Julklappsspel regler

Så går julklappsspelet 2024 – Reglerna för att lyckas

Julklappsspelet är en älskad tradition som kan göra julen ännu mer spännande, och även roligare. Men för att spelet ska bli så roligt som möjligt så är det viktigt att tänka igenom vilka regler man ska spela efter. Här på sidan kommer Presentguiden.se ge förslag på några populära regler som ni kan överväga, samt några saker att tänka på innan ett beslut fattas.

Första och främst, dra upp riktlinjerna för vad som gäller när det kommer till pris på julklappar till julklappsspelet och så vidare. 100, 200 och 300 kr julklappar är vanliga nivåer, men prisklassen är såklart helt och håller upp till er att avgöra.

 1. Budget: Bestäm en budget för julklapparna. Detta hjälper till att säkerställa att alla klappar har ungefär samma värde, vilket gör spelet mer rättvist. Kom ihåg att det inte är priset på klappen som är viktigast, utan tanken bakom den.
 2. Tidsbegränsning: Bestäm hur länge spelet ska pågå. Om spelet drar ut på tiden kan det bli tråkigt, så det kan vara bra att sätta en tidsgräns. Du kan till exempel ställa in en timer och när tiden är ute får alla behålla de klappar de har.
 3. Antal klappar: Bestäm hur många klappar varje person ska bidra med. Detta kan variera beroende på storleken på gruppen och budgeten. Om det är en stor grupp kan det vara bäst att varje person bara bidrar med en klapp, medan i mindre grupper kan varje person kanske bidra med två eller tre klappar.
 4. Öppna klapparna: Bestäm när klapparna ska öppnas. I vissa versioner av spelet öppnas klapparna direkt när de väljs, medan i andra versioner öppnas de inte förrän spelet är över.
Julklappsspelet - Tärningar och tidtagare

Att köpa Sagoform julklappsspelet är en bra start för att kunna spela paketleken. Stämningsfullt snyggt spel som kommer göra så spänning byggs upp, steg för steg.

Frågor & Svar – Bli mästare på regler för julklappsspelet 2024

För oss på Presentguiden är det en hjärtesak att vara din första källa att gå till för alla regler kring julklappsspelet. Varför? Jo, vi vet att julklappsspelet inte bara är en tillfällig lek, det är en tradition som samlar familjer och vänner i en tid av glädje och gemenskap. Men det är också en tradition som kan bli ännu roligare och mer minnesvärd med rätt regler och varianter. Om vi kan göra din julfest lite mer spännande, eller lösa en dispyt om vilken regel som gäller, då har vi lyckats med vår mission. Vi strävar efter att erbjuda en plattform som är både lärorik och användbar, där du kan hitta allt från klassiska regler till moderna twistar som kan piffa upp din jul. Vårt mål är att göra din december ännu mer magisk, och vi hoppas att du kommer att vända dig till oss för alla dina festliga behov.


Hur kan man anpassa traditionella julklappsspelregler för en digital värld?

För att anpassa klassiska julklappsspelregler till en digital värld, kan man skapa en virtuell spelplattform där deltagarna kan ”dra” paket via skärmen. Utveckla en enkel app eller använd ett befintligt verktyg för att hantera den virtuella ”paketringen”. I detta digitala format kan man även använda tidsbegränsningar och slumpmässiga utmaningar som poppar upp på skärmen för att göra det mer spännande. Så, även om det är digitalt, blir känslan av julklappsleken bevarad.


Vilka kreativa varianter på julklappsspelet kan man prova för att göra det mer spännande?

En idé är att lägga till ”temaomgångar” där varje omgång har ett specifikt tema, som ekologiska julklappstips eller DIY-gåvor. Deltagarna kan dra kort som ger dem speciella uppdrag, som att byta plats med någon annan eller ”stjäla” ett paket. Dessa element kan göra spelet mer dynamiskt och oförutsägbart.


Hur hanterar man oenigheter eller konflikter i julklappsspelet och vilka etiska regler bör beaktas?

Det är viktigt att fastställa klara regler från början för att minimera konflikter. En opartisk ”spelledare” kan vara till hjälp för att lösa oenigheter. ”Ethical guidelines”, som att undvika överdriven konkurrens eller dålig sportslighet, bör kommuniceras i förväg för att bibehålla spelets goda anda.


Finns det inkluderande varianter av julklappsspelet som är anpassade för olika åldersgrupper eller personer med särskilda behov?

