Årets mest uppmärksammade pryl – Så utses årets julklapp

Årets julklapp är en tradition som påbörjades i Sverige 1988 av detaljhandelsföretaget HUI Research (tidigare Svensk Handel). Idén är att årligen välja en produkt eller tjänst som på något sätt speglar det gångna året, med tanke på trender, händelser och förändringar i samhället. Med andra ord, årets julklapp är mer än bara en populär julklapp, det är också en tidskapsel som fångar essensen av ett specifikt år.

Processen för att välja årets julklapp är inte särskilt vetenskaplig, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas. För det första ska produkten eller tjänsten ha sålts i en betydande kvantitet under året, eller förväntas säljas i en stor mängd under kommande julhandel. För det andra ska den representera den tid vi lever i, vilket innebär att den ska reflektera större trender i samhället eller att den på något sätt ska ha varit i blickfånget under året.

Årets julklapp har varit allt från bakmaskiner (som vann 1994, ett år då hemmabak var populärt) till internet (som vann 1996, ett år då World Wide Web började se dagens ljus). Andra noterbara vinnare har inkluderat mobiltelefoner, träningskläder och virtual reality-glasögon.

Men det är också värt att notera att inte alla julklappar har varit fysiska produkter. År 2008 valdes ”upplevelsen” som årets julklapp, vilket representerade en trend mot mer immateriella presenter och en strävan efter meningsfulla upplevelser snarare än fysiska prylar. Upplevelsepresenter är alltid en riktigt bra gåva, som julklapp eller till vilken annat tillfälle som helst. Året innan, 2007, valdes GPS-mottagare som årets julklapp, vilket speglade det digitala samhällets utveckling och vikten av säker digital orientering på vägarna.

Det är alltid spännande att se vad som kommer att utses till årets julklapp. Oavsett vad det är, kommer det säkert att påminna oss om vilket år vi har haft, och kanske även ge oss en idé om vad vi kan förvänta oss av det kommande året. Och vem vet, kanske kommer årets julklapp även att hitta sin väg under din gran!

Årets julklapp 2012 till 2022 – Vinnarna under ett decennium

Önskar du få flera julklappstips genom att upptäcka vilka de tidigare vinnarna av årets julklapp har varit? Här kollar Presentguiden.se tillbaka 10 år i tiden, och presenterar listan på vilka julklappar som fått extra mycket uppmärksamhet dessa år;

