Allt om julgransmattor – Från dåtid till nutid

Julgransmattor, som historiskt sett kallas för julgranskjolar, har sina rötter tillbaka till 1800-talet och har utvecklats avsevärt i utseende och funktion sedan dess. Ursprungligen tillverkades de ofta i rött, av ull eller tjock bomull, ibland handbroderade med vackra julmotiv. Deras huvudsyfte var att fånga upp barr och annat skräp från granen, samt att ge ett visuellt fokus vid granens fot.

Resan för julgransmattan är en berättelse om traditioner, förändring och innovation. Från att ha varit hemmagjorda och unika i mitten av 1800-talet, ledde industrialiseringen under 1900-talet till mer standardiserade mattor. Tillverkare började producera dem i stor skala med en mängd olika material som plast, syntetiskt tyg, jute och till och med läder. Utseendet på mattorna varierade också, från traditionella julmotiv till moderna och minimalistiska designer.

Idag har vi ett otroligt utbud av julgransmattor att välja bland. Oavsett om du föredrar en traditionell, rustik, glamorös, minimalistisk stil, eller något helt annat, finns det en julgransmatta för din personliga smak. Teknologiska framsteg har även förbättrat mattornas funktionalitet, många är nu designade för att vara vattentäta och lätta att rengöra.

Trots dessa förändringar har syftet med julgransmattan förblivit detsamma. De är fortfarande en väsentlig del av juldekorationen, fungerar som ett visuellt centrum vid granens bas och hjälper till att hålla hemmet rent under hela julsäsongen. Även om du väljer en plastgran bidrar en vacker julgransmatta till den rätta stämningen.

Så, även om julgransmattan kanske inte är det första du tänker på när du planerar din juldekoration, spelar den en otroligt viktig roll i att skapa en mysig och välkomnande atmosfär i ditt hem. Den kan till och med bli din nya favoritjuldekoration, för som det sägs, finns ingen plats som hemmet under helgdagarna, särskilt när ditt hem är vackert dekorerat med en kärleksfullt utvald julgransmatta.

Handla julgransmatta online – Tips på butiker juni 2024

Letar du efter den perfekta julgransmattan för julen 2024? Du är inte ensam, och därför har vi på Presentguiden gjort grovjobbet åt dig. Vi har sammanställt en lista över de mest pålitliga e-handlarna som specialiserar sig på julgransmattor av olika slag. Eftersom varje butik har sitt eget unika sortiment och prissättning, är det klokt att jämföra de olika alternativen för att säkerställa att du får mest valuta för dina pengar.

En julgransmatta gör inte bara julgranen mer framträdande, den skyddar också ditt golv från barr och vatten. Det är en detalj som förhöjer den övergripande julstämningen i ditt hem. Så ta dig tid att utforska våra handplockade butiksförslag och hitta den julgransmatta som bäst matchar både din stil och din budget. En väl vald matta kan bli en återkommande del av dina framtida jultraditioner.

Hitta julgransmatta på nätet

Här hittar du julgransmatta under 100 kr upp till cirka 400 kr. Bamse julgransmattan är extra omtyckt att ställa barnens julgran på!

Billiga julgransmattor

Har du aldrig besökt butiken innan så är det julperioden ett bra tillfälle att göra det på. Här finns mängder av vacker juldekoration, inte minst några billiga, men väldigt vackra, julmattor.

Julgransmatta med belysning

Just i skrivande stund så har denna pärla endast en julgransmatta. Det är dock inte vilken matta som helt utan en med inbyggd LED-belysning!

JULGRANSMATTA 2023

Väldigt läckert handgjord julgransmatta i klassisk jute som får din gran att stråla sådär extra härligt. Finns i tre färger: Röd, Svart eller Natur. Måttet är 100 cm i diameter. Ett bra val av julgransmatta 2024, eller hur känner du?

Julgransmatta - Tips på stora julgransmattor från experter på området

Ett bra gäng av julgransmattor som mäter upp till 150 cm i diameter. Söker du efter en stor julgransmatta med hög känsla så kan det helt klart vara värt att överväga butikens varianter.

Julgransmatta - Stort urval av runda mattor för julgran 2023

Likt bilden visar så finns det en julgransmatta för just din gran här. Väljer du en klassiskt röd julgransmatta eller går du på mönstrad?

Julgransmatta - Gigantiskt utbud av julgransmattor på nätet

Det är inte så konstigt att världens största e-handel har hundratals julgransmattor för dig att välja på. Billiga julgransmattor runt 100 kr upp till finare mattor för bra många hundralappar. Vilken julgransmatta av dem på bilden tycker du är finast till julen 2024?

