Juldekorationer för mysigare jul 2023

Är du ute efter fina juldekorationer 2023 som kommer sprida en magisk julkänsla i hemmet? Presentguiden har koll på årets coolast pynt, och vägleder dig till julpynt som verkligen ingen kommer att kunna missa!

Julen är en av de mest älskade högtiderna runt om i världen och det är svårt att föreställa sig den utan färgglada och glittrande juldekorationer. Varje år ser vi fram emot att plocka fram lådorna med änglar, glitter och ljus som fyller våra hem med den där härliga julatmosfären. Denna tid på året ger en möjlighet att låta kreativiteten flöda och förvandla våra bostäder till magiska vinterunderland.

När jag tänker på julpynt kommer jag alltid ihåg en rolig anekdot från min barndom. Min far brukade vara mycket entusiastisk över att pynta huset och varje år försökte han att hitta något nytt och unikt att lägga till vår samling. En gång hittade han en ovanlig juldekoration i form av en stor röd och vit polkagris, som han hängde i ett av fönstren. Vi skrattade åt hur det såg ut som att en jättestor godisbit hade fastnat i vårt hus! Med det sagt så finns det inga rätt eller fel angående juldekoration. Det du tycker passar bra in är med andra ord rätt, så välj julpynt efter magkänslan.

Julpynt har en lång och rik historia. Ursprungligen användes naturliga material som granris, halm och frukt för att skapa dekorationer. Med tiden blev det allt mer populärt att använda glittrande och färgglada material. En av de mest ikoniska juldekorationerna är förmodligen julgranskulan. Visste du att de första glaskulorna tillverkades i Tyskland på 1800-talet och var inspirerade av äpplet? De hängdes i trädet som en symbol för fruktbarhet och överflöd. Spana in vår guide till personlig julkula med egen bild som känns som ett mycket bra val av juldekoration 2023.

En annan kul anekdot är när min kusin bestämde sig för att göra sina egna juldekorationer av lera. Hon gjorde små figurer av tomtar, renar och snögubbar och målade dem med färgglada färger. Men det hon inte tänkte på var att leran skulle krympa när den torkade. Så när julen kom och det var dags att hänga upp hennes kreationer, var de så små att de knappt syntes bland alla andra dekorationer i granen!

Att pynta och dekorera inför julen är en stund då familjer kan komma samman och skapa minnen som varar en livstid. Oavsett om det är att baka pepparkakor, göra hemmagjorda juldekorationer eller bara njuta av att se granen lysa upp i vardagsrummet så är det en tid då kärlek och gemenskap tar plats i våra hjärtan. Och vem vet, kanske kommer du att skapa dina egna roliga anekdoter att berätta för framtida generationer när det är dags att ta fram julpyntet igen.

Handla juldekoration på nätet

Jakten efter julpynt 2023 börjar bäst genom att besöka de e-handlare som Presentguiden tycker har mycket fina juldekorationer. Gammaldags, exklusivt, klassiskt och billiga juldekorationer som säkert kommer göra er jul så mycket mysigare.

Stilrent julpynt - Klassiska juldekorationer som passar in i alla hem

E-handel som blommor upp vid speciellt två tillfällen, för trådgårdssäsongen och till julperioden. Shoppa en stilren julklappssäck, en uppsättning nya julgranskulor eller varför inte en doftgran att sätta i plastgranen? Kvalitativt julpynt för dig som gillar det stilfulla och klassiska.

Du vill verkligen inte missa denna pärla. 

Juldekororation 2023 - Roligt julpynt som sticker ut

Coolt julpynt som sticker ut från mängden och verkligen kommer förgylla julen på ett roligt sätt finns det gott om här. Några julklappstips på juldekoration är exempelvis julgranståg, appstyrd julgransbelysning, trädgårdsbelysning med julfigurer och en stor snöglob i form av nötknäpparen. Helt klart roligt julpynt som kombinerar det klassiska med nyskapande idéer!

Klassiskt julpynt - Tomtar juldekoration

Så mycket fin juldekor som vi varmt kan rekommendera att kolla in närmare. Kända för billiga priser så har du tur så kan du hitta billigt julpynt som är på kampanj just nu. Stort fokus på tomtar så butiken är ett måste för dig som söker efter nya sådana.

Kungen av fest har såklart ett  gediget utbud av juldekorationer såsom julbyar, julbelysning, julballonger och tomtar. Även ett bra ställe att shoppa julklappar ifrån så passa på att kolla in deras julklappstips 2023.

