En värld av magi & historia – Din guide till snöglober 2023

Om du är på jakt efter den perfekta snögloben för julen 2023, har du landat på rätt plats. Snöglober har en unik förmåga att framkalla en känsla av nostalgi och barnslig glädje, vilket gör dem till en tidlös juldekoration som uppskattas av alla åldrar.

Denna ikoniska prydnad har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talets Österrike. Det var där Erwin Perzy, en innovativ hantverkare, skapade den första snögloben. Genom att experimentera med vatten, glas och små figurer lyckades han återskapa en realistisk snöeffekt, vilket lade grunden för dagens snöglober.

Snöglober har genomgått en betydande utveckling sedan dess. Från enkla figurer och scener har de utvecklats till att bli komplexa och detaljrika konstverk. De tillverkas nu i en mängd olika material, inklusive glas, plast, porslin och trä. Vissa av de mest exklusiva snögloberna är handgjorda av konstnärer och kan kosta tusentals kronor, vilket gör dem till eftertraktade samlarobjekt.

Men snöglober är inte bara för samlare eller som prydnadsföremål. De har också blivit populära gåvor vid olika högtider och evenemang, inklusive födelsedagar, bröllop och dop. Och naturligtvis, de är en klassisk julklapp som aldrig går ur tiden.

I den digitala eran har vi även sett framväxten av virtuella snöglober. Dessa digitala versioner kan vara interaktiva och anpassningsbara, men de kan aldrig ersätta den fysiska snöglobens charm och känsla.

Därför menar vi på Presentguiden att en snöglob är en utmärkt investering för julen 2023. Det är en tidlös prydnad som inte bara är en visuell njutning, utan också en kapsel av minnen och känslor som kommer att uppskattas år efter år. Så varför inte göra denna jul lite mer magisk med en vackert utformad snöglob?

Handla snöglob på nätet

Här nedanför ger Presentguiden tips på vilka e-handlare som vi tycker är bäst att köpa snöglob ifrån. Det är alltid en god idé att jämföra butikerna för at hitta din bästa snöglob, till billigast pris.

Personlig snöglob med egen bild

Presentguiden tycker att en vacker snöglob med eget bild är det bästa valet. Butiken erbjuder dig att snabbt, enkelt och billigt skapa en personlig snöglob som kostar strax över 100 kr. En söt och romantisk gåva till någon du tycker om extra mycket.

Snöglob - Detaljrika och lyxiga snöglober för alla hem

Lyxiga och detaljrika snöglober som i skrivande stund kostar 700 kr. Perfekt att ge bort som present likaväl som att skaffa till sitt eget hem. De flesta av butikens snöglober har inget speciellt jultema, vilket innebär att gåvan gör sig bra hela året om. Ett ställe du inte vill missa i jakten efter er bästa snöglob.

Snöglober för barn & vuxna

Även här kan du snabbt och enkelt skapa en personlig snöglob med egna bilder. Välj bland snö, hjärtan eller glitter som ”snöar” inuti snögloben. Perfekt val att ge som julklapp likaväl som alla hjärtans dag presenter eller kärleksgåva till partner som fyller år!

Stor snöglob - Hitta coola snöglobar på nätet

Är du ute efter en stor snöglob som kommer lysa upp julen på ett riktigt mäktigt sätt? Då ska du spana in butikens nötknäppare där huvudet är en snöglob, så coola! Även några andra klassiska varianter där juldekorationen spelar julsånger. Och du, passa på att shoppa julklappar när du ändå ska beställa från denna mästare på prylar.

Snöglob - Inomhusdekoration med glitter

Stilig inomhusdekoration som inte är en uttalad snöglob, men platser trots allt in bra i kategorin. Låt rogivande glitter förgylla er jul 2023. Missa inte heller butikens alla andra prylar i kategorin dekorativ julbelysning.

Snöglob - Billiga juldekorationer på nätet

Här hittar du ett gäng billiga snöglober som kostar så lite som under 100 kronor upp till mot 300 kronor. Även en hel del andra juldekorationer som kommer förgylla ditt hem under julen.

Frågor & svar – För att bli en mästare på snöglob

Välkommen till Presentguiden, din ultimata källa för allt som har med snöglober att göra! I en värld där digitaliseringen tar över är det charmiga och tidlösa objekt som snöglober som håller kvar sin magi. Det är vår mission att vara den ledande informationskällan när det gäller dessa underbara skapelser. Från hur du väljer den perfekta snögloben till hur du tar hand om din älskade samling, vi har all information du kan tänkas behöva.

Snöglober är inte bara vackra att titta på, de är också utmärkta gåvor som passar vid en mängd olika tillfällen. De kan vara den perfekta presenten för att markera en viktig milstolpe, eller ett sätt att komma ihåg en speciell plats eller händelse. Deras förmåga att framkalla känslor, minnen och till och med en känsla av lugn gör dem till en ovärderlig present för människor i alla åldrar. Så oavsett om du är en samlare, en entusiast eller någon som är på jakt efter den perfekta gåvan, har vi här på Presentguiden något för dig.