Frågor och svar – Som gör dig till en expert på julgransmatta

Här på Presentguiden är vi inte bara förtjusta i julen, vi är även experter på allt som hör den underbara högtiden till! Varför är det så viktigt för oss att vara er ledande informationskälla om julgransmattor? Jo, för att vi vet att en julgran utan en ordentlig matta är som en tomte utan luva, det funkar, men något viktigt saknas. En julgransmatta är inte bara en dekorativ detalj, den har också praktiska fördelar som underlättar under den hektiska julperioden. Alla julgranar, oavsett om de är stora, små, plastiga eller äkta, förtjänar en matta som förhöjer deras skönhet och hjälper till att skapa den perfekta julstämningen. Så dyk in i vår värld av julgransmattor och ge din gran det underlag den förtjänar!


Vad är en julgransmatta och vilka är dess funktioner?

En julgransmatta är en dekorativ matta som placeras under julgranen. Förutom att vara en vacker inredningsdetalj, har den också praktiska funktioner. Mattan hjälper till att samla upp barr och eventuell glitter som faller från granen, vilket underlättar städningen. Den kan även skydda golvet från repor och märken som kan uppstå när man flyttar granen. Dessutom skapar en julgransmatta en samlingspunkt i rummet, som framhäver granens skönhet och kompletterar övrig juldekoration. Kort sagt, en julgransmatta är inte bara en fröjd för ögat, utan gör också julstämningen lite enklare att upprätthålla.


Hur väljer man rätt material och design för sin julgransmatta?

Material och design på en julgransmatta är högst individuella val och beror på din personliga smak samt ditt hem. Klassiska material som bomull och ylle är hållbara och lätta att tvätta. Om du har små barn eller djur hemma, kanske en matta i syntetiskt material är att föredra, eftersom de ofta är lättare att rengöra. När det gäller design, kan du välja mellan allt från traditionella julmotiv till moderna och minimalistiska stilar. Det viktiga är att mattan kompletterar din övriga juldekoration och känns harmonisk i ditt hem.


Vilka storlekar av julgransmattor finns det och hur väljer man rätt storlek?

Julgransmattor finns i en mängd olika storlekar, vanligtvis mellan 80 cm och 150 cm i diameter. För att välja rätt storlek, bör du först mäta utrymmet där julgranen ska stå. Kom ihåg att mattan inte bara bör matcha granens storlek, men också rummets proportioner. En för liten matta kan lätt drunkna i ett stort rum, medan en för stor matta kan ta över ett mindre utrymme.


Hur sköter och förvarar man en julgransmatta för att den ska hålla länge?

För att din julgransmatta ska hålla sig fin år efter år, är det viktigt att följa skötselråden som oftast medföljer vid köp. De flesta mattor kan maskintvättas, men det är alltid en bra idé att kolla instruktionerna först. Efter julen, se till att mattan är helt torr innan du förvarar den. Rulla ihop den och lägg den i en plastpåse eller en förvaringslåda för att skydda den från damm och smuts.


Var kan man köpa en julgransmatta och vad bör man tänka på vid köp?

Julgransmattor finns att köpa i många olika butiker, både fysiska och online. När du ska göra ditt köp är det bra att jämföra priser och läsa recensioner om produktens kvalitet. Kom också ihåg att kontrollera vilket material mattan är gjord av och om det passar dina behov. Slutligen, se till att mattan du väljer matchar både din julgran och din övriga inredning för att skapa en harmonisk julatmosfär.


Därför ska du skaffa matta till julgranen

Sitter du och klurar om det är idé att handla en julgransmatta eller ej? Efter att ha tagit del av Presentguidens alla tips på fördelar är det inget att fundera på längre. Därför ska du slå till på en julgransmatta till julen 2024;

  1. Skyddar golvet: En av de främsta fördelarna med en julgransmatta är att den skyddar golvet. Barr från granen kan lätt falla och orsaka repor på ditt golv. En julgransmatta under granen fungerar som ett skyddande lager mellan granen och golvet, vilket minskar risken för skador.
  2. Underlättar städning: Med en julgransmatta samlas alla barr, kottar och glitter som kan falla från granen på mattan. Detta gör städningen efter julen mycket enklare. Istället för att behöva dammsuga eller sopa hela rummet så kan du helt enkelt ta bort mattan och skaka av den utomhus.
  3. Förbättrar utseendet: En vackert utformad julgransmatta kan verkligen förbättra utseendet på din julgran. Den ramar in granen och hjälper till att skapa en mer sammanhållen och attraktiv juldekoration. Oavsett om du väljer en matta med ett traditionellt julmotiv eller en mer modern design så kan den bli en fin detalj i ditt hem under julen.
  4. Förbättrar granens stabilitet: En julgransmatta kan hjälpa till att stabilisera granen. Julgransfoten placeras på mattan, vilket kan bidra till att förhindra att granen glider på hala golv.

