Tomtekläder för att bli bästa tomten 2023

Det är inte alltid enkelt att välja den perfekta tomtedräkten, men var inte orolig, Presentguiden finns här för att hjälpa dig! Vare sig du planerar att överraska dina nära och kära, skrämma grannens katt eller bara vill skapa en unik julstämning så är en tomtedräkt ett utmärkt val. Men innan du dyker ner i det röda och vita så finns det några saker som är bra att tänka på.

Det första handlar om kvaliteten på dräkten. En billig tomtedräkt kanske ser lockande ut på prislappen, men om den är dåligt gjord kan det bli mer av en besvikelse än en glädje. Därför är det viktigt att satsa på en tomtedräkt av god kvalitet. De håller inte bara längre, utan ger också en mer autentisk känsla. Och det är ju det vi vill ha, eller hur?

Storleken spelar också en stor roll. En bra tomtedräkt ska vara bekväm att bära och ge gott om rörelsefrihet, så att du kan leverera julklappar och sprida glädje utan att känna dig instängd. Kom ihåg att du troligen kommer att ha flera lager kläder under. Därför så kan det vara klokt att välja en storlek större än vad du normalt skulle ha. Bor du i Skåne och knappt är van med minusgrader på julafton är det inte av så stor vikt som om du bor högst upp i landet där minusgraderna brukar krypa ner rejält på julafton.

Och sist men inte minst, glöm inte detaljerna. En mjuk tomteluva, ett brett svart bälte och kanske till och med en falsk mage kan verkligen lyfta din tomtedräkt till nya höjder. Så var inte rädd för att gå all in! Vid vissa kompletta dräkter så följer det mesta du behöver med i setet. Var dock uppmärksam på vid som ingår så inga viktiga tomtetillbehör missas i beställningen.

Så nu när du vet vad du ska tänka på när du väljer tomtedräkt, är det dags att börja leta. Lycka till och ho ho ho!

Handla tomtedräkt på nätet

Börja jakten efter en tomtedräkt till barn eller vuxen genom att spana in Presentguidens tips på butiker, som alla har ett mäktigt utbud av tomtedräkter 2023.

Tomtedräkter

Kungen av fest är även en mästare på tomtekläder, inte minst tomtedräkter. Här hittar du ett väldigt stort utbud av allt från billiga tomtedräkter till barn till riktigt exklusiva tomtedräkter till vuxen som önskar bli bygdens bästa jultomte 2023. Kort och gott, surfa in dit för att upptäcka vilka dräkter som gäller just nu.

Positiva effekter av att använd tomtedräkt

Därför ska du se ut som jultomten

Att klä upp sig i tomtedräkt när man delar ut julklapparna har flera fördelar, och det handlar om mer än bara att klä upp sig för skojs skull, även om det definitivt är en del av charmen! Här kommer några punkter på vad Presentguiden anser att en tomtedräkt för med sig;

 • Skapar magi för barn: Om du har barn i familjen så kan du verkligen skapa en magisk upplevelse genom att klä ut dig till tomten. Barnens glädje och förvåning när de ser tomten dyka upp med en säck full av julklappar är verkligen oslagbar.
 • Ökar julstämningen: En person i tomtedräkt kan ge en extra dos av julstämning, oavsett ålder på deltagarna. Det blir liksom inte riktigt jul förrän tomten dyker upp, eller hur känner du själv?
 • Underhållning: Det blir ofta en hel del skratt och skoj när någon klär ut sig till tomte. Det kan bli roliga ögonblick att minnas och skratta åt i framtiden.
 • Tradition: I många familjer är det en älskad tradition att någon klär ut sig till tomte varje år. Det är en speciell upplevelse som kan bidra till att göra varje jul unik.
 • Fototillfällen: En tomte ger fantastiska möjligheter för minnesvärda foton. Det blir definitivt ett ögonblick att föreviga och kanske till och med dela på sociala medier för att sprida lite extra julglädje.

Oavsett om du väljer att klä ut dig till tomte för barnens skull, för att öka julstämningen, eller bara för att ha roligt så kommer det definitivt att bli en upplevelse att minnas. Så varför inte prova i år? Hoppa i den röda dräkten, dra på dig det vita skägget och sprid lite julglädje!

Gör egen tomtedräkt

Gör egen tomtedräkt – Steg för steg guide

Att göra sin egen tomtedräkt kan vara ett roligt och kreativt sätt att komma in i julkänslan. Med lite tålamod och några grundläggande material kan du snart ha din egen skräddarsydda tomtedräkt. Här är Presentguidens steg-för-steg-guide för att hjälpa dig på vägen.

 1. Materialinköp: Innan du börjar behöver du följande material: rött tyg (ca 3-4 meter beroende på storlek), vitt fluffigt tyg (ca 1 meter), svart tyg (ca 1 meter), sax, sytråd, nålar, symaskin (om du har tillgång till en), kardborreband, måttband, och en vit pom-pom för mössan.
 2. Mätning och klippning: Använd ett par löst sittande kläder som mall för att mäta och klippa ut bitar av det röda tyget till tomtens jacka och byxor. Lägg till extra utrymme för sömmar och eventuell extra vidd för en tomtemage. Klipp ut en trekantig bit för tomtemössan, kom ihåg att göra den tillräckligt stor för att den ska kunna sitta löst på huvudet.
 3. Sy ihop bitarna: Börja med att sy ihop byxorna och jackan separat, kom ihåg att lämna en öppning för hals, armar och ben. Det kan vara enkelt att börja med att sy ihop sidorna först och sedan lägga till ärmarna och benen.
 4. Lägg till fluffiga detaljer: Klipp ut remsor av det vita fluffiga tyget och sy fast dem vid nederkanten av jackan, ändarna av ärmarna och byxorna samt längst upp på mössan. Det här ger en snygg kontrast och skapar den klassiska tomte-looken.
 5. Gör bältet och stövlarna: Klipp ut en lång remsa av svart tyg för bältet och två mindre remsor för stövlarna. Sy fast bältet runt midjan på jackan, och ”stövlarna” vid botten av byxorna. För att göra stövlarna mer realistiska, överväg att lägga till vita fluffiga kanter på toppen.
 6. Skapa tomtemössan: Sy ihop den stora trekantiga biten av rött tyg till en konformad mössa. Använd kardborreband för att fästa den vita pom-pomen på toppen av mössan.
 7. Lägg till extra detaljer: Nu när du har din grundläggande tomtedräkt, kan du börja tänka på extra detaljer. Kanske vill du sy på vita ”päls”-bollar längs jackans framkant, eller skapa en stor vit skägg av fluffigt tyg? Kanske vill du lägga till en stor kudde under jackan för att skapa en autentisk tomtemage? Här kan du verkligen låta din kreativitet flöda!

Kom ihåg, det bästa med att skapa din egen tomtedräkt är att du kan anpassa den exakt som du vill ha den. Lycka till och glöm inte att ha roligt under processen! God Jul!

Dela gärna sidan om tomtedräkter för barn och vuxna

Uppdaterades 14 maj, 2023