Allt om julgransmattor – Från dåtid till nutid

Julgransmattor, även kända som julgranskjolar, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Dessa fantastiska mattor har utvecklats enormt i utseende och funktion sedan dess. Ursprungligen var julgransmattor ofta röda, tillverkade av ull eller kraftig bomull, och ibland handbroderade med vackra julmotiv. Deras främsta syfte var att samla upp kottar, barr och andra skräp från granen, samt att ge ett visuellt centrum runt foten av granen.

Men historien om julgransmattor är inte bara en berättelse om skönhet och funktionalitet. Den berättar också om traditioner, förändring och innovation. I mitten av 1800-talet, när julgransmattor började dyka upp, fanns det ingen standardstorlek eller form för dessa mattor. I själva verket var de ofta hemgjorda och speglade den individuella smaken och färdigheterna hos den person som gjorde dem.

Med industrialiseringen under 1900-talet blev dock julgransmattor mer standardiserade. Tillverkare började producera dem i större skala och använde en mängd olika material såsom plast, syntetiskt tyg, jute och till och med skinn. Utseendet på mattorna varierade också, från traditionella julmotiv till mer moderna och minimalistiska designer.

Idag har vi ett otroligt urval av julgransmattor att välja mellan. Oavsett om du föredrar traditionellt, rustikt, glamoröst, minimalistiskt eller något annat så finns det en julgransmatta som passar din personliga stil. Och teknologin har också hjälpt till att förbättra funktionaliteten hos dessa mattor, med många nu utformade för att vara vattentäta och lätta att rengöra.

Men trots alla dessa förändringar så har syftet med julgransmattan förblivit densamma. De är fortfarande en viktig del av juldekorationen, och fungerar som ett visuellt centrum vid basen av julgranen. De samlar också upp barr och andra skräp, vilket hjälper till att hålla ditt hem rent under hela julsäsongen. Även fast du väljer en plastgran (som varken barrar eller skräpar ner) så gör sig en vacker julgransmatta sig helt rätt.

Så, medan julgransmattan kanske inte är det första du tänker på när du planerar din juldekoration, spelar den en otroligt viktig roll i att skapa en mysig och inbjudande atmosfär i ditt hem. Och vem vet? Kanske blir den nya favoritjuldekorationen just din julgransmatta. För som man säger, det finns ingen plats som hemma för helgdagarna, särskilt när ditt hem är vackert dekorerat med en kärleksfullt utvald julgransmatta.

Handla julgransmatta online

Jakten efter 2023 års finaste julgransmatta börjar genom att besöka några omtyckta e-handlare, som alla har många julgransmattor i lager. Jämför med fördel de olika butikerna för att hitta din bästa julgransmatta, till billigast pris.

Hitta julgransmatta på nätet

Här hittar du julgransmatta under 100 kr upp till cirka 400 kr. Bamse julgransmattan är extra omtyckt att ställa barnens julgran på!

Billiga julgransmattor

Har du aldrig besökt butiken innan så är det julperioden ett bra tillfälle att göra det på. Här finns mängder av vacker juldekoration, inte minst några billiga, men väldigt vackra, julmattor.

Julgransmatta med belysning

Just i skrivande stund så har denna pärla endast en julgransmatta. Det är dock inte vilken matta som helt utan en med inbyggd LED-belysning!

JULGRANSMATTA 2023

Väldigt läckert handgjord julgransmatta i klassisk jute som får din gran att stråla sådär extra härligt. Finns i tre färger: Röd, Svart eller Natur. Måttet är 100 cm i diameter. Ett bra val av julgransmatta 2023, eller hur känner du?

Därför ska du skaffa en julgransmatta

Sitter du och klurar om det är idé att handla en julgransmatta eller ej? Efter att ha tagit del av Presentguidens alla tips på fördelar är det inget att fundera på längre. Därför ska du slå till på en julgransmatta till julen 2023;

  1. Skyddar golvet: En av de främsta fördelarna med en julgransmatta är att den skyddar golvet. Barr från granen kan lätt falla och orsaka repor på ditt golv. En julgransmatta under granen fungerar som ett skyddande lager mellan granen och golvet, vilket minskar risken för skador.
  2. Underlättar städning: Med en julgransmatta samlas alla barr, kottar och glitter som kan falla från granen på mattan. Detta gör städningen efter julen mycket enklare. Istället för att behöva dammsuga eller sopa hela rummet så kan du helt enkelt ta bort mattan och skaka av den utomhus.
  3. Förbättrar utseendet: En vackert utformad julgransmatta kan verkligen förbättra utseendet på din julgran. Den ramar in granen och hjälper till att skapa en mer sammanhållen och attraktiv juldekoration. Oavsett om du väljer en matta med ett traditionellt julmotiv eller en mer modern design så kan den bli en fin detalj i ditt hem under julen.
  4. Förbättrar granens stabilitet: En julgransmatta kan hjälpa till att stabilisera granen. Julgransfoten placeras på mattan, vilket kan bidra till att förhindra att granen glider på hala golv.

