Tärna med ljus – Som Lucia fast utan krona

De ljusa stjärnorna i Luciafirandet som ofta hamnar i skuggan av Lucia själv är alla tärnor. Ska du vara Lucia tärna i luciatåget 2023? Då har Presentguiden stenkoll på vad som behövs, allt från tärnljus till tärnlinne!

Luciatärnorna spelar en viktig roll i Luciafirandet. Deras ursprung kan spåras tillbaka till samma historiska och religiösa rötter som Lucia, men de har genom tiderna utvecklats och fått sin egen betydelse.

Historiskt sett kan tärnorna ses som följeslagare till Lucia, men de är mer än bara bakgrundsdansare. De bär sina egna ljus och är symboler för ljus och hopp i den mörka vintertiden. De representerar också generositet och gemenskap, eftersom Luciafirandet ofta innefattar att dela med sig och sprida glädje till andra.

I tidigare tider kunde Luciatärnorna också ha mer praktiska roller. De kunde hjälpa till med att dela ut mat och dryck, och de spelade en viktig roll i att sprida stämning genom att sjunga och föra glädje till andra.

I modern tid är Luciatärnorna ofta unga flickor, klädda i vita klänningar precis som Lucia, men istället för en ljuskrans bär de ljus i sina händer. De är en viktig del av Luciatåget, och de bidrar med sin sång och sin närvaro till den magiska atmosfären.

Men låt oss inte glömma bort att Luciatärnorna, precis som alla andra i tåget, också är människor.. flickor och unga kvinnor som har valt att vara en del av denna tradition. De kanske kämpar med nervositet, men också med spänning och stolthet. De är en påminnelse om att varje individ har en roll att spela, och att varje ljus, oavsett hur litet det än må vara, bidrar till att lysa upp mörkret.

Så nästa gång du ser ett Lucia-tåg, glöm inte att ge en extra applåd till er lucia tärna. De kanske inte bär ljuskransen, men deras ljus är lika viktigt och deras roll är lika värdefull i denna vackra tradition.

Handla lucialinne till tärna & tärnljus

Jakten efter allt som behövs för att bli lucia tärna börjar här. Spana in butikerna nedan och upptäck vad du kan handla lucialinne och tärnljus på nätet.

Tärnljus till lucia

Välj mellan tre olika tärnljus och allt annat som kommer göra dig till den bästa tärnan i luciatåget 2023.

Så förbereder du dig – För att bli lucia tärna 2023

Att gå som tärna i ett luciatåg kan kännas nervöst, men det finns några saker du kan göra för att hjälpa till att lindra nerverna:

  1. Förberedelse: Känn dig säker på vad du ska göra. Repetera sångerna, gå igenom rörelser och positioner så att du känner dig trygg i din roll.
  2. Andning: Andningstekniker kan hjälpa till att lugna ner ditt sinne och kropp. Försök att andas djupt in genom näsan, håll andan en stund, och andas sedan ut långsamt genom munnen.
  3. Visualisering: Föreställ dig själv framgångsrikt gå genom tåget, sjunga dina sånger och lysa upp rummet. Denna teknik kan hjälpa till att skapa positiva förväntningar.
  4. Avkoppling: Försök att hitta några stunder av lugn innan tåget. Lyssna på avkopplande musik, meditera eller bara sitta tyst och lugnt en stund.
  5. Gemenskap: Kom ihåg att du inte är ensam. Alla i tåget, inklusive Lucia, är tillsammans i detta. Stötta varandra och peppa varandra innan ni går ut.
  6. Perspektiv: Slutligen, kom ihåg att det är okej att göra misstag. Luciafirandet handlar om att sprida ljus och glädje, inte om att vara perfekt. Om du snubblar på ett ord i sången eller tar ett steg åt fel håll, kommer det troligen inte att märkas mycket. Och även om det gör det, kommer folk att minnas din glädje och ditt ljus mer än de kommer att minnas ett litet misstag.

Hoppas dessa tips hjälper, och lycka till med ditt Luciatåg!

Sprid kunskapen om lucia tärnor på sociala medier

Uppdaterades 24 maj, 2023