För att göra julklappsspelet tillgängligt för alla kan man tänka på paketleken med olika svårighetsgrader eller regler beroende på ålder eller fysiska begränsningar. Det kan vara så enkelt som att sänka svårighetsgraden på vissa uppdrag eller använda enklare språk i instruktionerna.


Hur kan man göra julklappsspelet mer hållbart och miljövänligt utan att förlora spänningen och glädjen?

För en mer hållbar julklappslek, fokusera på gåvor som är både användbara och miljövänliga. Använd återanvändbara förpackningar som tygpåsar istället för plast eller papper. Man kan även digitalisera vissa delar av spelet, som att skicka digitala ”lotter” istället för fysiska, för att minska pappersanvändningen. Detta är inte bara bra för planeten, utan det ger även en ny twist på klassiska julklappstips.


Regler för julklappsleken med tärningar

Tre förslag på regler – För julklappslek med tärningar

Julklappsspelet med tärningar är den mest populära versionen när ni ska spela ut er julklappar tradition under julen. Här kommer tre olika varianter av spelet, med olika regler för när man får ta och lämna tillbaka julklappar:

 1. Variant 1 – Grundläggande tärningsspelet: Alla sitter i en cirkel med sina inslagna julklappar i mitten. En tärning kastas i tur och ordning. Om du slår en sexa får du välja en klapp från högen. När alla klappar är tagna, ställer du klockan på en viss tid (till exempel 15 minuter) och fortsätter att kasta tärningen. Om du slår en sexa får du stjäla en klapp från någon annan. När tiden är ute får du behålla de klappar du har framför dig.
 2. Variant 2 – Utökat tärningsspelet: I denna version lägger du till fler regler för tärningskasten. Om du slår en etta får du byta klapp med personen till vänster, om du slår en tvåa får du byta klapp med personen till höger, om du slår en trea får du byta klapp med valfri person, om du slår en fyra får du öppna din klapp, om du slår en femma får du byta klapp med personen mittemot, och om du slår en sexa får du välja en ny klapp från högen.
 3. Variant 3 – Tärningsspelet med uppdrag: I denna version skriver du upp olika uppdrag på lappar, som ”byt klapp med personen till höger” eller ”alla byter klappar med personen mittemot”. Varje person drar en lapp i tur och ordning och utför uppdraget. Sedan kastas tärningen. Om du slår en sexa får du välja en ny klapp från högen, och om du slår en etta får du stjäla en klapp från någon annan.

Dessa varianter är tre klassiska regler som lätt kan användas vid julklappsspel. Vilka regler känner du är bäst?

Annorlunda regler – För ett speciellt julklappsspel

Känns de klassiska julklappsspel reglerna aningen för tråkiga för er? Bara lugn, det finns gott om annorlunda och kreativa regler som kan användas istället! Spana in några tips från Presentguiden har era julklappar kan fördelas genom att ”spela” ut dem.

 • Julklappsquiz: Innan ni börjar spelet så förbered ett julrelaterat quiz. Det kan innehålla frågor om allt från jultraditioner runt om i världen till kända julsånger och filmer. För varje rätt svar får spelaren välja en klapp från högen. Detta kan vara ett roligt och lärorikt sätt att öppna klappar, och det ger alla en chans att visa upp sina julrelaterade kunskaper.
 • Julklappsjakten: Göm julklapparna runt huset och låt alla gå på en julklappsjakt. Du kan ge ledtrådar eller låta alla leta på egen hand. Den första personen att hitta en klapp får öppna den. Detta kan vara ett roligt och spännande sätt att få alla att röra på sig, och det skapar en känsla av äventyr och förväntan.
 • Julklapparnas berättelse: Varje person skriver en kort berättelse eller dikt om julen. Det kan vara en rolig anekdot, en rörande minnesbild eller kanske en fantasifull saga om tomten. När det är dags att öppna klapparna så läser varje person upp sin berättelse och alla röstar på sin favorit. Den med flest röster får välja sin klapp först. Detta kan vara ett roligt och kreativt sätt att dela julglädje och skapa varma minnen.
 • Julklapparnas talangshow: Varje person framför en kort talang, det kan vara allt från att sjunga en julsång till att göra en julrelaterad magisk trick. Alla röstar på sin favorit och den med flest röster får välja sin klapp först. Detta kan vara ett roligt och underhållande sätt att sprida julstämning och skapa skratt och glädje.

Det kan vara en god idé att bestämma era regler till julklappsspelet i god tid. På så sätt kan deltagarna få tid att plugga ”julhistoria” eller fila på ett svårslaget framträdande.

Dela information om julklappsspel regler

Uppdaterades 5 februari, 2024