Roliga spel att spela utomhus – För vuxna & barn

Utomhusspel är en kategori av spel och aktiviteter som främst utövas utomhus. Ett utmärkt sätt att njuta av frisk luft, solsken och naturlig utomhusomgivning. Spel som spelas utomhus kan vara både fysiska och strategiska. Vanligast är att ett utmanande utomhusspel för vuxna & barn sätter färdigheter på prov. Pricksäkerhet är den vanligaste ingrediensen du behöver behärska för att vara en bra utomhusspel-spelare.

Utomhusspel kan både spelas med strukturerade med fasta regler. Ett givet mål som ska uppnås med andra ord. Spelen kan även utövas med mera spontana regler som improviseras allt eftersom spelets gång. Det viktigast är att ha roligt tillsammans så uppmuntra gärna till kreativitet om det gäller utomhusspel för barn. Att tävla på en lättsamt sätt är ett utmärkt sätt att skapa social interaktion mellan både vuxna och barn.

Ett av de mest kända utomhusspelen är fotboll, där det helt enkelt gäller att sparka bollen i motståndarens mål. Andra populära lagsporter som spelas utomhus är rugby, amerikansk fotboll och cricket. Dessa sporter kräver dock ofta större ytor och bör involvera väldigt många deltagare. Det är mindre utomhusspel som denna sida fokuserar på, så kallade trädgårdspel.

Det mest klassiska exemplet på utomhusspel för hela familjen är kubb. Här gäller det att att hålla tungan rätt i munnen för att pricka ner motståndarlagets pinnar, och slutligen kungen. Andra populära utomhusspel som alla kan delta i är boule, badminton och krocket. För att nämna tre tips. Alla dessa utomhusspel kan lätt anpassas efter spelarnas ålder och erfarenhet.

Barn älskar ofta enklare och mer fantasifulla utomhusspel som kurragömma, hoppa hage, och kasta boll på burk. Dessa utomhusspel kräver minimal utrustning och uppmuntrar verkligen till kreativitet. Ett bra alternativ om ni inte känner för att köpa ett nytt utomhusspel på nätet.

I en tid där teknik och skärmtid blir alltmer dominerande i våra liv så erbjuder utomhusspel en viktig motvikt. Ett utmärkt sätt att koppla av, umgås och njuta av att spela utomhus. Utomhusspel kan också bidra till att förbättra vår fysiska och mentala hälsa i och med spelens utmaningar. Det särklass viktigast är dock att stärka relationerna med vänner och familj. Så nästa gång solen skiner och du känner dig rastlös, varför inte bjuda in några vänner eller familjemedlemmar för att spela ett utomhusspel och skapa roliga minnen tillsammans?

Tips på bra utomhusspel – Alla presenttips juni 2023

Jakten efter roliga utomhusspel för vuxna & barn börjar här. Ta del av Presentguidens utvalda tips på populära spel som spelas bäst utomhus. Svårighetsgraden varierar, men lite äldre barn kan förhoppningsvis kunna delta utan större problem. Notera rekommenderad ålder på respektive utomhusspel innan ni väljer ut ett roligt trädgårdspel för hela familjen.

Handla utomhus spel på nätet – Butikstips med bra utbud

Är du sugen på att ge bort ett roligt utomhusspel som present? Fanns inte ert favoritspel bland alla presenttips ovan så går presentjakten vidare genom att besöka några omtyckta e-handlare, med mängder av utomhusspel för vuxna & barn!

Kung på party och en mästare på utomhusspel. Här hittar du klassiska spel som Kubb, Boule, strandtennis och väldigt många andra roliga spel som ni alla kan njuta av utomhus. Ett givet besök i jakten efter bästa utomhusspelet 2023 med andra ord!

Annorlunda utomhusspel som KanJam Frisbeespel, Crossnet fotbollspel och Spikeball. Helt klart värt att kolla närmare på när du vill överraska med ett nymodigt trädgårdsspel till vänner och familj.

Utomhusspel till barn som inte har hunnit bli så gamla än. En mästare på leksaker och det är lätt att hitta roliga presenter till småbarn som älskar att leka utomhus här.

Krocket, Mölkky, Kubb med flera som säkert kommer göra sommaren ute på gräsmattan så mycket roligare.

Topplistan på utomhusspel 2023

Har du svårt att välja ett utomhus till sommaren 2023? Då kommer du säkert bli mera motiverad av att välja just något av följande spel, som alla är oerhört populära utomhusspel. Här är topplistan på bästa utomhusspel 2023, enligt Presentguiden.

  • Kubb utomhusspel: Klassiker från Sverige

Kubb är ett klassiskt utomhusspel som härstammar från Sverige och har kallats ”Vikingarnas schack” på grund av dess strategiska och taktiska element. Spelet kan spelas av personer i alla åldrar och är mycket populärt vid familjeträffar, picknickar och sommarfester. Just sommarfester är Kubb spel mer eller mindre givna på. Kubb är enkelt att lära sig och kräver minimal utrustning, vilket gör det idealiskt att ta med sig utomhus.

Vad behövs för att spela Kubb spel?

