Visa dina anställda uppskattning – Med fina gåvor

Att överraska med presenter är ett ypperligt sätt för dig att tacka anställda för deras ihärdiga arbetsinsats för företaget. Presenter till personal går dessutom som skattefritt avdrag i firman om gåvan inte överstiger 500 kronor. Därför väljer många chefer och företagsledare att lägga prisnivån på presenterna runt just 500 kronor.

Det vanligaste tillfället att uppvakta anställda är vid jul. Att överräcka en fin julklapp till anställd är mera regel än undantag. Ett bra sätt att börja avrunda året och tack för, ett förhoppningsvis, bra år med mycket framgång.

Andra populära presenthögtider är vid påsk och till sommarsemestern. Alla företag tänker olika när det är läge att ge personal presenter. Vi på presentguiden skulle tro att det till stor del planeras efter storleken på företaget. Är ni ett fåmansföretag på endast 3-4 personer? Då är säkert varje anställd väldigt viktigt för hur det går för verksamheten som helhet. För ett mycket större företag på flera hundra personer så står inte företaget och faller med ett par personer. Därför kan det vara smart att uppvakta med presenter allt oftare i små företag, eller vad tror du?

Sommarpresent till anställd är tyvärr inte avdragsgill likt julklappen. Dock kan det inträffa undantag vissa år som exempelvis företag ge sina anställa presenter till ett värde av 2000 kronor utan förmånsbeskattning. Undantaget infördes eftersom året var så utmanande med pandemin. Därför ville staten underlätta för att företagare skulle kunna få upp moralen med hjälp av presenter till anställda.

Tänk på att du inte får ge bort pengar som present till personal. Presentkort går bra, men inte rena pengar in på kontot. Här nedan ser du presenttips som håller sig runt gränsen för vad som är okej, utan beskattning. Vilken present väljer du till din anställd?

Julgåva till anställda 2023

Jakten efter bra julgåvor till anställda börjar genom att ta del av Presentguiden tips på potentiella julklappar. Vilken som är den bästa julklappen 2023 är upp till dig som fått uppdraget att avgöra. Tänk på att du finner tusentals utvalda tips på presenter runt om på sajten. Vi är stolta över att kunna kalla oss Sveriges mest kompletta sajt med presenttips, Presentguiden.se.

Frågor & svar – Allt om julklapp till anställd 2023

På Presentguiden förstår vi att företag är mer än bara en samling anställda, det är en samling individer som varje dag jobbar tillsammans för att nå gemensamma mål. Julen är en tid av eftertanke och tacksamhet, och vi kan inte tänka på en bättre tid på året att visa uppskattning till de människor som gör ditt företag framgångsrikt. Därför är det vår ambition att vara den ledande sajten för julklappstips till anställda. Vi tror att varje person som bidrar till företagets framgång, oavsett position, förtjänar att känna sig värderad och uppskattad. Att ge en genomtänkt julgåva är inte bara en vänlig gest; det kan också stärka teamdynamiken, förbättra arbetsmoralen och till och med öka produktiviteten. Oavsett om du är en liten start-up eller ett stort företag, hoppas vi att våra julklappstips och råd för 2023 hjälper dig att visa dina anställda hur mycket de betyder för dig och ditt företag.


Hur kan man som arbetsgivare följa skatteregler och lagar kring gåvor till anställda?

För att säkerställa att du som arbetsgivare följer skatteregler och lagar när det kommer till julklappar, är det viktigt att konsultera både Skatteverket och företagets revisor. Håll dig uppdaterad om gällande beloppsgränser för gåvor som är skattefria. Om du ger en julklapp som överstiger dessa gränser, måste detta deklareras och beskattas. Ett julklappstips för 2023 är att fokusera på mindre, men meningsfulla gåvor som inte överskrider gränserna och som stämmer överens med företagets policy.


Finns det julklappar som kan förbättra arbetsmiljön eller teamdynamiken?

Ett utmärkt presenttips för att stärka arbetsmiljön och teamdynamiken är att ge upplevelser eller arbetsrelaterade verktyg. Till exempel kan en team-building-aktivitet eller en inspirerande bok om ledarskap fungera väl. Tänk på att dessa julklappar inte bara är för en individ utan kan påverka hela arbetsgruppen positivt.


Hur kan man välja en julklapp som reflekterar företagskulturen?

För att spegla företagskulturen i ditt val av julklapp, bör du tänka på vad företaget står för. Är det innovation, samarbete eller kanske hållbarhet? Använd dessa kärnvärden som utgångspunkt när du letar efter julklappstips. Ett tips är att ge bort en julklapp som förstärker dessa värden, som en miljövänlig vattenflaska eller en bok om entreprenörskap.


Vad är de senaste trenderna inom julklappar till anställda för 2023?

År 2023 ser vi en ökad efterfrågan på hållbara och etiska julklappar. Detta kan inkludera allt från ekologisk matkorgar till återanvändbara kaffekoppar och etiskt producerade kläder. Ett annat populärt presenttips är digitala upplevelser, som onlinekurser eller virtuella utflykter, som kan avnjutas från hemmet eller kontoret.