Här kommer en liten rolig anektot relaterad till julgransmattor. En av mina vänner, en verklig julentusiast, hade alltid haft en traditionell röd julgransmatta. Ett år bestämde hon sig dock för att ändra på traditionen och köpte en vit julgransmatta istället. Hon tyckte att det skulle se mer ”snöigt” och vintrigt ut. Tyvärr insåg hon snabbt att den vita mattan var mycket mer mottaglig för smuts och fläckar. Varje barr och kotte blev tydligt synlig. Slutresultatet var att hon spenderade mer tid på att städa mattan än att njuta av julen! Så, medan valet av julgransmatta kan verka som en liten detalj, kan det faktiskt ha en stor inverkan på hur du upplever julen.

Julgransmatta jute - Vanliga material som tyg - plast

Olika material – Som är vanliga för julgransmattor

Julgransmattor kan vara tillverkade av en mängd olika material, var och en med sina egna fördelar. Här är några av de mest populära:

  • Vinyl: Vinylmattor är tåliga och lätta att rengöra, vilket gör dem till ett praktiskt val för många hushåll. De kan också vara tillverkade i en mängd olika färger och mönster, vilket gör det möjligt att matcha din matta med resten av din juldekoration.
  • Tyg: Tygmattor kan vara tillverkade av en mängd olika material som exempelvis bomull, polyester och sammet. De kan vara dekorerade med allt från broderi till paljetter och spets, vilket ger dem en traditionell och hemtrevlig känsla.
  • Jute: Jute-julmattor ger en rustik och naturlig look. Jute är ett hållbart material som håller bra över tid. Det ger också en rustik känsla som kan komplettera traditionella juldekorationer mycket väl.
  • Filt: Filten ger en varm och mysig känsla. Det kan vara ett bra val för de som vill ha en mjuk och inbjudande matta under granen. Dessutom är filtmattor ofta lätta att rengöra.
  • Plast: Plastmattor är mycket tåliga och kan hålla i flera år. De är också lätta att rengöra och kan vara ett bra val för de som har husdjur eller små barn.

Valet av material för din julgransmatta beror på dina personliga preferenser och behov. Oavsett vilket material du väljer, kommer en vacker julgransmatta att förbättra utseendet på din julgran och hjälpa till att skapa en festlig atmosfär i ditt hem.

Gör en egen julgransmatta – Steg för steg

Att skapa din egen julgransmatta kan vara ett roligt projekt att göra hemma, inte minst tillsammans med barnen. Så, varför inte göra din egen i år? Här är Presentguidens steg-för-steg guide för att skapa din egen julgransmatta:

Steg 1: Samla material – Du kommer att behöva en bit rund tyg (du kan välja färg och material efter din egen smak), sax, linjal, snören för att binda och eventuellt några dekorationer, som pärlor, paljetter eller broderitråd.

Steg 2: Bestäm storlek – Beroende på storleken på din julgran, vill du att din matta ska vara tillräckligt stor för att passa under granen och samtidigt fånga alla barr som kan falla. Ett bra riktmärke är att göra mattan cirka dubbelt så bred som din gran är bred vid basen.

Steg 3: Klipp ut tyget – Använd din linjal och en penna för att rita en cirkel på tyget i den storlek du har bestämt. Klipp sedan ut cirkeln med din sax. Kom ihåg att klippa ett snitt från cirkelns kant till centrum, så att du kan placera mattan runt granens fot.

Steg 4: Dekorera – Nu kommer den roliga delen, dekorera din matta! Du kan sy på pärlor eller paljetter, brodera vackra mönster eller kanske till och med skapa din egen julbild. Det är här du verkligen kan låta din kreativitet flöda för att skapa en personlig julgransmatta.

Steg 5: Fäst snörena – För att hålla mattan på plats runt julgranens fot, sy fast snören på varje sida av snittet du klippte tidigare. Dessa kan sedan knytas samman när du placerar mattan under granen.

Steg 6: Placera din matta – När du är nöjd med din design, placera mattan under granen, bind samman snörena och beundra ditt hantverk. Nu har du en vacker, hemgjord julgransmatta att njuta av under hela julen!

Glöm inte att detta är ditt projekt.. det finns inga strikta regler. Låt kreativiteten flöda och ha roligt!

Dela gärna informationen om julgransmattor

Uppdaterades 6 juni, 2023