presentguiden.

Skänk julpresent till välgörenhet

Det är vanligt att företag skänker julgåvan till välgörenhet istället för att köpa en fysisk produkt till sina anställda. Att ge sin julpresent till välgörenhet kan verka som en udda idé för många människor. Varför skulle du ge bort din välförtjänta julgåva som du slitit ihop till under året till någon annan? Faktum är dock att det finns flera fördelar med att ge bort julgåvorna till välgörenhet.

  • Känsla av att hjälpa till: För det första ger det en känsla av tillfredsställelse att veta att du har gjort något gott för andra. Genom att donera pengar till en välgörenhetsorganisation, istället för att handla julpresenter, så hjälper ni till att göra en verklig skillnad i någon annans liv. Gåvan kan på sikt bidra till att förbättra hälsan, utbildningsnivån eller livskvaliteten överlag för dem som behöver det som allra mest. Detta kan ge en enorm känsla av belåtenhet och kan bidra till att förbättra ditt eget välbefinnande. Hjälp dig själv genom att hjälpa andra är ett klassiskt ordspråk.
  • Minimera prylarna hemma: Eftersom många människor har massor av saker som de inte längre behöver eller använder så kan det vara dumt att fylla på med ännu en pryl. Genom att ge julgåva i form av pengar till välgörenhet så kommer i vilket fall ingen ny sak från företaget. Just prylar är svårt att träffa rätt med när det kommer till julpresenter. Därför brukar Presentguiden främst rekommendera presentboxar med godis eller digitala presentkort. Dessa två tips är något de flesta har nytta av, och julgåvor som verkligen kommer bli använda.
  • Stöd det ni brinner för: Det finns många välgörenhetsorganisationer. Det innebär att ni kan ge era julgåvor till något ni brinner extra för. Ska du ge julpresent till välgörenhet så prata med dina anställda innan för att höra vilka sorts organisationer som är mest aktuella.

Välgörenhet kan alltid vara ett alternativ för att visa din uppskattning för någon annan. Alltså inte bara när det kommer till julgåvor i juletider. Istället för att köpa en present så kan du ge en donation i deras namn, till en organisation som betyder extra mycket. Allt från natur och djur till barn i utsatta områden. Alla har vi något område som ligger oss extra varmt om hjärtat.

Sprid gärna sidan med tips på julgåvor i sociala medier, det uppskattas!

Uppdaterades 3 september, 2023