Allt du behöver veta om kubbspel – En guide för nybörjare och entusiaster

Är du sugen på att ge bort ett kubbspel som present? En bra idé, eftersom kubb är en gåva som ni alla kommer få mycket glädje av!

Kubbspel är även känt som Vikingaschack, kasta ner kungen och diverse andra namn. Detta utomhusspel är något alla kan delta i då det både är enkelt att lära och underhållande att spela. Kubb är perfekt för familjer och vänner som vill ha roligt tillsammans på gräsmattan, i parken eller på stranden.

Som vi var inne på så sägs utomhusspelet kubb ha spelats ända sedan vikingatiden. Spelet har sedan dess spridits över hela världen och blivit en populär fritidsaktivitet för både barn och vuxna. Dock känns det som att vi i Sverige är extra förtjusta i spelet som numera är en riktigt sommarklassiker. Kubb är det där spelet som hör hemma på en bra sommarfest, midsommarafton eller till grillkvällen. Enkelheten att komma igång är en stor bidragande faktor för att så många spelar kubb. Det billiga priset för att köpa ett kubbspel är även det en viktig faktor, alla har råd så att säga.

I den här guiden kommer vi att gå igenom spelets ursprung, regler och tips för att förbättra ditt spel. Kubb är en utmärkt sommarpresent som passar att ge till precis vem som helst, gammal som ung. Slå till på ett utomhusspel nu och sätt igång och spela det trendigaste sommarspelet utomhus de senaste åren. Allt som behövs är ett set, goda vänner och gärna en solig och vacker dag.

Handla kubbspel på nätet

Presentguiden ger här tips på vart du kan hitta ett bra utbud av kubbspel på nätet. Jämför nedanstående e-handlare för att upptäck vart du kan köpa kubb på rea eller bästa priset just nu. För pengarna kommer du få mycket skratt, tävlingsmoment och ett väldigt roligt utomhusspel som kan involvera alla du känner. Kubb är spelet för allt från barn till gamla mormor.

Kubbspel - Stor utbud av kubb utomhusspel

Kungen på fest är även en mästare på kubbspel. I skrivande stund finns hela sex kubb att välja bland. Det billigaste är ett litet mini kubbspel som kostar under 100 kr medans det dyraste och mest exklusiva spelet kubb går loss på 995 kr.

Billiga kubbspel - Klassiskt utomhusspel för runt 300 kr

Billiga kubbspel som alla kostar runt 300 kr. Notera även att dom har den roliga varianten spacekubb som är en annorlunda variant av detta älskade utomhusspel under sommaren. Space-kubbspel är extra omtyckta bland barn och rekommenderas från 6 års ålder. Även spelet Mölkky, som är en sorts kubbspel, finns hos denna pålitliga och supersnabba e-handel. Mölkky kan varmt rekommenderas av Presentguiden om ni önskar spela på ett lite annorlunda sätt.

Kubb regler - Allt du behöver veta för att spela kubb

Kubb regler – Så spelar ni kubbspel på bästa sätt

Undrar ni hur det går till att spela kubbspel? Bara lugn, Presentguiden har stenkoll på vilka regler som gäller och hur spelet sätts upp på ett bra sätt!

  1. Förbered spelplanen: Spelplanen bör vara rektangulär, med en rekommenderad storlek av 8×5 meter för vuxna och 6×3 meter för barn. Använd hörnmarkörerna för att markera hörnen. Desto längre avstånd ju svårare bli kubb att utföra.
  2. Placera kubbar och kung: Ställ upp de 10 kubbarna jämnt fördelade längs de två baslinjerna och placera kungen i mitten av spelplanen.
  3. Dela upp er i lag: Kubbspel spelas med minst två lag, och varje lag har tre kastpinnar att kasta under varje omgång. Är ni flera än två lag så kan ni låta det vinnande laget möta laget som står över. Alla möter alla är också en populär modell när ni är många som vill spela kubb.
  4. Starta kubbomgången: Det ena laget börjar med att kasta en kastpinne mot motståndarnas kubbar. Målet är att slå omkull så många kubbar som möjligt. Fokus är av högst vikt för att luckas kasta kubb så bra som möjligt. Tänk på att inte träffa kungen, då förloras spelet med detsamma.
  5. Kasta fällda kubbar: När alla kastpinnar har kastats så ska det andra laget kasta de kubbar som blivit träffade, även kallade ”fällda kubbar”, över till motståndarnas sida. Dessa kubbar måste ställas upp på motståndarnas planhalva och slås omkull innan laget kan sikta på kubbar vid baslinjen. Det är med andra ord viktigt att ta kommandot i spelet för att få bra förutsättningar att vinna spelet.
  6. Fortsätt spela: Spelet fortsätter med att lagen turas om att kasta kastpinnar och fällda kubbar tills ett av lagen har slagit omkull alla motståndarnas kubbar. Även fast det kan känns klurigt till en början så är reglerna för kubb verkligen busenkla att lära sig. Ge det ett par omgångar så kommer du förstå hur kubb spelar och vad som gäller när kubbarna fälts.
  7. Slå omkull kungen: När ett lag har slagit omkull alla motståndarnas kubbar, får de försöka slå omkull kungen. Om de lyckas slå omkull kungen så är spelet vunnet.

Kubb är ett utomhusspel för alla och ovanstående regler är standardregler. Ni kan såklart skapa egna regler som gör spelet ännu mera utmanande. Till exempel att kubbarna måste slås ner i en viss ordning eller att varje lag får kasta pinnarna två omgångar innan ni byter. Det finns inge rätt och fel, ni bestämmer vilka regler som ni önskar spela kubb efter. Lycka till och hoppas pricksäkerheten är med dig!

Sprid gärna sidan om kubbspel på sociala medier.

Uppdaterades 16 december, 2023