Därför är adventskalendrar mycket uppskattade adventspresenter

Julen är en av de mest älskade högtiderna runt om i världen, och en av de mest efterlängtade traditionerna under denna tid är alla julkalendrar för vuxna & barn! En julkalender är en speciell typ av adventskalender som räknar ner dagarna fram till julafton. Varje dag öppnas en lucka för att avslöja en överraskning , som en slags adventspresent.

Presentguiden gillar alla slags presenter, och tycker en julkalender är en utmärkt adventspresent att ge bort till alla du känner.  Eftersom utbud innefattar allt från små leksaker till barn till exklusiva kaffesorter för vuxna så är denna adventspresent absolut något för alla.

Så vad är egentligen historian bakom denna fantastiska adventstraditionen med kalendrar då? Julkalendern har sitt ursprung i Tyskland under 1800-talet, då adventskalendern uppfanns som en visuell räknare för att hjälpa barn att räkna ner dagarna fram till julafton. De tidiga adventskalendrarna var ofta handgjorda med papper och innehöll en liten bild eller en bibelvers bakom varje lucka. Är du född på 80-talet så minns du säkert de enkla varianterna av julkalendrar, med bilder eller eventuellt en chokladbit, från din barndom?

Under 1900-talet utvecklades adventskalendern till att inkludera choklad, godis och små leksaker bakom varje lucka. I Sverige tog julakalenderfebern fart under 1960-talet då adventskalendern fick en ny twist. Sveriges Television (SVT) började sända julkalendrar som en del av sina TV-program. Dessa julkalendrar blev snabbt en stor succé och har sedan dess blivit en viktig del av den svenska jultraditionen.

I dag är julkalendern en viktig del av uppladdning inför julen runt om i världen. Och visst finns det oerhört många olika typer av julkalendrar att välja mellan. Kalendrar med choklad och godis är fortfarande väldigt populära. De mest klassiska varianterna av julkalender har dock fått hög konkurrens från andra kalendertyper. Inte minst alla skönhetskalendrar med smink, hudvård & parfym. Även kaffekalender, tekalender och vuxenkalendrar med erotiska leksaker är tre kategorier av julkalendrar som ökat alla mest i popularitet under de senare åren.

Som sagt så är en av de mest populära typerna av julkalendrar är den som innehåller kosmetik och skönhetsprodukter. Varje dag öppnas en ny lucka som avslöjar en ny produkt, från läppglans till ögonskugga. Denna typ av kalender är särskilt populär bland kvinnor och tonårsflickor. Söker du julkalender till flickvän, syster eller mamma kan Presentguiden rekommendera att kolla närmare på skönhetskalendrar.

För barn finns det också många olika typer av julkalendrar att välja mellan. Det finns adventskalendrar med leksaker, pussel, pyssel och böcker bakom varje lucka. Det finns till och med julkalendrar med hela LEGO-set bakom varje lucka, vilket är särskilt populärt bland LEGO-fans i alla åldrar. Är barnet 5-12 år är en julkalender med LEGO det som gäller till advent 2024.

Julkalendrar för vuxna har blivit alltmer poppis de senaste åren. För familjemedlemmar som uppskattar en god dryck finns julkalendrar med vin, öl, te och kaffe. Perfekt för att värma sig med i december, som brukar kunna vara en ganska ruggig månad.

På presentguiden kommer du att kunna hitta rätt julkalender 2024 på ett enkelt sätt. När säsongen kommer igång, vanligtvis i slutet av september, så kommer du kunna upptäcka alla bra julkalendrar för vuxna & barn här på sidan.

Hitta julkalender 2024 – Samtliga tips

Din sökning efter den perfekta julkalendern tar sin början här, på en plattform där vi har investerat tid och resurser i att noga utvärdera och jämföra ett brett spektrum av julkalendrar 2024. Dessa alternativ är anpassade både för vuxna och barn. Vi förstår att utbudet kan variera beroende på när du besöker vår sida. Om du är ute tidigt i säsongen och märker att urvalet ännu inte är omfattande, uppmanar vi dig att återkomma när kalendersäsongen för 2024 verkligen tar fart.