 • Årets julklapp 2012: Hörlurar – Den här julklappen speglade trenden av en explosionsartad tillväxt inom mobilteknologi och musikstreamingtjänster. Hörlurar blev inte bara ett viktigt tillbehör till smartphones och musikspelare, utan även en modeaccessoar, vilket gör dem till en perfekt julklapp för teknikälskare och modeentusiaster. Dessutom finns det ett stort urval av hörlurar för olika budgetar, vilket gör dem till en idealisk julklapp.
 • Årets julklapp 2013: Råsaftcentrifug – Som ett svar på det ökande intresset för hälsa och wellness blev råsaftcentrifugen ett populärt val. En råsaftcentrifug möjliggör att man enkelt kan göra sin egen färska juice från frukt och grönsaker hemma. Detta ger en möjlighet till hälsosammare drycker och bidrar till en mer hållbar livsstil. Som en julklapp visar den att du bryr dig om mottagarens hälsa och välbefinnande.
 • Årets julklapp 2014: Aktivitetsarmband – Med den växande trenden mot personlig hälsa och fitness blev aktivitetsarmbandet ett populärt val för julklappar. Det är ett verktyg för att övervaka motion och andra hälsovariabler, vilket gör det till en utmärkt gåva för de hälsomedvetna. Dessutom är de lätta att använda och kan synkroniseras med smartphones för enkel övervakning och analys.
 • Årets julklapp 2015: Robotdammsugare – Med framstegen inom smarta hemteknologier blev robotdammsugare populära. De erbjuder bekvämlighet och effektivitet, vilket är uppskattat i det moderna, hektiska livet. Att ge en robotdammsugare som julklapp visar att du värdesätter mottagarens tid och vill bidra till att förenkla deras vardag.
 • Årets julklapp 2016: VR-glasögon – Virtual Reality (VR) blev mainstream detta år och VR-glasögon blev ett eftertraktat verktyg för att uppleva denna teknologi. För spelentusiaster eller tech-älskare så är VR-glasögonen en spännande gåva som ger dem möjlighet att dyka in i en helt ny verklighet hemifrån.
 • Årets julklapp 2017: Elektrisk cykel – Med växande medvetenhet om miljöfrågor och ett ökat intresse för att leva mer hälsosamt, blev elcyklar en stor hit. Som julklapp är en elcykel både generös och omtänksam eftersom den bidrar till hållbarhet och främjar en aktiv livsstil.
 • Årets julklapp 2018: Det återvunna plagget – I takt med att vi blir mer medvetna om miljöfrågor så blev återvunna kläder en symbol för hållbar konsumtion och mode. Att ge ett återvunnet plagg som julklapp visar att du bryr dig om både mottagaren och miljön. Det skickar ett budskap om att man kan vara stilmedveten och samtidigt göra hållbara val.
 • Årets julklapp 2019: Mobillådan – I en alltmer digital värld blev en låda att förvara mobiltelefon i årets mest uppmärksammade julklapp. Tanken var att vi skulle stoppa undan mobilen och umgås med varandra, istället för att hela tiden stirra på skärmen och upptäcka hur andra firande jul.
 • Årets julklapp 2020: Stormköket – Under våren har pandemin slagit till med full kraft över hela världen. Detta gjorde att intresset för överleva utan det mest väsentliga som ström sköt i höjden. Att ge bort ett stormkök för att laga mat blev därför ett populärt val för julklappar. Det är en genomtänkt gåva som hjälper mottagaren att klara sig trots att levnadsmiljö ändrats radikalt.
 • Årets julklapp 2021: Evenemangsbiljetter – Årets vinnare blev vida kritiserad eftersom många överläkare tyckte det var för tidigt att samlas i stora sällskap i och med den pågående Corona-19 pandemin. HUI svarade med att biljetten skulle sparas för framtiden om ett nytt utbrott skulle komma.
 • Årets julklapp 2022: Det hemstickade plagget – Har du talang på att sticka en halsduk, tröja eller kanske ett par vantar? Då hade du inga som helst problem att ge bort årets julklapp 2022 till alla du känner! En väldigt svårtippad vinnare som är tänkt att värma mottagaren, både fysiskt men också psykiskt eftersom så mycket kärlek och kämpande är inbakat i julklappen.

Frågor & svar – Allt du behöver veta om årets julklapp

För oss på Presentguiden är det mer än bara en ära att vara den ledande sajten när det kommer till årets julklapp, det är en passion. Varför? Därför att vi vet att julen är en av de mest känsloladdade och viktiga tiderna på året för många, och vi vill vara den pålitliga källan som hjälper dig att fira den med stil och omtanke. Vi gräver djupt för att avslöja de mest spännande, relevanta och ibland även oväntade julklappstipsen, för vi vet att en bra julklapp kan göra mer än att bara glädja—den kan förändra dynamiken i en relation, skapa minnen och till och med sätta tonen för det kommande året. Så när det handlar om att välja ”årets julklapp”, vill vi att du ska veta att vi har gjort vårt hemläxa, för att du ska kunna göra det bästa valet möjligt. Välkommen till Presentguiden, din ultimata guide för en oförglömlig jul 2023.


Hur påverkar globala och lokala händelser valet av årets julklapp?

Globala och lokala händelser har en betydande inverkan på valet av årets julklapp, ofta utsedd av organisationer som HUI. Till exempel, under pandemier kan vi se en ökning av julklappstips som fokuserar på hemma-aktiviteter eller hälso- och säkerhetsprodukter. Teknologiska framsteg kan också påverka, där nya innovativa produkter snabbt blir populära gåvor. Det är inte bara en fråga om trender utan också om att spegla samhällets skiftande behov och värderingar. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad med aktuella händelser för att förstå varför en viss produkt eller tjänst har fått titeln ”årets julklapp”.