För att spela kubb behöver du ett set med kubbar (5 kubbar per lag), en kung som placeras i mitten av spelplanen samt sex kastpinnar. Spelplanen kan variera i storlek, men en vanlig rekommendation är en rektangel som är ungefär 5×8 meter. Desto större spelyte ju svårare blir utomhusspelet att bemästra. Kubbar placeras på varsin sida av spelplanen, med tre kubbar på varje lagets baslinje.

Vad går Kubb utomhusspel ut på?

Målet med spelet är att först slå omkull motståndarens kubbar genom att kasta kastpinnarna underhands, och slutligen träffa kungen i mitten av planen. Det är viktigt att inte träffa kungen innan alla motståndarens kubbar har slagits omkull. Råkar kungen fällas så förlorar man spelet på direkten.

Spelet inleds med att det ena laget kastar en kastpinne för att försöka slå omkull motståndarens kubbar. Om man lyckas slå omkull en eller flera kubbar, kastar motståndarlaget dessa ”fällda” kubbar tillbaka in på motståndarens sida av planen, där de blir ”fältkubbar”. Innan man får fortsätta att kasta mot motståndarens baslinje så måste man först slå omkull alla fältkubbar på motståndarens sida. Spelet fortsätter fram och tillbaka tills ett av lagen har slagit omkull alla motståndarens kubbar och därefter träffat kungen. Kubb är ett spännande och underhållande spel som kombinerar skicklighet, strategi och en gnutta tur. Allt sammantaget gör Kubb till ett älskat utomhusspel för både vuxna och barn.

Se gärna Presentguidens stora guide som innehåller allt du behöver veta om kubbspel såsom regler, bra att tänka på, alternativa spelsätt och så vidare.

  • Cornhole spel: Pricksäkrast vinner

Cornhole är ett populärt utomhusspel som kan spelas av personer i alla åldrar. Spelet härstammar från USA, där det har blivit en favorit vid familjesammankomster, grillfester och till och med på professionell nivå. Cornhole är känt för sina enkla regler och lätthanterliga utrustning. Allt detta gör utomhusspelet till favorit, som även börjar upptäckas i Sverige.

Vad behövs för att spela Cornhole spel?

För att spela cornhole behöver du två sluttande brädor med ett hål i den övre delen samt åtta kastsäckar. Vanligtvis fyra säckar av varje färg. Kastsäckarna är ofta fyllda med torkad majs, vete eller likande. Brädorna placeras cirka 8-10 meter från varandra, med hålen vända mot varandra. Spelarna delas upp i två lag med två personer i varje lag. Varje lagmedlem står vid en av brädorna, tillsammans med en motståndare.

Vad går Cornhole utomhusspel ut på?

Spelet går ut på att kasta säckarna mot den motsatta brädan, med målet att få dem att antingen landa på brädan (vilket ger 1 poäng) eller att gå igenom hålet (vilket ger 3 poäng). Varje lag turas om att kasta en säck, och poängen räknas samman efter att alla åtta säckar har kastats. Poäng räknas endast för det lag som har flest poäng under en omgång, och deras poäng beräknas genom att dra bort motståndarens poäng från deras egna.

Spelet fortsätter med nya omgångar tills ett av lagen har nått eller överstigit 21 poäng och har minst 2 poäng mer än motståndarna. Det är detta enkla men underhållande koncept som gör cornhole till ett älskat utomhusspel som kan spelas och uppskattas av alla.

  • Krocket utomhusspel: Trådgårdspel från 1800-talets England

Krocket är ett klassiskt utomhusspel som kan spelas av personer i alla åldrar och har sitt ursprung i 1800-talets England. Det är ett elegant och taktiskt spel som ofta förknippas med lummiga trädgårdar och sommarpicknickar. Krocket är lätt att lära sig och kräver enkel utrustning, vilket gör det till ett utmärkt val av utomhusspel.

Vad behövs för att spela Krocket?

För att spela krocket behöver du ett krocketspel som består av flera träklot (vanligtvis fyra, vardera i en unik färg), lika många träklubbor, samt sex bågar och en påle. Spelplanen kan anpassas efter storlek och svårighetsgrad. Bågarna placeras i ett bestämt mönster och pålen i mitten av banan.

Vad går Krocket utomhusspel ut på?

Målet med spelet är att slå sitt eget klot genom alla bågarna i rätt ordning och därefter träffa pålen innan motståndarna gör detsamma. Spelare turas om att slå sina klot med hjälp av klubborna och får extra slag om de lyckas slå sitt klot genom en båge eller träffa ett annat klot.

Om en spelare träffar ett annat klot ges en möjlighet att utföra en så kallad ”krock”. Det innebär att spelaren placerar sitt klot intill det träffade klotet och slår sitt eget klot, vilket förhoppningsvis resulterar att motståndarens klot far iväg till en ogynnsam position. Allt detta skapar en taktisk dimension där spelare måste planera sina drag och positionera sina klot för att både förhindra motståndare från att göra framsteg och för att själva komma närmare vinst.

Krocket är ett spännande och underhållande utomhusspel som kombinerar precision, strategi och en hög dos av konkurrens. Det är en tidlös klassiker som fortsätter att vara populär bland både vuxna och barn. Spelet att välja för många timmars utomhusnöje!

Tipsa gärna dina vänner på sociala medier om färdiga presentboxar på nätet, det uppskattas!

Uppdaterades 16 mars, 2023