Därför behövs Luciakronan

Luciakronan är ett symboliskt och centralt inslag i det traditionella Luciafirandet i Sverige. Denna speciella krans, som vanligtvis bärs av Lucia, är prydd med ljus som strålar i mörkret. Helt enkelt ett symboliskt uttryck för ljusets återkomst i vintermörkret och hyllning till Sankta Lucia som är ljusets budbärare.

Designen av Luciakronan är enkel, men ändå vacker. Traditionellt är den gjord av lingonris, men modernare versioner kan vara tillverkade av silverfärgad metall, plast, tyg eller gröna blad. Kronan är utsmyckad med levande ljus eller batteridrivna ljus, ofta sju stycken, men antalet kan variera. Ibland kan kronan också vara dekorerad med röda band eller silverglitter för att lägga till en extra glittrig touch.

Att bära Luciakronan är en speciell upplevelse. Det är ett tecken på ära och respekt, men det är också en källa till glädje och stolthet. Det är ett magiskt ögonblick när ljusen tänds, och hela rummet badar i det mjuka, varma skenet. Det är en känsla av förväntan, gemenskap och vördnad som infinner sig.

Men det är inte bara den estetiska skönheten i Luciakronan som gör den speciell. Det är också dess betydelse. Luciakronan är en symbol för ljus, hopp och generositet. Den är en påminnelse om Sankta Lucias godhet och självuppoffring, och ett löfte om ljusare tider framöver.

Vidare är Luciakronan ett sätt att bevara en lång och älskad tradition. Genom att bära kronan, blir man en del av en kontinuerlig kedja av firande som sträcker sig tillbaka genom århundraden. Det är ett sätt att hylla det förflutna samtidigt som man skapar nya minnen för framtiden.

Trots att Luciakronan bärs vid ett speciellt tillfälle under året, kan dess betydelse och skönhet bära oss genom hela vintern. Den lyser upp mörkret, fyller våra hjärtan med hopp och påminner oss om den oändliga kraften i generositet och ljus.

Som du märker så är Luciakronan mycket mer än bara ett huvudbonad, så klipp på din egen krona idag redan.

Handla Luciakrona på nätet

Jakten efter 2023 års bästa Luciakrona börjar genom att besöka de e-handlare som Presentguiden tycker är bäst inom området. Ett tips är att jämföra butikerna mellan så du upptäcker var den billigaste Luciakronan, som passar ert behov, finns.

Luciakronor - Hitta bästa luciakrona för barn och vuxen 2023

Första stället att besöka då du finner fyra olika luciakronor till både barn och vuxen.

Luciakrona barn

Just i skrivande stund så erbjuds tre luciakronor som kostar mellan 200 kr till 300 kr.

Då passar det extra bra att bära Luciakrona

 1. Lucia-tåg på äldreboenden: Många skolor och föreningar organiserar Lucia-tåg till äldreboenden. Detta är ett fint tillfälle att sätta på sig Luciakronan och sprida lite ljus och glädje till äldre.
 2. Luciafirande på jobbet: Om ditt företag firar Lucia kan det vara ett utmärkt tillfälle att ta med Luciakronan till jobbet. Det ger en trevlig atmosfär och är en utmärkt isbrytare!
 3. Lucia på barnens dagis eller skola: Om du är förälder och ditt barn har Luciafirande i dagis eller skola, är det ett bra tillfälle att bära Luciakronan. Det kan verkligen förhöja stämningen och göra dagen extra speciell för barnen.
 4. Lucia på lokal föreningsmöte: Om du är medlem i en förening som firar Lucia, kan du bära din Luciakrona till föreningsmötet. Det ger en festlig touch till evenemanget.
 5. Lucia hemma med familjen: Om du firar Lucia hemma med familjen, är det definitivt dags att ta fram Luciakronan. Det kan göra din hemmafirande ännu mer autentiskt och festligt.

Oavsett tillfälle, kom ihåg att bära din Luciakrona med stolthet och glädje, och att fira traditionen med respekt och omsorg.

Levande ljus kontra LED – Välj rätt luciakrona 2023

Att välja rätt luciakrona är en viktig del av att förbereda Luciadagens firande. Traditionellt har levande ljus varit den naturliga valet, men med framstegen inom teknik har LED-ljus blivit ett allt mer populärt alternativ. Här ger Presentguiden.se några fördelar och nackdelar med båda valen:

Luciakrona med levande Ljus

Fördelar:

 1. Touch av Tradition: Det finns något djupt äkta och historiskt betydande med levande ljus i en luciakrona. De är en stark symbol för Lucias tradition, en hyllning till en gammal tradition där ljuset besegrar mörkret under den mörkaste tiden på året.
 2. Naturligt Vackert: Levande ljus har en unik förmåga att ge ett varmt, mjukt sken som skapar en magisk atmosfär. Det sätt på vilket flammorna leker och dansar kan vara förtrollande och ger en känsla av genuin hemtrevnad som är svår att uppnå med artificiellt ljus.

Nackdelar:

 1. Potentiell Säkerhetsrisk: Levande ljus, särskilt när de bärs på huvudet, kan utgöra en potentiell brandrisk. Det kräver stor försiktighet och vaksamhet att hantera dem, vilket kan lägga en extra börda på luciafirandet. Se till att det finns en brandsläckare eller brandfilt i närheten!
 2. Konstant Tillsyn Krävs: Ett levande ljus kan inte lämnas utan uppsikt. När det brunnit ner till ett visst stadium måste det släckas för att förhindra överhettning och potentiella olyckor.

Luciakrona med LED-ljus

Fördelar:

 1. Säkerheten först: LED-ljus, till skillnad från levande ljus, utgör ingen brandrisk. Detta gör dem till ett idealiskt val för situationer där säkerhet är av största vikt som till exempel i skolor eller offentliga sammanhang där många barn är närvarande.
 2. Hållbarhet: LED-ljus har en överlägsen livslängd jämfört med levande ljus. De behöver inte bytas ut lika ofta, vilket inte bara sparar tid och pengar utan också bidrar till miljön.

Nackdelar:

 1. Avviker från Traditionen: Att använda LED-ljus i en luciakrona kan kännas mindre traditionellt för vissa. Det kan verka mindre autentiskt att ersätta det levande ljuset, en hörnsten i luciatraditionen, med modern teknologi.
 2. Beroende av Batterier: LED-ljus kräver elektrisk kraft för att fungera, vilket oftast innebär batterier. Att byta batterier med jämna mellanrum kan vara både besvärligt och en extra kostnad. Dessutom har batterier en miljöpåverkan som bör beaktas.

När du väljer mellan levande ljus och LED-ljus för din luciakrona är det bästa valet beroende av dina individuella preferenser, ditt specifika behov och den specifika situationen. Det är viktigt att ta hänsyn till både säkerhet och estetisk effekt när man gör detta val. Oavsett vad du väljer, är huvudsyftet med luciakronan att föra ljus in i vintermörkret och skapa en festlig atmosfär för alla att njuta av.

Dela gärna informationen om Luciakronor till barn & vuxna i din närhet

Uppdaterades 24 maj, 2023