Mästare på personligt julpynt där du valt egna bilder. Fixa julkulor, snöglob och julstrumpor med personifiering för att ge den där extra varma och härliga julkänslan till julen 2023.

Julpynt utomhus - Stort utbud av juldekorationer för utomhusbruk 2023

Vad tror du om att sätta upp en dimbar LED-julkrans på dörren eller skaffa kvarterets högsta julgran som mäter 10 meter? Gillar du lysande julpynt att dekorera med så ska du absolut göra ett besök hos denna omtyckta e-handel.

Gammaldags julpynt - Retro juldekorationer

Gammaldags julpynt för hela slanten och oj så många retro juldekorationer det finns att välja bland. Stället för dig som söker gammalmodiga julprydnader att förgylla julperiod 2023 med.

Smarta juldekorationer 2023 - Julpynt för en enklare jul

Smarta, vackra och helt fantastiska juldekorationer som gör hela julen aningen smidigare. Mästare på LED-ljus av alla dess slag, perfekt att matcha upp årets juldekorationer 2023 med tycker Presentguiden!

DIY juldekorationer & julpyssel

DIY juldekorationer och det mesta du önskar dig för att pyssla in julstämning på absolut bästa sätt. Upptäck ett imponerade utbud av julpyssel, julgranskulor, julstrumpor och julpynt av annat slag.

Söker du exklusiv juldekoration som lyser upp julen på ett oerhört mysigt sätt? Då ska du kolla in alla erbjudande på julbelysning såsom adventsljusstake, julstjärnor och julpynt som sprider ljus.

Personliga juldekoration med foton såsom en pepparkaksburk, värmeljushållare, snöglob med julfoton, julkulor och en hel del andra juliga produkter som passar utmärkt att julpynta hemmet med till julen 2023.

Julpynt för alla hem - Hitta annorlunda juldekorationer online

Bra utbud av jullyktor, doftljus och många andra julpynt som sticker ut från mängden. Vad tror du om en ”rödvin julgranskula” till granen som ni kommer avnjuta gott vin framför?

Lyxiga juldekorationer - Julpynt från kända varumärken

Med märken som Alessi, Rosendahl, Kay Bojesen och Bloomingville så är det lätt att hitta lyxigt julpynt hos denna butik. Väl värd att besöka i jakten efter årets finaste juldekorationer.

Handla billiga juldekorationer 2023

Prispressaren som har en hel del julpynt som helt klart känns intressant. Spana runt i webbshopen om du kan hitta några bra julklappar om du ändå hade tänkt att beställa.

Julpynta hemmet med vacker juldekoration

Med över 200 produkter inom kategorin julpynt så kan du hitta allt från plastgranar till mindre jultextiler här. Även dekorationer såsom adventsstjärnor, julgransmattor, julgranskorgar och små julfigurer från Kaj Bojesen. Kort och gott, du vill gärna utforska utbud närmare.

Juldekorationer för hela familjen - Jultröjor och andra jultillbehör

Julpynt och dekoration kan innefatta allt möjligt, inklusive att pynta upp dig själv i bäst julmundering! Här tycker vi jultröjor är det bästa valet och något som verkligen sätter guldkant på hela julperioden. Butiken har även en hel del övriga accessoarer som helt klart kan räknas in som juldekoration. Slå till på en filt hoodie som julklapp till var och en i hushållet, då garanteras julmys på högst möjligt nivå. Att hänga er mysiga ”filtar” på soffan kan bli en del av era juldekorationer 2023.

Spana gärna in våran stora guide för att hitta jultröjor 2023 till alla du känner.

Klassiskt julpynt - Topp 10 lista

Topplista – Klassiskt julpynt

Här kommer Presentguidens lista över de 10 vanligaste juldekorationerna som vi ofta ser i hem och offentliga platser under julen. Det är svårt att tänka sig en jul utan dessa klassiska och älskade dekorationer:

