Allt om stjärnan som sprider julljus

Adventsstjärnor är en stark symbol för julens ankomst och belyser fönster i många hem under den mörka adventstiden. Denna tradition har djupa rötter i historien och har utvecklats och anpassats till vår moderna tid.

Historiskt sett har stjärnor alltid haft en betydelsefull plats i julfirandet. I kristen tradition hänvisar julstjärnan till Betlehemsstjärnan, som enligt Nya Testamentet ledde de tre vise männen till Jesusbarnet. Adventsstjärnor för hemmet, som vi känner till dem idag, började bli populära i Sverige under 1900-talet och har sedan dess varit en central del i det svenska adventsfirandet.

Traditionella adventsstjärnor för fönster tillverkas ofta av papper eller tunn metall och hängs i fönstret med en ljuskälla inuti. Dessa stjärnor kommer i olika färger och mönster, men de mest traditionella är vita eller röda. De strålar ett mjukt och varmt ljus som lyser upp mörka vinterkvällar och skapar en inbjudande atmosfär.

På senare år har adventsstjärnor också börjat produceras för att stå på fot, vilket ger fler möjligheter för placering i hemmet. Dessa stjärnor kan vara större och ofta mer dekorativa, och kan placeras på bord, skåp eller golvet.

I vår moderna tid har designen av adventsstjärnor diversifierats. Förutom traditionella pappers- och metallstjärnor, finns det nu också stjärnor tillverkade av material som glas, plast och till och med tyg.

Samtidigt har hållbarhet och miljömedvetenhet blivit en viktig aspekt i tillverkningen av julstjärnor. Många tillverkare erbjuder nu miljövänliga alternativ, såsom stjärnor tillverkade av återvunnet material eller utrustade med energieffektiva LED-lampor.

Oavsett design och material, fortsätter adventsstjärnor att vara en älskad symbol för advent och jul. De lyser upp våra hem med sitt varma ljus, påminner oss om traditioner och berättelser från det förflutna, och för oss samman i firandet av julens ankomst.

Handla adventsstjärna på nätet – Tips på bra butiker juli 2024

Letar du efter den bästa adventsstjärnan inför julen 2024? Då har du kommit till rätt ställe! Här på Presentguiden har vi samlat några av de mest pålitliga e-handlarna som erbjuder ett brett urval av adventsstjärnor.

Oavsett om du föredrar en klassisk julstjärna, en mer modern och unik variant, eller om du är på jakt efter något prisvärt, så finns det en adventsstjärna som passar din smak och budget hos våra rekommenderade butiker.

Ta dig tid att utforska de olika alternativen och jämför priserna för att hitta den perfekta adventsstjärnan för att lysa upp ditt hem och skapa en härlig stämning under adventstiden. Gör dig redo att välkomna julen med stil och elegans!

Adventsstjärna & julstjärna 2023

Mäktigt utbud av julstjärnor (adventsstjärnor) till billiga priser. Det finns med andra ord goda chanser att hitta just den stjärnan som du tycker passar in bäst i ditt hem till julen 2024.

Bäst på adventsstjärnor på nätet

Med nästan 500 stycken adventsstjärnor för både fönster och på fot så är det lätt att hitta er bästa julstjärna 2024 hos denna gigant inom belysning.

Pappersstjärna - Billiga julstjärnor

Stort utbud av billiga pappersstjärnor av hög kvalité. Ett givet besök när du söker runt efter årets julstjärnor att sprida julkänsla med.

Batteridriven julstjärna - Adventsstjärnor för utomhusbruk

Är du ute efter en batteridriven julstjärna så har detta ställe ett par smarta lösningar. Bra butik att shoppa julklappar i för den delen, passa på att slå två flugor i en smäll.

Julstjärnor - Därför är det bra att välja många adventsstjärnor

5 anledningar – Att pynta hemmet med många adventsstjärnor

Att pryda ditt hem med många adventsstjärnor kan göra hela skillnaden under den mörka vinterperioden. Här ger Presentguiden fem anledningar till varför du kan överväga att skaffa flera julstjärnor i år:

 1. Skapa magi: Julen handlar om magi, och vad är mer magiskt än en himmel full av stjärnor? Med flera julstjärnor i ditt hem kan du skapa din egen stjärnhimmel och låta varje rum glimma med magisk glöd. Din inredning kommer omedelbart kännas mer festlig och mysig.
 2. Motverka vintermörkret: Vi vet alla hur mörkt det kan bli under vintern, och det kan verkligen ta på humöret. Genom att pynta ditt hem med många julstjärnor kan du bringa ljus till de mörkaste hörnen och lyfta stämningen. Låt stjärnorna vara dina små ljus i vintermörkret!
 3. Sätt din personliga prägel: Med ett flertal julstjärnor kan du verkligen sätta din personliga prägel på juldekorationen. Kanske har du en favoritfärg eller så vill du mixa och matcha olika stilar. Oavsett vad kan du med flera stjärnor skapa en unik och personlig inredning som speglar just dig.
 4. Framhäva hemmets detaljer: Julstjärnor kan göra mer än bara dekorera dina fönster. Häng dem i taket, placera dem på bokhyllor, eller använd dem för att ljusa upp trappan. Med flera stjärnor kan du rikta uppmärksamheten till olika delar av ditt hem och framhäva de detaljer du älskar mest.
 5. Säkerhet och hållbarhet för en lugn jul: Julen ska vara en tid för lugn och glädje, och det sista du vill är att oroa dig för säkerheten. Med elektriska julstjärnor behöver du inte oroa dig för brandrisk, och du kan njuta av deras vackra ljus genom hela säsongen utan att behöva byta ut dem.

