Allt om toppstjärnan – Juldekoration för en komplett julgran

Är du ute efter årets bästa julgransstjärna att sätta i granens topp? Då har du kommit rätt, Presentguiden.se presenterar här allt du kan tänkas behöva veta om dessa älskade toppstjärnor!

Julgransstjärnans historia är lika skinande som den själv, och det är ingen överraskning att denna enkla juldekoration har stått i centrum för många familjers jultraditioner i århundraden. Ursprungligen baserad på stjärnan i Betlehem, som i Bibeln sägs ha lett de tre vise männen till Jesusbarnet, så har toppstjärnan kommit att bli ett av de mest symboliska inslagen i julgranen.

Under medeltiden blev stjärnor vanliga i juldekorationer, men det var först på 1800-talet som de började pryda toppen av julgranen. Tyskland, känd för sina rika julfiranden och traditioner, brukar krediteras med att ha introducerat denna speciella tradition. Därifrån spred sig seden till andra delar av Europa och till slut hela världen.

Under årens lopp har stjärnans utseende förändrats och utvecklats i takt med smak och trend. Från enkla stjärnor i papper eller trä, till glittrande skapelser av glas eller metall. Ja till och med finns julgransstjärnor som ser ut som lysande konstverk med inbyggd belysning. Varje epok och kultur har bidragit med sina egna variationer.

Nutidens julgransstjärnor finns i alla former och storlekar, från traditionella stjärnor till mer samtida tolkningar. Tack vare teknologin har vi även stjärnor med inbyggd LED-belysning som ger en vacker lyster. Vissa stjärnor har t.o.m. inbyggda motorer som får dem att rotera och skapa en verkligt magisk effekt. Ett exempel är toppstjärnan med projektor som du finner längre ner på sidan.

Men oavsett hur toppstjärnan ser ut, är dess betydelse densamma. Den kröner granen och sätter bokstavligen och bildligt talat pricken över i:et på juldekorationen. Det är en tradition som inte bara förbinder oss med vår egen historia och kultur, men även med andra runt om i världen. Och det är kanske detta, mer än något annat, som gör stjärnan så speciell.

Så när du placerar stjärnan på toppen av din gran i år, vet att du är en del av en lång, global tradition. Vare sig du väljer en glittrande stjärna, en strålande ljusstjärna eller kanske en hemmagjord skapelse så gör ditt val med glädje och kärlek. För det är dessa känslor som är själva kärnan i denna älskade tradition.

Handla julgransstjärna på nätet

Är du på jakt efter den perfekta toppstjärnan 2024 för att kröna din julgran med i år? Då börjar ditt sökande här på Presentguiden.se, vi vet att en toppstjärna är den fina finalen på din vackert dekorerade gran och vi är här för att guida dig till de bästa butikerna online! Vare sig du söker efter en klassisk stjärna i guld eller silver, en blinkande ljusshow eller en lyxig julgransstjärna från exempelvis Georg Jensen så hittar du förhoppningsvis den toppstjärnan hos någon av e-handlare nedan.

TOPPSTJÄRNA TILL JULGRAN

Mästaren på allt som rör julgranar och givetvis så har denna pärla en oerhört vacker toppstjärna. Julgransstjärnan finns i två olika färger, guld eller vit. Klockrent val av stjärna som låter din gran ståla extra fint till julen 2024.

Julgransstjärna - Billig toppstjärna för runt 200 kr

Billig julstjärna som kostar runt 200 kr och mäter 30 cm (cirka 20 cm från julgranens topp). Helt klart ett rimligt val av toppstjärna för dig som tycker deras mer exklusiva variant är allt för dyr.

Toppstjärna med belysning - Populär julgransstjärna 2023

Stället som säljer en väldigt populär toppstjärna med belysning för dig som vill ha en skinnande julgran 2024. Julgransstjärnan kan användas både inomhus och utomhus, vilket är en stor fördel. Ännu en fördel är det billiga priset på strax över 200 kr. Helt klart en e-handel du inte vill missa i jakten efter smarta juldekorationer.

Toppstjärna - Rosendahl - Lyxig julgransstjärna

Billigt pris på Rosendahl toppstjärna som i skrivande stund kostar under 500 kr. Helt klart ett bra val av julgransstjärna för alla er som önskar sätta en lyxig stjärna i julgranens topp.