 1. Julgran: Den ståtliga granen som står i centrum av firandet, antingen naturlig eller konstgjord, och kläs i en mängd olika färger och stilar.
 2. Julgranskulor: Glittrande, färgglada och personliga kulor som hängs på granen. Finns i en mängd olika storlekar, former och material i varierande prisklass.
 3. Julgransstjärna: En stjärna eller ängel som sätts på toppen av granen symboliserar Betlehemsstjärnan eller änglar som förkunnade Jesu födelse.
 4. Ljusslingor: Elektriska ljus som slingrar sig runt granen och hängs upp runt hemmet för att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Kanske en av de viktigaste juldekorationerna 2023 tro?
 5. Julkalender: En kalender med luckor för varje dag i december fram till julafton. Dessa kalendrar består av små överraskningar som choklad, godis, lakrits leksaker eller personliga meddelanden. Spana in våran guide till julkalendrar 2023 för att upptäck vart du kan hitta en passande adventskalender.
 6. Julkransar: Runda kransar av granris, halm eller konstgjorda material som hängs på dörren eller väggen för att välkomna gäster. En klassisk juldekoration för att sprida julstämning.
 7. Julstrumpa: Färgglada och ofta personliga strumpor som hängs på spiselhyllan eller annan plats i förväntan på att fyllas med presenter från tomten. Vi kan varmt rekommendera en julstrumpa med namn för att sätta en personlig prägel på julpyntet.
 8. Julkrubba: En miniatyrframställning av Jesu födelse med figurer som Maria, Josef, Jesusbarnet, änglar, herdar och de tre vise männen. Denna juldekoration är inte jättevanlig i Sverige men är trots det väl värd att lyfta upp på en topp-10 lista över julpynt.
 9. Nissedörr: En tomtenisse dörr är riktigt roligt juldekoration till alla hem där små barn finns. Sätt upp små dörrar, stegar, julgranar och skapa en magisk jul som den lilla pojken eller flickan aldrig någonsin kommer glömma bort.
 10. Tomtar och julfigurer: Små figurer av tomtar, renar, snögubbar och andra karaktärer som placeras runt hemmet för att ge en lekfull och festlig känsla. Just tomtar är ett klassiskt julpynt som de flesta har väldigt gott om. Att skaffa en ny tomte för varje år är en kär tradition som många säkert känner igen sig i, gör du?
 11. Julgirlang: Alla dessa vackra girlanger som finns både med belysning, glitter och bär är helt klart en del av ett komplett juldekorerat hem. Har du aldrig haft en egen julgirlang som julpynt förut? Då tycker vi det är hög tid att skaffa den snyggaste julgirlangen till den stundande julen.
 12. Julby: Små julbyar med belysning och fyllt av juliga figurer såsom jultomten, julkulor och snögubbar är ett kärt julpynt. Det enda negativa är att pyntet tar en hel del plats, men oj så många fina jubyar det finns att välja bland.
 13. Julbelysning: Ljus hör till julen, inget snack om saken. Eftersom december är en väldigt mörk årstid med få soltimmar så gör sig ordentligt med julbelysning så att månaden lyser upp på bästa sätt. Upptäck juldekorationer utomhus såväl som inomhus. Ska du satsa på en ny julbelysning till i år eller har du tillräckligt med gamla belysningar liggandes?

Dessa traditionella juldekorationer skapar en känsla av gemenskap och nostalgi under den mest underbara tiden på året. Det är alltid helt rätt med julpynt, så pynta hellre för mycket än för lite!

Julpynta - Sätt upp dina juldekorationer i god tid

Börja juldekorera i god tid

När det gäller att börja julpynta finns det inget fastställt datum som passar alla. Julpyntningstraditioner varierar beroende på kultur, familj och personliga val. I den här texten kommer Presentguiden att titta på några av de vanligaste tidpunkterna och faktorer som kan påverka när man väljer att börja julpynta.

I många länder, särskilt i Europa och Nordamerika, är det vanligt att börja julpynta någon gång efter Thanksgiving (den fjärde torsdagen i november) eller under första advent. Första advent infaller på söndagen som är närmast den 30 november, vilket innebär att det kan variera mellan den 27 november och 3 december. Att inleda julpyntningen vid denna tidpunkt kan vara en trevlig start på julfirandet och hjälpa till att sprida julstämning under den mörka och kalla årstiden.

Vissa människor föredrar att vänta tills närmare julafton för att sätta upp årets juldekorationer. I vissa kulturer är det tradition att sätta upp julgranen och dekorera hemmet på julaftons morgon eller dagen innan. Att vänta tills dess kan göra att juldekorationerna känns extra speciella och högtidliga eftersom de är förknippade med själva julfirandet. Personligen så vill jag vara ute i god tid och väljer därför att sätta upp mitt julpynt många veckor innan julen. När sätter du upp ditt julpynt 2023?

