Följ med på en resa genom luciakronans historia

Luciakronan är ett symboliskt och centralt inslag i det traditionella Luciafirandet i Sverige. Denna speciella krans, som vanligtvis bärs av Lucia, är prydd med ljus som strålar i mörkret. Helt enkelt ett symboliskt uttryck för ljusets återkomst i vintermörkret och hyllning till Sankta Lucia som är ljusets budbärare.

Designen av Luciakronan är enkel, men ändå vacker. Traditionellt är den gjord av lingonris, men modernare versioner kan vara tillverkade av silverfärgad metall, plast, tyg eller gröna blad. Kronan är utsmyckad med levande ljus eller batteridrivna ljus, ofta sju stycken, men antalet kan variera. Ibland kan kronan också vara dekorerad med röda band eller silverglitter för att lägga till en extra glittrig touch.

Att bära Luciakronan är en speciell upplevelse. Det är ett tecken på ära och respekt, men det är också en källa till glädje och stolthet. Det är ett magiskt ögonblick när ljusen tänds, och hela rummet badar i det mjuka, varma skenet. Det är en känsla av förväntan, gemenskap och vördnad som infinner sig.

Men det är inte bara den estetiska skönheten i Luciakronan som gör den speciell. Det är också dess betydelse. Luciakronan är en symbol för ljus, hopp och generositet. Den är en påminnelse om Sankta Lucias godhet och självuppoffring, och ett löfte om ljusare tider framöver.

Vidare är Luciakronan ett sätt att bevara en lång och älskad tradition. Genom att bära kronan, blir man en del av en kontinuerlig kedja av firande som sträcker sig tillbaka genom århundraden. Det är ett sätt att hylla det förflutna samtidigt som man skapar nya minnen för framtiden.

Trots att Luciakronan bärs vid ett speciellt tillfälle under året, kan dess betydelse och skönhet bära oss genom hela vintern. Den lyser upp mörkret, fyller våra hjärtan med hopp och påminner oss om den oändliga kraften i generositet och ljus.

Som du märker så är Luciakronan mycket mer än bara ett huvudbonad, så klipp på din egen krona idag redan.

Handla Luciakrona på nätet – Tips på bra butiker maj 2024

När det närmar sig Luciafirandet den 13 december 2024 vill du förmodligen ha den bästa Luciakronan för att lysa upp denna speciella dag. Här har vi samlat några av de mest pålitliga e-handlarna som erbjuder ett brett utbud av Luciakronor för både vuxna och barn.

För att hitta den perfekta Luciakronan för ditt firande är det en bra idé att besöka flera olika butiker och jämföra priser och stilar. Eftersom Luciakronor kan variera i pris och utseende kan du använda detta urval av butiker för att hitta den Luciakrona som passar dina behov och budget bäst.

Luciafirandet är en vacker och traditionell högtid, och en vacker Luciakrona är en viktig del av ceremonin. Så se till att du är i god tid med ditt köp för att säkerställa att du har den bästa Luciakronan när Lucia kommer att lysa upp ditt hem.

Luciakronor - Hitta bästa luciakrona för barn och vuxen 2023

Första stället att besöka då du finner fyra olika luciakronor till både barn och vuxen.

Luciakrona barn

Just i skrivande stund så erbjuds tre luciakronor som kostar mellan 200 kr till 300 kr.

Frågor & Svar – Allt om luciakrona

För Presentguiden är det av högsta betydelse att vara den främsta informationskällan om luciakronor, och detta av flera anledningar. Luciakronan är en symbolisk och central del av luciafirandet, en tid av gemenskap och ljus under den mörka vinterperioden. Genom att erbjuda omfattande och välinformerad information om olika aspekter av luciakronor – från deras betydelse och design till praktiska tips för säkert bruk – strävar vi efter att ge våra besökare en djupare förståelse för traditionens värde och symbolik. Genom att vara den främsta källan om luciakronor vill vi hjälpa människor att bära denna symbol med stolthet och förståelse, samt att skapa minnesvärda och meningsfulla stunder under en av årets mest älskade och speciella tidpunkter.


Vad är en luciakrona och vilken roll spelar den under luciafirandet?

En luciakrona är en symbolisk ljuskrans som bärs på huvudet av Luciatåget under den traditionella luciafirandet den 13:e december. Kronan består av vita ljus som representerar ljusets seger över mörkret och är en hyllning till helgonet Lucia, som bar ljus på huvudet för att händerna skulle vara fria när hon hjälpte förföljda kristna. Kronan symboliserar även Lucia som en ljusbärare som bringar hopp och ljus under den mörkaste tiden på året. Kronan är en viktig visuell komponent som förstärker den heliga och festliga stämningen under luciafirandet.


Vilka är de vanligaste materialen och designelementen hos en luciakrona?

Luciakronor kan vara tillverkade av olika material, men vanligtvis används metaller som tålig tråd eller smidigt ståltråd för att forma själva kronan. Ljusen placeras runt kransen och hålls på plats med vax eller andra säkra material. De vita ljusen är vanligtvis av typen stearinljus eller elektriska ljus för ökad säkerhet. Röda band och rosetter, som är vanliga på lucialinnen, kan också användas som dekoration på luciakronan för att skapa en visuell enhetlighet i hela Luciatåget.


Hur bär man en luciakrona på ett säkert och bekvämt sätt?

För att bära en luciakrona på ett säkert sätt är det viktigt att se till att den sitter stadigt på huvudet. Använd hårnålar eller andra klämma att fästa kronan i håret så att den inte glider. Se till att ljusen är ordentligt fastsatta och inte riskerar att falla. För att undvika olyckor bör man vara försiktig när man rör sig och undvika trånga passager. För att öka bekvämligheten kan man använda en huvudbonad under luciakronan för att minska direktkontakten mellan huvudet och ljusen.