Billiga julgransstjärnor - Toppstjärna för runt 100 kr

Fyra alternativ av toppstjärnor där alla är av det billigare slaget. Perfekt val för dig som endast söker efter en julgransstjärna som fyller sin funktion, trots att priset endast är cirka 50 kronor.

Julgransstjärnor - Toppstjärnor till julgran

Renodlat jul-e-handel som har det mesta du kan önska dig när det handlar om juldekorationer. Givetvis en riktigt bra uppsättning av vackra julgransstjärnor i varierande prisklass. En butik du inte vill missa i jakten efter bra toppstjärnor för julgranen 2024.

Julgransstjärna med projektor - Toppstjärna för extra festlig stämning

Endast en julgransstjärna men oj vilken stjärna, med projektor! Det ultimata valet av toppstjärna för dig som vill sprida så mycket ljus som möjligt från toppen av julgranen. Omtyckt toppstjärna till barnen julgran likaså till företagen julfest.

Bra utbud av julgransstjärnor online

Ett gäng olika julgransstjärnor där priset går från billiga 49 kr upp till 299 kr. Vilken stjärna väljer du att sätta i din julgran 2024?

Julgransstjärna - Samling med toppstjärnor online

Just i skrivande stund så erbjuder denna e-handel fyra toppstjärnor till julgran.

Frågor & Svar – Som gör dig till expert på julgransstjärna

Välkommen till Presentguiden, din sajt för allt som glimmar och glänser under julen, inklusive, ja du gissade rätt, julgransstjärnor och toppstjärnor! Men varför ska just vi vara din främsta källa för dessa ikoniska granprydnader? För det första, vi älskar julen och vet hur viktig den rätta stjärnan kan vara för att fullborda din perfekta julgran. Vi förstår att stjärnan inte bara är ”något man sätter på toppen av granen” utan den är en symbol för hela julsäsongen. Och för det andra, vi tar det på största allvar att förse dig med den mest omfattande och tillförlitliga informationen om julgransstjärnor. Här kan du hitta allt från historien bakom dessa juveler till hur du väljer den som passar din gran och din stil bäst. Så, om vi får säga det själva, varje gran förtjänar en stjärna, och varje stjärna förtjänar att vara en Presentguiden-stjärna!


Vad är en julgransstjärna och hur skiljer den sig från en toppstjärna?

En julgransstjärna är en speciell sorts dekoration som placeras på toppen av julgranen och symboliserar den stjärna som, enligt kristen tradition, ledde de tre vise männen till Jesusbarnet. En toppstjärna är i grunden samma sak men kan ha en mer modern eller stiliserad design och behöver inte nödvändigtvis ha en religiös betydelse. Medan julgransstjärnor ofta är tillverkade i traditionella material som glas eller metall, kan toppstjärnor komma i en mängd olika material, inklusive plast och till och med LED-ljus. Så, beroende på din personliga stil och de traditioner du följer, kan du välja mellan dessa två för att sätta pricken över i:et på din julgran.


Vilka olika material används för att göra julgransstjärnor och toppstjärnor?

Julgransstjärnor och toppstjärnor tillverkas av en mängd olika material, beroende på design och tradition. Traditionella julgransstjärnor är ofta gjorda av metall, glas eller papper och är ibland dekorerade med glitter eller pärlor. Moderna toppstjärnor kan däremot vara gjorda av allt från plast till keramik, och LED-lampor är inte ovanligt för att ge extra glans.


Hur väljer man rätt julgransstjärna eller toppstjärna för sin julgran?

Valet av rätt julgransstjärna eller toppstjärna kan vara en personlig process som beror på flera faktorer: din estetiska smak, granens storlek och stil, och även familjetraditioner. Om du har en stor gran kan det vara bäst med en robust, större stjärna som inte försvinner bland grenarna. Om din gran är mindre eller minimalistisk kan en enkel, elegant toppstjärna vara det bästa valet.


Finns det några traditioner eller berättelser kopplade till julgransstjärnan?

Julgransstjärnan har rötter i den kristna traditionen och symboliserar Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till Jesus. Men genom åren har stjärnan kommit att representera hopp, ljus och önskningar under julsäsongen, oavsett religiös bakgrund. I vissa kulturer har det även blivit en tradition att den yngsta i familjen får äran att sätta stjärnan på granen.