Vilka psykologiska aspekter bör beaktas?

När du letar efter årets julklapp så är det viktigt att inte bara fokusera på priset eller populariteten. Psykologiska aspekter som givarens och mottagarens relation, samt mottagarens personliga behov och önskemål, spelar en stor roll. En gåva som framkallar positiva känslor eller minnen kan ha en djupare betydelse än en trendig produkt.


Hur har begreppet årets julklapp utvecklats över tid?

Årets julklapp är en term som har förändrats i takt med samhällets utveckling. Förut handlade det kanske mest om fysiska produkter, men i modern tid inkluderar det även upplevelser och till och med digitala tjänster. Det reflekterar vår förändrade livsstil och de olika sätt vi nu interagerar på med varandra och med teknologin.


Hur förhåller sig årets julklapp till hållbarhet?

I takt med en ökande medvetenhet om klimatkrisen har årets julklapp också börjat reflektera mer hållbara val. Det kan vara produkter gjorda av återvunnet material eller gåvor som uppmuntrar till en hållbar livsstil. Detta är inte bara bra för planeten men också ett sätt att signalera etiska värderingar, vilket många uppskattar.


Vilka alternativa sätt finns att fira årets julklapp?

Förutom att köpa den officiellt utsedda årets julklapp, finns det många andra sätt att fira. Man kan exempelvis ge bort en upplevelse, investera i en tjänst eller skänka en gåva till välgörenhet i mottagarens namn. Detta bryter bort från konsumtion och materialism och kan göra julen mer meningsfull.


Anledningar till att ge bort årets julklapp

5 anledningar – Till att ge bort årets julklapp

Att ge bort årets julklapp kan tyckas vara ett enkelt och självklart val, men bakom det beslutet ligger det faktiskt en hel del tanke. Här tipsar Presentguiden.se några av de anledningar som gör detta val så speciellt.

Först och främst, trendmedvetenhet. När du ger bort årets julklapp visar du att du är uppdaterad med de senaste trenderna och att du är i takt med tiden. Du visar att du är intresserad av vad som är på tapeten och populärt just nu. Det visar att du är engagerad i världen omkring dig och att du vet vad som rör sig i samhället.

En annan anledning är säkerhet. Årets julklapp är oftast en produkt eller tjänst som har blivit populär och väl mottagen bland ett stort antal människor. Därför kan du vara relativt säker på att mottagaren kommer att uppskatta den. Det är ett tryggt val som sparar tid och undanröjer osäkerheten kring om gåvan kommer att vara en hit eller miss.

Dessutom är årets julklapp ofta ett bra samtalsämne. Det är något som folk pratar om, både före och efter jul. Att ge bort den kan leda till intressanta samtal och diskussioner. Kanske leder det till en djupare diskussion om vad julklappen representerar, eller så kan det bli starten på ett samtal om vad som kommer att bli nästa års julklapp.

Årets julklapp har också ett symboliskt värde. Den reflekterar ofta tidsandan och de värderingar och trender som är aktuella i samhället. Att ge bort den kan därför vara ett uttryck för att du delar dessa värderingar. Det kan vara ett sätt att visa att du är medveten om och bryr dig om viktiga frågor som hållbarhet, hälsa eller teknik.

Slutligen finns det den enkla bekvämligheten. Eftersom årets julklapp är så populär så är den oftast lätt att hitta i butikerna, både på stan och online. Det kan göra julklappsjakten mycket enklare och mer stressfri. Det är en liten sak, men den kan göra en stor skillnad när julstressen börjar göra sig påmind.

Men oavsett vilka anledningar du har, kommer det alltid att vara den omtanke och kärlek du lägger bakom gåvan som verkligen räknas. Årets julklapp kan vara ett utmärkt val, men det bästa är alltid en gåva som du vet kommer att betyda något för mottagaren. För i slutändan, det är tanken som räknas.