Hur kan man göra julklappen mer personlig utan att korsa professionella gränser?

Att ge en personlig, men ändå professionell julklapp kan vara en utmaning. Ett tips är att välja en gåva som tar hänsyn till mottagarens arbetsuppgifter eller intressen utan att vara för intim. För män kan detta exempelvis vara en elegant penna eller ett anteckningsblock av hög kvalitet, och för kvinnor kanske en vacker blomma för skrivbordet eller ett set med te av högsta kvalité.


Skulptur med symbolik – Lyxig present & julklapp till anställd

Skulpturer är väldigt exklusiva presenter som kommer vara med din anställd för resten av livet. Ett snyggt sätt att tacka för det gångna året, eller hela arbetslivet om det handlar om pensionspresent. Butiken är en mästare på just skulpturer och ett utmärkt ställe för att hitta den bästa presenten till anställda!

Present till anställd - Skulpturer

Sommarpresent till anställda

Har du beslutat för att ge dina anställda en sommarpresent? Ett bra val tycker vi! Presenter kommer garanterat löna sig många gånger om, avdragsgilla eller ej. Att avslut arbetsveckan och gå på semester är för många en av de bästa känslorna på hela året. Härliga veckor i sommarsolen ligger framför och även om regnet skulle falla så är det skönt att få vara ledig.

Att få en gåva precis innan kommer göra så att sista minnet, för några veckor, från arbetsplatsen kommer vara av det positiva slaget. Just därför är det som chef viktigt att skaffa sommarpresent till anställda. Alla behöver få känna uppskattning ibland, och det är exakt uppskattning som tacksamt som sommarpresenterna kommer representera.

Hur fixar du bästa sommarpresenten då? Du som chef eller gruppchef behöver inte fokusera för mycket på just ordet sommar. Visst kan ett set med goda BBQ-såser eller en nytryckt strandhandduk med företagets logga kännas lockande men valmöjligheterna är så många flera. Här gäller det att fungera vad din anställda gillar och ska göra under sommaren. Kommer hela semestern spenderas på diverse olika padelbanor runt om i Sverige! Då kommer ett tryckrör som gör att padelbollarna kommer hålla längre garanterat bli en uppskattad sommarpresent. Att välja ut en personlig sommarpresent till anställd är såklart betydligt lättare i ett litet företag än ett större. Åter igen, du som egenföretagare har ett jättebra läge att visa att du uppskattar jobbet som läggs ner i företaget!

Surfa runt på presentguiden så kommer säkert den bästa sommarpresenten kunna hittas mycket snart. Om det var just somriga sommarpresenter med sommartema som står högst på listan så surfa in till sidan där vi samlar alla tips.

Sommarpresent till anställda

Present till anställd som slutar

Ska en av dina anställda sluta och du vill tacka av personen med en fin present? Det första vi måste veta är vilka regler som gäller för skattefri gåva? Enligt skatteverket så kan presenterna kosta maximalt 15 000 kronor. Några grundkriterier gäller dock och dessa är:

  1. En varaktig anställd upphör med en sammanlagt anställningstid av minst 6 år.
  2. Din anställda fyller är och du vill ge födelsedagspresent. Notera att det endast är jämna födelsedagar från 50 år och uppåt som gäller.

Uppnås dessa kriterier så är det alltså fritt fram att ge present till anställd som slutar något för hela 15 000 kronor. Enligt våran erfarenhet så är det dock långt ifrån alla företagaren som väljer att ”utnyttja” hela summan. Det är helt enkelt för mycket pengar. Mycket beror såklart hur mycket den aktuella kvinnan eller mannan har betytt för företaget genom alls sina arbetsår. Och vilken sorts chef som beslutar om presenter till anställda.

Större bolag brukar ha tydliga riktlinjer för vad respektive gåva får kosta. I mindre bolag är det betydligt mera öppet att beslut från personen till personen. Beroende på grad av avtackande av den anställdas ställning i bolaget så följer även värdet på avskedspresenten därefter.

Om det är pension som är orsaken till att den anställda slutar så kola in alla tips på pensionspresenter.

Ett bra presenttips tycker vi är guldrosen som är en äkta ros som blivit pläterad med guld. Perfekt att ge anställd som varit guld värd så att säga. Rosen kommer dessutom aldrig att vissna utan kan bli ett kärt minne från arbetsplatsen.

Skaffa present till anställd snabbt – Välj digitala presentkort

Känner du att det här med att plocka ut en specifik produkt är för tidskrävande? Då har vi en enkel lösning på present till anställd, välj ett av alla våra tips på digitala presentkort online! Supersnabbt fixad och personalen får välja ut precis vad som önskas. Aningen tråkigt kanske men som sagt blir ju aldrig presenterna fel eftersom valet görs själv. Hos de flesta e-handlare som erbjuder digitala presentkort så kan du välja vilket värde som önskar.

Är du osäker på exakt vilket presentkort som passar bäst? Fråga dom andra på företaget om de har några tips på vilket värdebevis som skulle gå bäst hem.

Sprid gärna tipsen om presenter till anställda, välj din plattform.

Uppdaterades 22 april, 2024