Snöglober – En värld av magi & historia

Är du på jakt efter en snöglob till julen 2023 så har du hittat rätt, Presentguiden har stenkoll på de bästa snögloberna för i år!

Snöglober har fascinerat människor i flera generationer. Dessa förtjusande föremål, som fångar små scener inuti en vattenfylld glaskula har en bra förmåga att locka fram barnslig glädje och nostalgi, hos både barn och vuxna. Här på sidan får du lära dig mera om snöglobernas historia, från deras blygsamma början till dagens moderna versioner.

Allt började på 1800-talet då en man vid namn Erwin Perzy uppfann den första snögloben. Det sägs att han inspirerades av en snölykta, ett traditionellt europeiskt hantverk som innehåller en scen omgiven av snö. Perzy började experimentera med vatten, glas och små figurer för att skapa en realistisk snöeffekt. Till en början använde han benmjöl som snö men insåg snart att det klumpade sig i vattnet. Istället övergick han till att använda små metallbitar, vilket gav den önskade snöeffekten och lade grunden för dagens snöglober.

Perzys första snöglob föreställde en kyrka i Wien, Österrikes huvudstad. Snögloberna blev snabbt populära som souvenirer, prydnadsföremål och julklappar. De började därför att snabbt att produceras i allt större skala. Tack vare det växande intresset för dessa förtrollande föremål spred sig snöglober till andra delar av världen, inklusive USA och Asien.

Snöglobernas popularitet var som störst under första hälften av 1900-talet, särskilt under jul- och nyårshelgerna. Denna tid av året blev snart förknippad med snöglober eftersom många av de scener som återgavs inuti kulorna hade temat jul och nyår. Även om fortfarande är populärast med snöglober i juletider så är det även vanligt att ha dessa vackra prydnadsföremål framme året om.

Snöglober har genomgått en rad förändringar under de senaste hundra åren. De tidiga snögloberna var enkla och hade ofta enbart en liten figur inuti. Men med tiden har snöglober blivit alltmer detaljerade och intrikata med små världar som skapas inuti glaskulorna. Det är inte ovanligt att se snöglober med landskap, städer, djur, människor och olika scener från populärkultur.

Dagens snöglober är tillverkade av olika material, allt från glas och plast till porslin och trä. Några av de mest exklusiva snögloberna är tillverkade av konstnärer och hantverkare som specialiserar sig på att skapa unika och högkvalitativa föremål. Dessa snöglober kan kosta tusentals kronor och är ofta samlarobjekt.

Utöver traditionella snöglober finns det också varianter med mekaniska och elektriska funktioner. Vissa snöglober spelar musik när de snurras medan andra kan kopplas till elnätet för att skapa belysning eller rörelse inuti globen. I dessa fall kan snögloberna vara utrustade med små motorer som driver figurer eller landskap att röra sig, vilket ger en extra dimension till upplevelsen. Det finns även interaktiva snöglober som kan anpassas genom att man själv väljer vilka figurer eller motiv som ska placeras inuti. En snöglob med eget foto är något Presentguiden verkligen kan rekommendera! Passar att ge som tidig julklapp till såväl barn som till sin älskade pojkvän eller flickvän.

I nutid har snöglober inte bara blivit populära som prydnadsföremål och samlarobjekt, utan även som julklappar. Det är vanligt att ge bort snöglober vid födelsedagar, bröllop, dop och just julafton.

Förutom de fysiska snögloberna har även digitala versioner av dessa förtjusande föremål blivit populära. Genom att använda datorgrafik och animation kan man skapa virtuella snöglober som kan visas på skärmar och digitala enheter. Dessa digitala snöglober kan vara interaktiva, vilket ger användaren möjlighet att ändra scenen inuti eller lägga till personliga meddelanden.

Som du märker har snöglober en lång och fascinerande historia som sträcker sig över mer än ett sekel. Från deras uppkomst i Österrike på 1800-talet till dagens moderna och tekniskt avancerade versioner har snöglober fortsatt att förtrolla människor världen över. Därför tycker Presentguiden att det är helt rätt att satsa på en snöglob till julen 2023.

Hoppas information har varit till stor hjälp och att du slutligen kommer hitta en vacker snöglob som kommer bli mycket uppskattad.

