Upptäck 2023 års bästa tomteluvor

Tomteluvan, med sin röda färg och vita kant, är en oumbärlig del av julens firande. Den är inte bara en symbol för jultomten själv, utan den representerar också den varma och glada stämningen som hela julfirandet förmedlar. Är du på jakt efter bästa tomteluvan 2023? Här på sidan så kommer Presentguiden ge tips på varför dessa underbara luvor är en viktig del i julfirandet.

När du tänker på en tomteluva, kommer du troligen att tänka på den traditionella stilen: En röd plyschmössa med en vit plyschkant och en vit tofs på toppen. Denna ikoniska design har blivit synonym med jultomten, och julen i stort. Men det finns även många andra kreativa variationer av tomteluvan tillgängliga idag. Vissa luvor kommer med blinkande ljus, andra har roliga tryck eller texter och några är till och med formade som andra julrelaterade figurer.

En annan viktig aspekt av tomteluvan är dess funktionella syfte. Förutom att vara ett festligt tillbehör så ger luvan också ett välkommet lager av värme under de kalla vinterdagarna. Detta gör den till en perfekt accessoar att bära under utomhusevenemang som julmarknader eller ljusparader.

Att bära en tomteluva kan också vara ett roligt och enkelt sätt att visa ditt julfirande. Det är ett mindre formellt och mer praktiskt alternativ till en hel tomtedräkt, vilket gör den idealisk för olika typer av julfirande. Allt från familjemiddagar till julfesten på arbetsplatsen eller när kompisgänget ska ta den årliga julrundan på stadens pubar.

Men kanske det viktigaste med tomteluvan är den glädje och den festliga stämning den kan sprida. Oavsett ålder eller bakgrund, när vi ser någon med en tomteluva så påminns vi om julens magi och all den glädje den för med sig.

Så oavsett om du letar efter ett sätt att komplettera din tomtedräkt, hålla dig varm under en kylig decemberkväll, eller bara sprida lite julglädje så kommer en tomteluva säkerligen att göra jobbet. Låt den vara en del av din julgarderob och låt julstämningen sprida sig.

Handla tomteluva online – Till vuxen & barn

Jakten på den perfekta tomteluvan börjar här. Ta del av tips på bra butiker som Presentguiden.se tycker är bäst inom området tomtekläder. Där hittar du ett brett urval av tomteluvor för att komplettera dina julkläder. Oavsett om du letar efter en traditionell röd luvan med vit kant eller en grön, grå eller rosa tomteluva så är chansen stor att butikerna erbjuder just dessa luvor.

Tomteluvor

Billig tomteluva, blå tomtemössa och rosa tomteluva är endast 3 tips på cirka 70 olika tomteluvor som denna underbara e-handlare har i lager. Ett mycket bra ställe att börja sin jakt efter årets bästa tomteluva på med andra ord. Upptäck tomteluvor till barn såväl som till vuxen.

Tillfällen att använda sin tomteluva

Då passar det att bära tomteluva

Som vi varit inne på så är tomteluvor ett enkelt och roligt sätt att sprida julstämning och visa din festliga anda. Men när passar det bäst att sätta på sig denna ikoniska huvudbonad? Här är fem tillfällen då Presentguiden känner att en tomteluva kan passa extra bra.

1. Familjens julfirande: Inget skapar julstämning lika snabbt som en tomteluva. Under familjens julfirande kan en tomteluva lägga till en extra touch av festlighet, oavsett om du öppnar julklappar, äter julmiddag eller bara njuter av tid tillsammans med nära och kära. Det fina är att luvan kan användas hela dagen, om den inte är allt för varm då det vill säga.

2. Julfester på arbetsplatsen: Arbetsplatsens julfest kan vara det perfekta tillfället att ta med din tomteluva. Det är ett roligt och enkelt sätt att visa din festliga anda utan att gå all in med en hel tomtedräkt. Dessutom kan en tomteluva vara en bra isbrytare för att skapa en avslappnad och glad atmosfär.

3. Besök på julmarknader: Julmarknader är fyllda med julstämning, och att bära en tomteluva kan hjälpa till att göra upplevelsen ännu mer magisk. Dessutom, med den kalla vinterluften i Sverige, kommer en varm tomteluva att hålla dig mysig och bekväm medan du njuter av glögg och pepparkakor.

4. Skolans julfirande: Om du är lärare, förälder eller student så kan en tomteluva vara ett roligt och festligt tillskott till skolans julfirande. Det kan skapa en spännande och lekfull atmosfär som barnen kommer att älska.

5. Deltagande i en ”Ful jultröja fest”: Om du deltar i en ”Ugly Christmas Sweater”-fest så varför inte lägga till en tomteluva för att fullända din outfit? Detta kan ge din jultröja en extra touch av festlighet och hjälpa dig att stå ut i mängden. Du kommer väldigt långt med en ful jultröja tillsammans med en cool tomtemössa. Har du ingen jultröja än så kolla in våran stora guide till varför jultröjor är ett så populärt val av plagg när det kommer till att fira jul ordentligt.

Oavsett tillfället, kommer en tomteluva att lägga till en touch av julmagi och hjälpa dig att sprida festlig stämning. Så ta fram din tomteluva, sätt den på huvudet och fira jul på bästa sätt.

Gör egen tomteluva - Steg för steg guide

Sy egen tomteluva – Steg för steg guide

Att skapa din egen tomteluva kan vara ett roligt och kreativt projekt, perfekt för att komma i julstämning. Ett julpyssel som barn kommer uppskatta, eller vad tror du? Här är Presentguidens enkela steg-för-steg guide för att hjälpa dig på vägen.

Steg 1: Samla material För att skapa din tomteluva behöver du följande material:

  • Röd och vit filt eller ett annat tjockt tyg
  • Sax
  • Linjal eller måttband
  • Sytråd och nål, eller en symaskin om du har en
  • Vitt garn för tofsen

Steg 2: Mät och klipp Använd måttbandet eller linjalen för att mäta huvudets omkrets där du vill att luvan ska sitta. Lägg till 2-3 cm för sömsmån. Detta blir bredden på din tomteluva. Bestäm sedan hur lång du vill att luvan ska vara och lägg till ytterligare 5 cm för kanten. Rita ut en triangel med dessa mått på det röda tyget och klipp ut.

Steg 3: Sy luvan Vik den utklippta triangeln på mitten med den rätta sidan inåt. Sy längs den långa sidan av triangeln, lämna en sömsmån på cirka 1 cm. Du ska nu ha en konformad luva.

Steg 4: Skapa kanten Klipp ut en lång rektangel från det vita tyget. Bredden ska vara cirka 10 cm och längden bör vara samma som omkretsen av luvans botten. Sy ihop de korta sidorna för att skapa en cirkel. Sedan syr du fast den vita rektangeln längs botten av luvan, med den rätta sidan mot luvans insida. Vik sedan kanten utåt och över kanten på luvan och sy fast på utsidan.

Steg 5: Tofs Gör en tofs av det vita garnet och sy fast den på luvans spets.

Nu så, klappat och klart! Du har skapat din alldeles egna tomteluva. Sätt på den och sprid glädje var du än går. Kom ihåg, det roliga med att göra din egen luva är att du kan anpassa den precis som du vill. Välj olika färger, lägg till glitter eller broderier. Det är bara din fantasi som sätter gränserna!

Dela gärna sidan om tomteluvor för vuxen och barn

Uppdaterades 15 maj, 2023