Här kommer en liten rolig anektot relaterad till julgransmattor. En av mina vänner, en verklig julentusiast, hade alltid haft en traditionell röd julgransmatta. Ett år bestämde hon sig dock för att ändra på traditionen och köpte en vit julgransmatta istället. Hon tyckte att det skulle se mer ”snöigt” och vintrigt ut. Tyvärr insåg hon snabbt att den vita mattan var mycket mer mottaglig för smuts och fläckar. Varje barr och kotte blev tydligt synlig. Slutresultatet var att hon spenderade mer tid på att städa mattan än att njuta av julen! Så, medan valet av julgransmatta kan verka som en liten detalj, kan det faktiskt ha en stor inverkan på hur du upplever julen.

Julgransmatta jute - Vanliga material som tyg - plast

Olika materialval – Som de flesta mattor är tillverka av

Julgransmattor kan vara tillverkade av en mängd olika material, var och en med sina egna fördelar. Här är några av de mest populära:

  • Vinyl: Vinylmattor är tåliga och lätta att rengöra, vilket gör dem till ett praktiskt val för många hushåll. De kan också vara tillverkade i en mängd olika färger och mönster, vilket gör det möjligt att matcha din matta med resten av din juldekoration.
  • Tyg: Tygmattor kan vara tillverkade av en mängd olika material som exempelvis bomull, polyester och sammet. De kan vara dekorerade med allt från broderi till paljetter och spets, vilket ger dem en traditionell och hemtrevlig känsla.
  • Jute: Jute-julmattor ger en rustik och naturlig look. Jute är ett hållbart material som håller bra över tid. Det ger också en rustik känsla som kan komplettera traditionella juldekorationer mycket väl.
  • Filt: Filten ger en varm och mysig känsla. Det kan vara ett bra val för de som vill ha en mjuk och inbjudande matta under granen. Dessutom är filtmattor ofta lätta att rengöra.
  • Plast: Plastmattor är mycket tåliga och kan hålla i flera år. De är också lätta att rengöra och kan vara ett bra val för de som har husdjur eller små barn.

Valet av material för din julgransmatta beror på dina personliga preferenser och behov. Oavsett vilket material du väljer, kommer en vacker julgransmatta att förbättra utseendet på din julgran och hjälpa till att skapa en festlig atmosfär i ditt hem.

Gör en egen julgransmatta – Steg för steg

Att skapa din egen julgransmatta kan vara ett roligt projekt att göra hemma, inte minst tillsammans med barnen. Så, varför inte göra din egen i år? Här är Presentguidens steg-för-steg guide för att skapa din egen julgransmatta:

Steg 1: Samla material – Du kommer att behöva en bit rund tyg (du kan välja färg och material efter din egen smak), sax, linjal, snören för att binda och eventuellt några dekorationer, som pärlor, paljetter eller broderitråd.

Steg 2: Bestäm storlek – Beroende på storleken på din julgran, vill du att din matta ska vara tillräckligt stor för att passa under granen och samtidigt fånga alla barr som kan falla. Ett bra riktmärke är att göra mattan cirka dubbelt så bred som din gran är bred vid basen.

Steg 3: Klipp ut tyget – Använd din linjal och en penna för att rita en cirkel på tyget i den storlek du har bestämt. Klipp sedan ut cirkeln med din sax. Kom ihåg att klippa ett snitt från cirkelns kant till centrum, så att du kan placera mattan runt granens fot.

Steg 4: Dekorera – Nu kommer den roliga delen, dekorera din matta! Du kan sy på pärlor eller paljetter, brodera vackra mönster eller kanske till och med skapa din egen julbild. Det är här du verkligen kan låta din kreativitet flöda för att skapa en personlig julgransmatta.

Steg 5: Fäst snörena – För att hålla mattan på plats runt julgranens fot, sy fast snören på varje sida av snittet du klippte tidigare. Dessa kan sedan knytas samman när du placerar mattan under granen.

Steg 6: Placera din matta – När du är nöjd med din design, placera mattan under granen, bind samman snörena och beundra ditt hantverk. Nu har du en vacker, hemgjord julgransmatta att njuta av under hela julen!

Glöm inte att detta är ditt projekt.. det finns inga strikta regler. Låt kreativiteten flöda och ha roligt!

Julgransmatta - Experttips på årets bästa julgransmattor och varför mattan behövs

Dela gärna informationen om julgransmattor

Uppdaterades 22 april, 2024