Kräftskiva

Skaldjur & Skratt – Din humoristiska guide till en lyckad kräftskiva

En kräftskiva är inte bara en fest – det är en institution! En uppvisning i somrig lycka med krispiga kräftor, skratt och en oändlig ström av snapsvisor. Låt oss dyka in i denna underbara svenska tradition, där solhattar med lustiga mönster är mer regel än undantag och där knäckebröd med Västerbottensost får känna sig som en rockstjärna.

Först och främst, för att vara en riktig kräftskiveveteran måste du känna till de tre P:na – Placering, Prylar och Påfyllning.

 • Placering: Traditionellt hålls kräftskivor under öppen himmel. Helt klart är den bästa platsen under lummiga träd eller bredvid en glittrande sjö där månens sken studsar mot vattnet. Men oroa dig inte, om du bor i en lägenhet i en betongdjungel, fungerar en balkong också. Du kanske behöver vara lite mer kreativ med landskapsdekorationen, men det är helt klart möjligt. Inget kan stoppa en sann kräftentusiast!
 • Prylar: Kräftskivan kräver vissa speciella tillbehör. För det första, hattar och haklappar. Ja, du läste rätt. Om du inte har minst ett stycke papper med ett bild på en kräfta som sitter fast i ditt hår eller runt din hals, gör du det fel. För det andra, snaps. Om du inte har en sång i hjärtat och en snapsglas i handen, är du verkligen på fel fest.
 • Påfyllning: Kräftor, så klart! Men kom ihåg, det är inte en sprint, det är ett maraton. En kräftskiva är inte komplett utan bröd, ost, paj och kanske till och med lite grillat på sidan. Och glöm för all del inte dillen, det är lika viktigt som själva kräftorna!

Men kom ihåg, det viktigaste på en kräftskiva är inte maten eller snapsen, det är glädjen. Skratt, sånger och goda samtal är vad som verkligen skapar magin. Så släng på dig solhatten, slå dig ner och njut av kvällen. Och kom ihåg, det finns inga problem som inte kan lösas med ytterligare en vers av ”Helan går”!

Så där har du det, den ultimata guiden till kräftskivan. Nu när du är beväpnad med denna kunskap, är det dags att kasta in servetterna och dyka in i skålen med kräftor. Lycka till, och kom ihåg – det är bara roligt tills någon tappar sin hatt!

Bra presenter att ta med till kräftskiva

Det är dags att klä upp dig i dina festligaste röda kläder, sätta på dig en rolig hatt och dyka upp på sommarens stora begivenhet – kräftskivan! Men vad tar man med sig som gäst för att visa uppskattning och tillföra lite extra feststämning? Oroa dig inte, vi på Presentguiden har gjort hemläxan åt dig och sammanställt en lista med de mest passande presenterna att ta med till en kräftskiva. Oavsett om du vill bidra med något praktiskt, dekorativt eller kanske rentav roligt, kommer du att hitta något passande i vår guide. Så håll hårt i ditt kräftsnäppor, dyk ned i vår lista och upptäck dina nästa favoritgåvor att ta med till en kräftskiva!

Handla kräftskiva tillbehör 2024

Förbered dig för att göra ett stort intryck på den kommande kräftskivan! Vi på Presentguiden har samlat de bästa e-handlarna som specialiserar sig på tillbehör för just kräftskivor. Här hittar du allt från festliga hattar, färgglada servetter, till de mest fantasifulla haklapparna – allt för att förvandla en trevlig tillställning till en oförglömlig fest! Så dyk ner i vårt urval av e-handlare och upptäck en värld av kräftskiva-tillbehör som kommer att göra ditt festdeltagande oöverträffat. Tänk dig att komma med den där perfekta hatten som alla pratar om eller de där unika servetterna som ger det där lilla extra till dukningen. Låt oss hjälpa dig att göra din kräftskiva till en händelse att minnas!

Kungen av fest är givetvis också en mästare på precis allt som behövs för en komplett kräftskiva! Festlyktor, roliga kräftskyltar, klassiska pappershattar och kräftskiva girlanger är endast några exempel på vad du hittar där. En bra start i jakten efter kräftskiva tillbehör 2024 så att säga.