Vad är en snöglob och hur fungerar den?

En snöglob är ett dekorativt objekt som oftast består av en sfärisk glaskupol fylld med vatten, konstgjord snö och en miniatyrscen. Genom att skaka på globen sätts ”snön” i rörelse, vilket skapar en vacker och ofta magisk atmosfär. Ursprungligen var snöglober ett sätt att återskapa snölandskap för dem som bodde i varmare klimat. De har sedan utvecklats till populära samlarobjekt och presentartiklar. Vetenskapligt sett fungerar en snöglob genom att snökristallerna sjunker långsamt genom vattnet när du slutar skaka den, vilket simulerar snöfall.


Vilka olika typer av snöglober finns det?

Det finns en mängd olika typer av snöglober att välja mellan. Vissa är tematiska och kan vara anknutna till en speciell högtid som jul eller Halloween. Andra kan föreställa en känd plats eller monument. Det finns även lyxvarianter tillverkade av högkvalitativa material som kristall. För barn finns det snöglobar med populära tecknade figurer. Oavsett din smak finns det sannolikt en snöglob som talar till dig.


Hur väljer man en snöglob av hög kvalitet?

När du ska välja en snöglob bör du tänka på flera faktorer. Materialkvaliteten är viktig; välj en snöglob med en robust bas och en klar, sprickfri glaskupol. Tillverkarens rykte kan också ge en indikation på kvaliteten. Läs recensioner och se om produkten håller vad den lovar. Är snön finfördelad? Ser miniatyrscenen välutformad ut? Ett högre pris kan ofta vara en indikator på bättre kvalitet, men det är inte alltid en garanti.


Hur sköter och underhåller man sin snöglob?

Att ta hand om din snöglob är enkelt men viktigt för dess livslängd. Förvara den på en plats där den inte riskerar att falla och gå sönder. Undvik direkt solljus för att förhindra att färgerna bleknar. Om det är möjligt, torka av den med en mjuk trasa för att hålla glaset klart. Om din snöglob skulle bli skadad, finns det sätt att reparera den, men det är ofta komplicerat och kan kräva professionell hjälp.


Var kan man köpa snöglober, både online och i fysiska butiker?

Snöglobar finns att köpa i en rad olika butiker, allt från souvenirshops till specialiserade samlarbutiker. Online har du tillgång till en ännu större variation, inklusive möjligheten att anpassa din egen snöglob. Sidan Etsy har exempelvis många unika, handgjorda alternativ. Men kom ihåg att alltid jämföra priser och läsa recensioner innan du gör ett köp, oavsett om det är online eller i en fysisk butik.


Därför är snöglob en bra julklapp

Funderar du fortfarande varför du ska ge bort en snöglob som present eller julklapp? Här kommer 5 punkter om varför det är helt rätt att satsa på denna gåva.

 1. Minnesvärd gåva: Snöglober är ofta omtänksamma och minnesvärda gåvor som kan påminna mottagaren om en speciell händelse, plats eller person. Det kan vara en symbol för vänskap, kärlek eller uppskattning. Din julklapp blir med andraord ett kärt minne som varar länge.
 2. Unikt och personligt: Snöglober finns i en mängd olika stilar och teman vilket gör det möjligt att välja en modell som passar mottagarens personlighet, intressen eller smak. Du kan även hitta snöglober som kan anpassas med egna figurer, text eller foton för att göra gåvan ännu mer personlig. Att få en snöglob med egen bild är något som alla vuxna & barn skulle bli väldigt glada åt.
 3. Tidlös charm: Likt vi var inne på ovan så har snöglober har en tidlös charm som kan uppskattas av människor i alla åldrar. De kan fungera som en vacker inredningsdetalj och bidra till en mysig och nostalgisk atmosfär i hemmet.
 4. Konstnärlig och hantverksmässig kvalitet: Många snöglober är små konstverk i sig. Detaljerade figurer, landskap och symboler som kräver noggrannhet att skapa.
 5. Universell gåva: Snöglober är en gåva som kan ges vid en rad olika tillfällen såsom till julen, födelsedagar, bröllop eller dop. Dessa glober är en universell present som kan uppskattas av människor från olika kulturer och bakgrunder.
Gör egen snöglob - Steg för steg guide

Gör egen snöglob – Steg-för-steg guide

Att göra en egen snöglob kan vara både roligt och enkelt. Här är Presentguidens unika steg-för-steg-guide för att skapa din personliga snöglob:

 1. Material: För att göra en snöglob behöver du följande material:
  • En tät burk med lock som exempelvis en glasburk med skruvlock eller en plastburk med tättslutande lock
  • Vatten
  • Glycerin (finns att köpa på apotek eller hobbybutiker)
  • Snöglobssnö (små plast- eller metallflingor som köpas i hobbybutiker eller använda gnistrande glitter)
  • En figur eller föremål att placera inuti snögloben
  • Vattentät lim (vi rekommenderar superlim eller silikonlim)
  • Eventuellt färg, glitter eller andra dekorationer för att dekorera utsidan av burken
 2. Förbered figuren: Välj en figur eller föremål som du vill placera inuti snögloben. Kontrollera att den är tillräckligt liten för att passa inuti burken och att den är gjord av vattentåligt material. Om figuren behöver extra stöd kan du använda en liten bit plast, trä eller annat vattentåligt material för att agera som en bas.
 3. Fäst figuren: Använd vattentät lim för att fästa figuren, och eventuell basen, på insidan av locket. Se till att den är ordentligt fastsatt och centrerad. Låt limmet torka helt enligt anvisningarna på förpackningen.
 4. Förbered snöblandningen: Fyll burken med destillerat vatten, men lämna lite utrymme för figur och snö. Tillsätt några droppar glycerin (ungefär en tesked för en mindre burk) i vattnet. Glycerinet hjälper snön att falla långsammare och skapar en mer realistisk snöeffekt.
 5. Lägg till snö: Tillsätt snöglobssnö eller glitter i vattnet. Du kan experimentera med mängden för att hitta den perfekta snöeffekten. Om du vill kan du även lägga till små dekorationer som stenar, pärlor eller konstgräs för att skapa en mer detaljerad scen.
 6. Montera snögloben: Skruva fast locket med figuren på burken så att figuren är helt nedsänkt i vattnet. Se till att locket sitter ordentligt åt för att förhindra läckage. Du kan använda lite vattentät lim eller tejp runt kanten på locket för att säkerställa att det är helt tätt.
 7. Dekorera utsidan: Om du vill kan du dekorera utsidan av burken med färg, glitter, band eller andra dekorationer för att ge din snöglob ett personligt utseende.
 8. Skaka och njut: Skaka försiktigt din nygjorda snöglob för att se snön falla över figuren och landskapet inuti. Njut av din personliga och helt unika snöglob. Den kan användas som en dekorativ prydnad, en julklapp eller ett minne av en speciell händelse.

Genom att följa denna enkla steg-för-steg-guide kan du skapa en egen snöglob som passar din stil och smak. Det är ett kreativt och roligt projekt som kan anpassas för att passa alla teman och åldersgrupper. Oavsett om det är för att fira en högtid, dela ett minne eller bara för att ha något vackert att titta på så är en handgjord snöglob en underbar skapelse som ger glädje och fascination i många år framöver.

Gör egen snöglob

Vill du göra en egen snöglob men orkar inte köpa allt som behövs var och en för sig? Då finns det som tur är ett färdigt set som innehåller allt som behövs! Perfekt julklapp till barn som behöver roligt julpyssel.

Placera snögloben på rätt ställe

Placeringen av en snöglob kan variera beroende på personlig smak och heminredning. Här tipsar Presentguiden om vad det är bra att tänka på för att hitta den bästa platsen för din snöglob:

 1. Belysning: Snöglober kan se extra förtrollande ut när de placeras nära en ljuskälla så att ljuset reflekteras genom vattnet. Då skapas gnistrande effekter på snön och figurerna inuti. Placera snögloben på en fönsterbräda, nära en lampa eller på en hylla med inbyggd belysning för att verkligen få den att lysa upp.
 2. Skyddat läge: Snöglober är ofta ömtåliga och kan skadas om de faller eller utsätts för kraftiga stötar. Se till att placera din snöglob på en säker plats där den inte riskerar att välta eller falla. På skrivbordet, i en bokhylla eller på ett stort bord är tre placeringslägen som fungerar bra.
 3. Synlighet: En snöglob kan vara en vacker konversationstartare och en källa till glädje för både dig och dina gäster. Placera den på en plats där den är lätt att se globen så att ni alla kan njuta av snögloben och diskutera den.
 4. Temaplacering: Om din snöglob har ett specifikt tema så överväg att placera den i en miljö som matchar temat. Till exempel kan en snöglob med ett marint tema placeras i ett badrum medan en snöglob med en romantisk scen kan passa bättre i sovrummet.
 5. Undvik direkt solljus och värme: För att bevara din snöglob och förlänga dess livslängd så bör du undvika att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla. Långvarig exponering för solljus kan bleka färgerna på figurerna inuti och värme kan påverka kvaliteten på vattnet och limmet som håller allt på plats.

När du väljer en plats för din snöglob är det viktigt att ta hänsyn till både estetik och praktiska faktorer.

Sprid gärna julglädje till vänner genom att dela sidan om snöglober

Uppdaterades 16 september, 2023