Andra faktorer som kan påverka när man väljer att börja julpynta inkluderar ens personliga schema. Tillgång på fritid så att säga. Om du har en hektisk arbetsvecka eller andra åtaganden kan det vara en bra idé att börja pynta tidigare för att undvika stress och göra processen mer njutbar. Å andra sidan kan det vara en trevlig familjeaktivitet att sätta av en hel dag eller helg för att julpynta tillsammans, vilket kan göra att du väljer att vänta tills du har mer tid.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några strikta regler när det gäller julpyntning. Det viktigaste är att du gör det som känns bäst för dig och din familj. Oavsett om du börjar tidigt eller sent är målet att skapa en festlig och glädjefylld atmosfär som hjälper till att sprida julstämning. Lyssna på ditt hjärta, och låt julen ta plats i ditt hem när du känner att tiden är rätt.

Fördelar med att sätta upp juldekorationer tidigt

Att julpynta i god tid innan julafton kan ha flera fördelar, och här är en lista över fyra anledningar till varför det kan vara en bra idé att börja tidigt:

 1. Minska stressen: Att ge dig själv gott om tid att sprida juldekor i hemmet kan bidra till att minska stress och göra processen mer njutbar. Om du börjar tidigt kan du pynta i din egen takt utan att känna pressen av att allt måste göras på en gång.
 2. Förlänga julstämningen: Genom att börja julpynta tidigare får du möjlighet att njuta av den festliga atmosfären under en längre tid. Detta kan vara särskilt trevligt i de mörka vintermånaderna eftersom juldekorationer ger värme och ljus till ditt hem.
 3. Skapa familjetraditioner: Om du julpyntar tidigt får du möjlighet att skapa och upprätthålla familjetraditioner som kan vara värdefulla för er alla. Det kan till exempel innebära att ni pyntar granen tillsammans varje år eller gör hemmagjorda dekorationer under en helg i början av december.
 4. Planera och organisera: Att börja julpynta i god tid ger dig möjlighet att organisera ditt hem på ett mer genomtänkt sätt. Du kan köpa nya juldekorationer samt fundera på hur du vill arrangera dem. Julpynt ska helst se harmoniskt och välplanerat ut, eller hur?

Som du märker tycker Presentguiden det kan vara en mycket bra idé att julpynta i god tid innan julafton. Så varför inte börja tidigt och få ut det mesta av den festliga julperioden?

Gör egna juldekorationer - Julpynt som är enkelt att göra hemma

Egna juldekorationer – Skapa julpynt hemma

Att skapa egna juldekorationer kan vara både roligt och givande, och det finns flera enkla sätt att göra det på! Ta Presentguidens idéer som en grund för att inspirera dig att göra dina egna unika och kreativa dekorationer inför julen 2023:

 • Saltdeg-figurer: Blanda lika delar salt, vatten och vetemjöl för att göra en smidig deg. Kavla ut degen och använd pepparkaksformar eller egna designade mallar för att skapa olika former, som hjärtan, stjärnor eller tomtar. Gör ett hål i varje figur för upphängning och låt dem sedan torka i ugnen på låg temperatur. När de är torra kan du måla dem med akrylfärg och dekorera dem med glitter eller pärlor. Perfekt julpyssel om du vill göra unikt julpynt med dina barn!
 • Pappersstjärnor: Klipp remsor av färgat papper och vik dem för att skapa vackra tredimensionella stjärnor. Dessa kan hängas i granen, i fönstret eller användas som dekoration på julklappar.
 • Granris-krans: Klipp grenar från en gran eller en tall och forma dem till en cirkel. Bind samman grenarna med hjälp av ståltråd eller snöre och dekorera kransen med band, kottar, bär och julgranskulor.
 • Ätbara dekorationer: Baka pepparkakor, knäckebröd eller andra kakor och använd dem som dekorationer i granen eller runt hemmet. Använd glasyr för att skapa mönster och skriv namn på kakorna för att göra dem personliga.
 • Återvunna material: Använd gamla julkort, tidningar eller tygbitar för att skapa unika juldekorationer. Klipp ut former och montera dem på snören, eller skapa collage och ramar för att dekorera väggar och hyllor.

Det är inte svårt att göra egna juldekorationer så det kan vara en utmärkt aktivitet för hela familjen att delta i. Att skapa egna dekorationer ger också en personlig och unik touch till ditt hem och skapar minnen som kommer att vara kvar långt efter att julen är över.

Sprid julkänsla genom att dela alla tips på juldekorationer till nära & kära

Uppdaterades 9 juni, 2023