Handla snöglob på nätet

Här nedanför ger Presentguiden tips på vilka e-handlare som vi tycker är bäst att köpa snöglob ifrån. Det är alltid en god idé att jämföra butikerna för at hitta din bästa snöglob, till billigast pris.

Personlig snöglob med egen bild

Presentguiden tycker att en vacker snöglob med eget bild är det bästa valet. Butiken erbjuder dig att snabbt, enkelt och billigt skapa en personlig snöglob som kostar strax över 100 kr. En söt och romantisk gåva till någon du tycker om extra mycket.

Snöglob - Detaljrika och lyxiga snöglober för alla hem

Lyxiga och detaljrika snöglober som i skrivande stund kostar 700 kr. Perfekt att ge bort som present likaväl som att skaffa till sitt eget hem. De flesta av butikens snöglober har inget speciellt jultema, vilket innebär att gåvan gör sig bra hela året om. Ett ställe du inte vill missa i jakten efter er bästa snöglob.

Snöglober för barn & vuxna

Även här kan du snabbt och enkelt skapa en personlig snöglob med egna bilder. Välj bland snö, hjärtan eller glitter som ”snöar” inuti snögloben. Perfekt val att ge som julklapp likaväl som alla hjärtans dag presenter eller kärleksgåva till partner som fyller år!

Stor snöglob - Hitta coola snöglobar på nätet

Är du ute efter en stor snöglob som kommer lysa upp julen på ett riktigt mäktigt sätt? Då ska du spana in butikens nötknäppare där huvudet är en snöglob, så coola! Även några andra klassiska varianter där juldekorationen spelar julsånger. Och du, passa på att shoppa julklappar när du ändå ska beställa från denna mästare på prylar.

Snöglob - Billiga juldekorationer på nätet

Här hittar du ett gäng billiga snöglober som kostar så lite som under 100 kronor upp till mot 300 kronor. Även en hel del andra juldekorationer som kommer förgylla ditt hem under julen.

Därför är snöglob en bra julklapp

Funderar du fortfarande varför du ska ge bort en snöglob som present eller julklapp? Här kommer 5 punkter om varför det är helt rätt att satsa på denna gåva.

 1. Minnesvärd gåva: Snöglober är ofta omtänksamma och minnesvärda gåvor som kan påminna mottagaren om en speciell händelse, plats eller person. Det kan vara en symbol för vänskap, kärlek eller uppskattning. Din julklapp blir med andraord ett kärt minne som varar länge.
 2. Unikt och personligt: Snöglober finns i en mängd olika stilar och teman vilket gör det möjligt att välja en modell som passar mottagarens personlighet, intressen eller smak. Du kan även hitta snöglober som kan anpassas med egna figurer, text eller foton för att göra gåvan ännu mer personlig. Att få en snöglob med egen bild är något som alla vuxna & barn skulle bli väldigt glada åt.
 3. Tidlös charm: Likt vi var inne på ovan så har snöglober har en tidlös charm som kan uppskattas av människor i alla åldrar. De kan fungera som en vacker inredningsdetalj och bidra till en mysig och nostalgisk atmosfär i hemmet.
 4. Konstnärlig och hantverksmässig kvalitet: Många snöglober är små konstverk i sig. Detaljerade figurer, landskap och symboler som kräver noggrannhet att skapa.
 5. Universell gåva: Snöglober är en gåva som kan ges vid en rad olika tillfällen såsom till julen, födelsedagar, bröllop eller dop. Dessa glober är en universell present som kan uppskattas av människor från olika kulturer och bakgrunder.
Gör egen snöglob - Steg för steg guide

Gör egen snöglob – Steg-för-steg guide

Att göra en egen snöglob kan vara både roligt och enkelt. Här är Presentguidens unika steg-för-steg-guide för att skapa din personliga snöglob:

 1. Material: För att göra en snöglob behöver du följande material:
  • En tät burk med lock som exempelvis en glasburk med skruvlock eller en plastburk med tättslutande lock
  • Vatten
  • Glycerin (finns att köpa på apotek eller hobbybutiker)
  • Snöglobssnö (små plast- eller metallflingor som köpas i hobbybutiker eller använda gnistrande glitter)
  • En figur eller föremål att placera inuti snögloben
  • Vattentät lim (vi rekommenderar superlim eller silikonlim)
  • Eventuellt färg, glitter eller andra dekorationer för att dekorera utsidan av burken
 2. Förbered figuren: Välj en figur eller föremål som du vill placera inuti snögloben. Kontrollera att den är tillräckligt liten för att passa inuti burken och att den är gjord av vattentåligt material. Om figuren behöver extra stöd kan du använda en liten bit plast, trä eller annat vattentåligt material för att agera som en bas.
 3. Fäst figuren: Använd vattentät lim för att fästa figuren, och eventuell basen, på insidan av locket. Se till att den är ordentligt fastsatt och centrerad. Låt limmet torka helt enligt anvisningarna på förpackningen.
 4. Förbered snöblandningen: Fyll burken med destillerat vatten, men lämna lite utrymme för figur och snö. Tillsätt några droppar glycerin (ungefär en tesked för en mindre burk) i vattnet. Glycerinet hjälper snön att falla långsammare och skapar en mer realistisk snöeffekt.
 5. Lägg till snö: Tillsätt snöglobssnö eller glitter i vattnet. Du kan experimentera med mängden för att hitta den perfekta snöeffekten. Om du vill kan du även lägga till små dekorationer som stenar, pärlor eller konstgräs för att skapa en mer detaljerad scen.
 6. Montera snögloben: Skruva fast locket med figuren på burken så att figuren är helt nedsänkt i vattnet. Se till att locket sitter ordentligt åt för att förhindra läckage. Du kan använda lite vattentät lim eller tejp runt kanten på locket för att säkerställa att det är helt tätt.
 7. Dekorera utsidan: Om du vill kan du dekorera utsidan av burken med färg, glitter, band eller andra dekorationer för att ge din snöglob ett personligt utseende.
 8. Skaka och njut: Skaka försiktigt din nygjorda snöglob för att se snön falla över figuren och landskapet inuti. Njut av din personliga och helt unika snöglob. Den kan användas som en dekorativ prydnad, en julklapp eller ett minne av en speciell händelse.

Genom att följa denna enkla steg-för-steg-guide kan du skapa en egen snöglob som passar din stil och smak. Det är ett kreativt och roligt projekt som kan anpassas för att passa alla teman och åldersgrupper. Oavsett om det är för att fira en högtid, dela ett minne eller bara för att ha något vackert att titta på så är en handgjord snöglob en underbar skapelse som ger glädje och fascination i många år framöver.

Gör egen snöglob

Vill du göra en egen snöglob men orkar inte köpa allt som behövs var och en för sig? Då finns det som tur är ett färdigt set som innehåller allt som behövs! Perfekt julklapp till barn som behöver roligt julpyssel.

Placera snögloben på rätt ställe

Placeringen av en snöglob kan variera beroende på personlig smak och heminredning. Här tipsar Presentguiden om vad det är bra att tänka på för att hitta den bästa platsen för din snöglob:

 1. Belysning: Snöglober kan se extra förtrollande ut när de placeras nära en ljuskälla så att ljuset reflekteras genom vattnet. Då skapas gnistrande effekter på snön och figurerna inuti. Placera snögloben på en fönsterbräda, nära en lampa eller på en hylla med inbyggd belysning för att verkligen få den att lysa upp.
 2. Skyddat läge: Snöglober är ofta ömtåliga och kan skadas om de faller eller utsätts för kraftiga stötar. Se till att placera din snöglob på en säker plats där den inte riskerar att välta eller falla. På skrivbordet, i en bokhylla eller på ett stort bord är tre placeringslägen som fungerar bra.
 3. Synlighet: En snöglob kan vara en vacker konversationstartare och en källa till glädje för både dig och dina gäster. Placera den på en plats där den är lätt att se globen så att ni alla kan njuta av snögloben och diskutera den.
 4. Temaplacering: Om din snöglob har ett specifikt tema så överväg att placera den i en miljö som matchar temat. Till exempel kan en snöglob med ett marint tema placeras i ett badrum medan en snöglob med en romantisk scen kan passa bättre i sovrummet.
 5. Undvik direkt solljus och värme: För att bevara din snöglob och förlänga dess livslängd så bör du undvika att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla. Långvarig exponering för solljus kan bleka färgerna på figurerna inuti och värme kan påverka kvaliteten på vattnet och limmet som håller allt på plats.

När du väljer en plats för din snöglob är det viktigt att ta hänsyn till både estetik och praktiska faktorer.

Sprid gärna julglädje till vänner genom att dela sidan om snöglober

Uppdaterades 1 juni, 2023