Årets julklapp 2023

Årets julklapp 2023 – Så gissar vi

Att förutspå vilken produkt eller tjänst som kommer att bli utsedd till årets julklapp 2023 kan vara en rolig utmaning! Men oj så mycket det finns att välja bland, inte sant? Här kommer Presentguidens tips på hur man kan göra en kvalificerad gissning över vad som så småningom kommer bli årets trendigast julklapp 2023:

 1. Förstå kriterierna: HUI Research, det institut som utser årets julklapp i Sverige, har fastställt tre kriterier. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nytt intresse under året, den ska spegla tidsandan, och den ska förväntas säljas i en stor mängd eller ha ett högt försäljningsvärde.
 2. Håll koll på trender: Var uppmärksam på vad folk pratar om i tidningar, på radio, TV, sociala medier och bloggar under hela 2023. Vilka produkter eller tjänster är i ropet så att säga.. vilka samhällsfrågor diskuteras mest?
 3. Analysera försäljningssiffror: Vilka produkter har sålt bra under året? Även om årets julklapp 2023 inte nödvändigtvis är den produkt som säljer bäst så kan mycket väl en hög försäljning indikera att produkten är populär och därmed en potentiell kandidat.
 4. Använd din intuition: Ibland kan det handla om att bara ha en känsla för vad som kommer att bli populärt. Har du sett en produkt eller tjänst som du tror kan bli nästa stora sak? Gör en gissning att det blir årets julklapp och se om du får rätt!

Ett tips är att anordna en ”årets julklapp 2023 tävling” med vänner och familj. Låt varje deltagare utse 3 julklappar var och bestäm sedan ett pris på vad det vinnande tipset ska vinna. En rolig krydda när vi går in i julperioden. Det är också en god idé att sätta upp ett sista datum när alla förslag på årets julklapp ska vara inlämnad.

Allt detta är såklart bara spekulation. Det enda säkra sättet att veta vilken produkt som blir årets julklapp är att vänta på HUI Researchs officiella tillkännagivande. Även om det är kul att gissa, så är spänningen i att vänta en del av charmen. Lycka till med ditt detektivarbete och må bästa tips vinna!

Se sidan om årets julklapp 2023 för all information om klappen som kommer bli vinnaren.

Att anordna en tävling om att tippa årets julklapp 2023 kan vara ett roligt och engagerande sätt att komma i julstämning. Här ger Presentguiden några förslag på hur du kan gå tillväga:

 1. Skapa reglerna: Först och främst, bestäm hur tävlingen ska fungera. Skall deltagarna skicka in ett eller flera förslag på vad de tror blir årets julklapp 2023? Hur ska du avgöra vem som vinner om flera personer gissar rätt? En idé kan vara att den som skickade in sitt rätta svar först blir vinnaren.
 2. Bestäm ett pris: Tänk ut ett passande pris för vinnaren. Det kan vara allt från en jultårta, digitala presentkort eller kanske en av de tidigare årets julklappar?
 3. Annonsera tävlingen: Använd sociala medier, e-post, en hemsida eller andra kommunikationskanaler för att berätta om tävlingen. Skapa en intressant och inbjudande presentation för att engagera potentiella deltagare.
 4. Inlämning av förslag: Bestäm hur och när deltagarna ska skicka in sina förslag. Du kan använda ett formulär online, e-post, eller kanske en traditionell låda där folk kan lämna in sina gissningar på papper.
 5. Vänta på det officiella tillkännagivandet: När HUI Research tillkännager årets julklapp 2023 så jämför du detta med de inskickade förslagen. Vem var närmast eller vem är det som gissade helt rätt?
 6. Fira vinnaren: Tillkännage vinnaren med pompa och ståt! Dela ut priset och kanske även hedra de som var nära att gissa rätt.

Kom ihåg att huvudsyftet med tävlingen är att ha roligt och skapa lite extra spänning inför julen. Lycka till med planeringen!

Dela gärna sidan om årets julklapp

Uppdaterades 29 oktober, 2023