Så varför inte gå all in detta år och fylla ditt hem med ljus? Låt varje stjärna berätta en historia och tillsammans skapa en saga av ljus och glädje i ditt hem.

Pappersstjärna – Klassisk julstjärna för alla

Pappersstjärnan, även känd som den klassiska julstjärnan, har blivit en synonym med julfirandet för många människor. Det finns en mängd anledningar till varför denna enkla men vackra juldekoration har stått pall mot tidens gång och blivit ett ikoniskt inslag i hem runt om i världen under julsäsongen.

För det första kan pappersstjärnans popularitet spåras tillbaka till dess enkelhet. Tillverkade av enkla, prisvärda material så var pappersstjärnor tillgängliga för alla, oavsett ekonomisk status. Många kan minnas att ha gjort dem i skolan eller hemma som barn, vilket ger stjärnan en nostalgisk charm som bidrar till dess varaktiga tilltalande karaktär.

För det andra är pappersstjärnans estetik både diskret och tidlös. Den har förmågan att smälta in i en mängd olika inredningsstilar, från det mest traditionella till det mest moderna. Dess minimalistiska utseende talar till många, och det är inget som säger jul mer än den mjuka glöden från en pappersstjärna i ett fönster.

För det tredje har pappersstjärnor en känsla av tradition. Julen är en tid då vi ofta vänder oss till det bekanta och trygga, och pappersstjärnan ger precis den där känslan. Det är en klassisk juldekoration som har förmedlats från generation till generation, en symbol för kontinuitet och samhörighet.

Slutligen har pappersstjärnan en universalitet. Oavsett var i världen du firar jul så är chansen stor att du kommer att stöta på denna vackra stjärna. Dess form och utseende är genast igenkännligt och det ger en känsla av att vara en del av något större, en global gemenskap som samlas för att fira en speciell tid på året.

Så, med dess enkelhet, tidlöshet, tradition och universalitet, är det inte konstigt att pappersstjärnan har blivit den mest klassiska julstjärnan. Det är en enkel påminnelse om julens glädje och den gemenskap och samhörighet som denna högtid för med sig.

Fönster eller fot - Så väljer du rätt julstjärna

Hänga i fönster eller ståendes på fot – Värt att tänka på

Att hänga julstjärnor i fönstret och att ha dem stående på en fot kan båda ha sina fördelar och nackdelar. Här bryter Presentguiden ner respektive egenskap som det kan vara värt att tänka på innan du handlar adventsstjärna på nätet:

Julstjärnor i fönstret

Fördelar:

 1. Ljus till alla: En julstjärna i fönstret är en härlig syn för både dig själv och förbipasserande. Det blir lite som en liten julhälsning till alla som passerar ditt hem.
 2. Sparar plats: Om du har ont om yta på bord och hyllor så är fönstret en perfekt plats. Stjärnan lyser upp rummet utan att ta upp någon värdefull plats.
 3. Mysfaktor: Låt oss inte glömma hur mysigt det är med en ljusstjärna i fönstret. Den sprider ett behagligt sken och bidrar till en riktigt mysig stämning.

Nackdelar:

 1. Lite pyssel: Att hänga upp stjärnan kan kräva lite extra arbete, jämfört med att bara ställa den på en fot.
 2. Strömuttagets placering: Om ditt närmaste eluttag ligger långt från fönstret kan det bli lite krångligt att dra en sladd dit.

Julstjärnor på fot

Fördelar:

 1. Frihet att välja: En julstjärna på fot kan du placera var du vill. Du kanske vill ha den på matbordet, på en hylla, eller varför inte i hallen? Du har alla möjligheter att anpassa placeringen efter ditt hem.
 2. Enkelt och smidigt: Inget pyssel med att hänga upp stjärnan i fönstret. Bara att ställa den på foten och koppla in den.

Nackdelar:

 1. Tar plats: Om du har ett litet utrymme kan det vara svårt att hitta en bra plats för en stående julstjärna.
 2. Ingen utomhussyn: Den stående julstjärnan bidrar inte lika mycket till det yttre julfirandet, eftersom den inte syns lika bra utifrån.

Oavsett vad du väljer, kan både julstjärnor i fönstret och på fot ge ditt hem den där extra julstämningen. Det viktiga är att välja det som passar just ditt hem och din stil bäst.

Dela gärna information om adventsstjärnor

Uppdaterades 6 januari, 2024