Står smarta kräftskiva tillbehör på inköpslistan så vill du inte missa denna pärla. Slå till på ett 50-pack glasmarkörer eller en praktisk kylväska till boxvinet, två saker som kan göra er kräftskiva än mer komplett.

Tillbehör som alla kräftskivor förtjänar

När kräftorna klättrar upp ur sina gömslen och månen lyser över oss vet vi att det är dags för den mest traditionsenliga svenska festen av dem alla – kräftskivan! Att få till den perfekta kräftskivan kräver mer än bara att köpa en laddning kräftor. Här kommer vår guide till de 10 nödvändiga tillbehören som kommer att göra din kräftskiva oförglömlig.

 1. Kräftor: Ingen kräftskiva är komplett utan stjärnorna i showen, kräftorna. Dessa läckerheter från djupet blir festens centrum, och det gäller att välja dem med omsorg. Ska du koka dem själv eller satsa på färdigkokta? Och vill du vara lite extra vågad? Kanske färgade kräftor i neonrosa kan vara något? Våga testa, och låt dina kräftor spegla din feststämning!
 2. Hattar: Din garderob är inte komplett utan en kräfthatt. Denna festliga accessoar är inte bara ett måste för att passa in, utan även ett utmärkt tillfälle att göra ett fashion statement. Vem vet, kanske börjar du en ny trend med din unika kräfthatt? Fånga natten med stjärnprydda hattar och lev ut ditt inre barn.
 3. Haklappar: Dessa är ingen skämtartikel, de är faktiska livräddare. Skydda din festklädsel från kraftiga anfall av kräftsaft. Dessutom kan du se förtjusande ut med en hummer som hänger runt din hals. Skratt garanteras, och fläckarna hålls på behörigt avstånd.
 4. Snapsglas: En kräftskiva utan snaps är som en sommar utan sol. Och det finns ingen snaps utan snapsglas. Så enkelt är det. Leta efter de mest extravaganta du kan hitta, det kommer garanterat att få folk att prata. Och kom ihåg, det är inte bara vad du dricker, utan vad du dricker ur.
 5. Snapsvisor: Bli festens höjdpunkt genom att lära dig ett par snapsvisor. Inget slår den gemensamma stämningen när alla sjunger i kör efter att ha tömt sina glas. Plus, det är den perfekta ursäkten för att ta en extra snaps!
 6. Servetter: Servetter är lika mycket ett redskap för skoj som för renlighet. Låt oss vara ärliga, vem kan motstå en servett med ett roligt citat eller ett sött kräfttryck på? Gör servettsamlingen till en del av festens höjdpunkter, och varför inte en samlingstävling?
 7. Ljuslyktor: Fånga sensommarnattens magi med ljuslyktor. De ger inte bara rätt stämning, men kan också hindra dig från att spilla ditt snaps i mörkret. Välj lyktor som speglar din personlighet, oavsett om det är elegant vitt eller lekfullt färgstarkt.
 8. Mån- och stjärnprydnader: Enligt tradition dekoreras kräftskivor med månar och stjärnor. Bli kreativ med dessa – kanske en glittrande stjärngirland eller en stor pappmåne? Dina gäster kommer att känna sig som om de klivit in i en sagovärld.
 9. Bröd, ost och pajer: Många tycker att kräftor inte är en komplett måltid i sig. Lös detta med delikatesser som västerbottenostpaj, kavring och en rejäl ostbricka. Varför inte göra det till en potluck och be varje gäst att ta med sin favoriträtt?
 10. Myggmedel: Ja, du läste rätt. Ingen vill dela sin kräfta med en mygga. Skydda dina gäster (och dina kräftor) från oinbjudna gäster genom att rusta upp med myggmedel. Ingen fest borde förstöras av dessa små blodsugare.

Kom ihåg, det är inte bara tillbehören som gör kräftskivan – det är människorna, skratten och minnena du skapar. Oavsett om du har alla dessa tillbehör eller bara några, kommer din kräftskiva att bli en hit om du har rätt personer runt bordet. Lycka till med planeringen, och skapandet av en oförglömlig kräftskiva!

Dela gärna sidan om kräftskiva på sociala medier

Uppdaterades 2 november, 2023