 • Hur monterar man enkelt en julgransstjärna eller toppstjärna på sin gran?

Att montera en julgransstjärna eller toppstjärna är vanligtvis en enkel process, men det kan variera beroende på stjärnans design. De flesta stjärnor kommer med en konformad bas som enkelt kan fästas på granens topp. Andra kan kräva lite mer arbete, som att säkra dem med tråd eller band. Det är viktigt att följa alla medföljande instruktioner och att försiktigt placera stjärnan för att undvika att skada granen eller stjärnan själv.


Därför behövs en julgransstjärna - Anledningar att skaffa toppstjärna

Därför bör du skaffa en toppstjärna

Presentguiden tycker att det finns otaliga anledningar till att kröna din julgran med en toppstjärna. Här är sex anledningar varför denna jultradition är så betydelsefull.

 1. För att fullborda looken: Precis som det perfekta accessoaren till en outfit så kan rätt toppstjärna göra din gran komplett. Den binder samman alla dekorationer och ger en känsla av att ”nu är det klart”.
 2. Symbolism: Toppstjärnan representerar, som vi varit inne på, stjärnan i Betlehem som ledde de tre vise männen till Jesusbarnet. Att sätta upp stjärnan är en påminnelse om julens ursprungliga betydelse och syfte.
 3. Tradition: För många är det en älskad familjetradition att sätta upp stjärnan tillsammans. Det är ett speciellt ögonblick när alla står runt granen och ser den placeras på toppen. När julgransstjärnan är på plats så kan ni verkligen känna att julen äntligen är här!
 4. Skapar en festlig atmosfär: En lysande toppstjärna bidrar till den mysiga, festliga känslan i rummet. Det är en enkel men effektiv dekoration som gör stor skillnad.
 5. Skapar balans: En toppstjärna hjälper till att skapa balans i granens form och ger en visuell höjdpunkt som drar ögat uppåt.
 6. Kul att välja: Det finns så många vackra toppstjärnor att välja mellan. Att hitta den perfekta kan vara ett litet äventyr i sig. Och vem vet, kanske hittar du en ny favorit varje år!

Jag kommer ihåg en vän som alltid sa ”En julgran utan toppstjärna är som en tårta utan glasyr, den är fortfarande god, men något saknas!”. Och visst, det finns något i det uttrycket som verkligen sammanfattar varför vi så gärna pryder våra granar med toppstjärnor.

Olika material – Som julgransstjärnor är gjorda av

Julgransstjärnor kan komma i en mängd olika material, beroende på stilen och designen. Här är några av de mest populära materialen:

 1. Papper: Ett nostalgiskt val som för tankarna till barndomens hemgjorda julpynt. Origamistjärnor eller andra papperskonstverk ger en personlig touch. De kan vara naturligt enkla eller gnistra av paljetter och glitter. Precis som snöflingor med andra ord, ingen stjärna är den andra lik!
 2. Plast: Praktiskt, slitstarkt och underhållsfritt. Perfekt för den moderna familjen och särskilt populär i modeller med inbyggd belysning. En plaststjärna kan glimma i alla regnbågens färger, eller varför inte i stilig transparent stil?
 3. Metall: För den som föredrar det hållbara och gedigna. Metallstjärnor i järn, mässing eller stål är som smycken i granen. Ytan kan vara allt från borstat nickel till skimrande guld. Alltså en glans som står emot tidens tand.
 4. Glas: En gnistrande skönhet som fångar vinterns ljus och kastar det vidare i skimrande strålar. Glasstjärnor är små konstverk i sig, men kräver att du hanterar dem med varsam hand. Så vackert, så förtrollande!
 5. Tyg: Denna julgransstjärna väljer du för att få till den där mysiga och hemtrevliga känslan. Vem kan motstå en ullig, filtad stjärna eller kanske en virkad eller stickad? Tygstjärnor sprider värme och komfort, precis som en kram i julruschen kan göra.

Kom ihåg att oavsett vilket material du väljer, tänk på granens stil och säkerheten. Se till att din toppstjärna är säkert fäst och inte utgör en brandrisk. Och mest av allt, låt den spegla din julanda och glädja dig varje gång du tittar på den!

Dela information om julgransstjärnor

Uppdaterades 6 januari, 2024