Kan man göra en egen luciakrona och vilka material behövs i så fall?

Absolut! Att göra en egen luciakrona kan vara en rolig och kreativ aktivitet. För att göra en enkel luciakrona behöver du tråd (till exempel ståltråd), vita ljus (stearinljus eller batteridrivna ljus), eventuellt röda band eller rosetter för dekoration, och något att fästa ljusen med (vax eller lim). Det finns också olika DIY-kit tillgängliga som innehåller alla nödvändiga material och instruktioner för att skapa din egen luciakrona.


Vilken betydelse har ljusen i en luciakrona och hur påverkar de traditionen?

Ljusen i en luciakrona har en djup symbolisk betydelse. De representerar ljusets seger över mörkret och har historiska kopplingar till helgonet Lucia, som bar ljus för att sprida ljus i de mörka grottorna där de förföljda kristna gömde sig. Ljusen symboliserar även Lucia som en bärare av hopp och värme i den kalla vintermörkret. Ljusen är kärnan i traditionen och ger en kraftfull visuell representation av det centrala budskapet i luciafirandet – att ljuset och godheten triumferar över mörkret och kylan.


Då passar det extra bra att bära Luciakrona

 1. Lucia-tåg på äldreboenden: Många skolor och föreningar organiserar Lucia-tåg till äldreboenden. Detta är ett fint tillfälle att sätta på sig Luciakronan och sprida lite ljus och glädje till äldre.
 2. Luciafirande på jobbet: Om ditt företag firar Lucia kan det vara ett utmärkt tillfälle att ta med Luciakronan till jobbet. Det ger en trevlig atmosfär och är en utmärkt isbrytare!
 3. Lucia på barnens dagis eller skola: Om du är förälder och ditt barn har Luciafirande i dagis eller skola, är det ett bra tillfälle att bära Luciakronan. Det kan verkligen förhöja stämningen och göra dagen extra speciell för barnen.
 4. Lucia på lokal föreningsmöte: Om du är medlem i en förening som firar Lucia, kan du bära din Luciakrona till föreningsmötet. Det ger en festlig touch till evenemanget.
 5. Lucia hemma med familjen: Om du firar Lucia hemma med familjen, är det definitivt dags att ta fram Luciakronan. Det kan göra din hemmafirande ännu mer autentiskt och festligt.

Oavsett tillfälle, kom ihåg att bära din Luciakrona med stolthet och glädje, och att fira traditionen med respekt och omsorg.

Levande ljus kontra LED – Välj rätt luciakrona 2024

Att välja rätt luciakrona är en viktig del av att förbereda Luciadagens firande. Traditionellt har levande ljus varit den naturliga valet, men med framstegen inom teknik har LED-ljus blivit ett allt mer populärt alternativ. Här ger Presentguiden.se några fördelar och nackdelar med båda valen:

Luciakrona med levande Ljus

Fördelar:

 1. Touch av Tradition: Det finns något djupt äkta och historiskt betydande med levande ljus i en luciakrona. De är en stark symbol för Lucias tradition, en hyllning till en gammal tradition där ljuset besegrar mörkret under den mörkaste tiden på året.
 2. Naturligt Vackert: Levande ljus har en unik förmåga att ge ett varmt, mjukt sken som skapar en magisk atmosfär. Det sätt på vilket flammorna leker och dansar kan vara förtrollande och ger en känsla av genuin hemtrevnad som är svår att uppnå med artificiellt ljus.

Nackdelar:

 1. Potentiell Säkerhetsrisk: Levande ljus, särskilt när de bärs på huvudet, kan utgöra en potentiell brandrisk. Det kräver stor försiktighet och vaksamhet att hantera dem, vilket kan lägga en extra börda på luciafirandet. Se till att det finns en brandsläckare eller brandfilt i närheten!
 2. Konstant Tillsyn Krävs: Ett levande ljus kan inte lämnas utan uppsikt. När det brunnit ner till ett visst stadium måste det släckas för att förhindra överhettning och potentiella olyckor.

Luciakrona med LED-ljus

Fördelar:

 1. Säkerheten först: LED-ljus, till skillnad från levande ljus, utgör ingen brandrisk. Detta gör dem till ett idealiskt val för situationer där säkerhet är av största vikt som till exempel i skolor eller offentliga sammanhang där många barn är närvarande.
 2. Hållbarhet: LED-ljus har en överlägsen livslängd jämfört med levande ljus. De behöver inte bytas ut lika ofta, vilket inte bara sparar tid och pengar utan också bidrar till miljön.

Nackdelar:

 1. Avviker från Traditionen: Att använda LED-ljus i en luciakrona kan kännas mindre traditionellt för vissa. Det kan verka mindre autentiskt att ersätta det levande ljuset, en hörnsten i luciatraditionen, med modern teknologi.
 2. Beroende av Batterier: LED-ljus kräver elektrisk kraft för att fungera, vilket oftast innebär batterier. Att byta batterier med jämna mellanrum kan vara både besvärligt och en extra kostnad. Dessutom har batterier en miljöpåverkan som bör beaktas.

När du väljer mellan levande ljus och LED-ljus för din luciakrona är det bästa valet beroende av dina individuella preferenser, ditt specifika behov och den specifika situationen. Det är viktigt att ta hänsyn till både säkerhet och estetisk effekt när man gör detta val. Oavsett vad du väljer, är huvudsyftet med luciakronan att föra ljus in i vintermörkret och skapa en festlig atmosfär för alla att njuta av.

Dela gärna informationen om Luciakronor till barn & vuxna i din närhet

Uppdaterades 6 januari, 2024