Vår ambition är inte bara att presentera ett brett sortiment av kalendrar, utan också att göra din shoppingupplevelse så angenäm som möjligt. Det innebär att vi inte endast fokuserar på produktens innehåll, utan även på andra aspekter som leveranstid och kundservice. Är du osäker på vilken typ av kalender som bäst skulle passa dig eller din familj? Vår guide är utformad för att ge dig en överblick och inspiration, och kanske till och med introducera dig till typer av kalendrar du inte tidigare hade övervägt.

När kalendersäsongen 2024 väl är i full gång kommer utbudet att vara enormt, med allt från traditionella chokladkalendrar till mer nischade alternativ med fokus på allt från skönhet till gourmetmat och godis och leksaker. Om du har särskilda önskemål eller behöver en kalender med kort varsel, rekommenderar vi att du noggrant granskar leveranstider och eventuellt tar kontakt med kundtjänst för att säkerställa att din kalender kommer fram i tid.

Handla julkalender på nätet

Presentguiden strävar konstant efter att erbjuda dig den mest omfattande och kvalitativa översikten av årets julkalendrar. Vårt team investerar tid och resurser i att noga granska marknaden för att lyfta fram de mest exceptionella och prisvärda alternativen för säsongen 2024.

Om du är ute efter något specifikt eller bara vill bredda ditt sökfält ytterligare, rekommenderar vi att du även besöker några av de mest framstående e-handelsplatserna som specialiserar sig på julkalendrar. Dessa e-handlare har ofta ett rikt och diversifierat sortiment, vilket kan komplettera de alternativ vi har lyft fram. Det ger dig som konsument en möjlighet att göra en ännu mer välgrundad bedömning innan du bestämmer dig för det ultimata valet av julkalender för 2024.

I slutändan är vårt mål att tjäna som en tillförlitlig resurs som underlättar ditt beslutsfattande och bidrar till att göra julen ännu mer magisk, både för dig och dina nära och kära. Tack för att du väljer Presentguiden som din partner i jakten på julkalender 2024. För ännu flera tips så spana in Julklappens stora guide till alla adventskalendrar 2024 för både vuxna och barn.

Julkalender 2023 - Handla adventskalender online

Minst sagt en gigant för att hitta julkalender 2024 med 24 luckor. Eftersom utbud av adventskalendrar är över 100 stycken så är det lätt att hitta en kalender som känns intressant. Te, kaffe, godis, choklad, lakrits och leksaker är endast ett urval i vad du kan hitta inuti butikens populära kalendrar 2024.

Julkalender 2023 - För honom & henne

Ett av Sveriges bästa utbud av julkalendrar 2024 som ständigt överraskar oss på ett positivt sätt. Vad sägs om en doftljuskalender från Klinta eller en tekalender från English Tea Shop?

Kungen av fest är också en mästare på adventskalendrar, för både vuxna & barn!

Julkalender för vuxna

Önskas extra erotiska inslag under advent så är det en erotisk adventskalender 2024 som gäller. Välj bland många varianter som verkligen tänder gnistan under hela december. Även fast kalendrarna kostar en hel del, vanligtvis 1000 kr till 2000 kr, så överstiger produktvärdet dessa priser med råge. Ett mycket bra sätt för dig och din pojkvän eller flickvän att utforska världens av vuxenleksaker på!

Är du ute efter årets bästa sminkkalander att ge som tidig julklapp till flickvän eller mamma? Då kan vi varmt rekommenderas denna e-handlares oerhört omtyckta julkalendrar med smink och hudvård.

5 nyckelfaktorer att beakta för den perfekta adventskalendern 2024

Att välja den rätta adventskalendern 2024 kan kännas som en verklig utmaning med tanke på det stora urval som finns där ute. Oavsett om du letar efter den perfekta kalendern för dig själv, din partner, ditt barn eller en vän, finns det några viktiga saker att tänka på för att göra valet så träffsäkert som möjligt. Här har Presentguiden satt ihop en lista över de fem viktigaste punkterna att beakta när du ska välja din adventskalender för 2024.

  1. Målgruppens intressen: Den första och kanske mest uppenbara punkten är att tänka på mottagarens intressen och hobbies. Finns det något speciellt område de är särskilt intresserade av, kanske choklad, skönhet, te, böcker eller leksaker? En kalender som speglar mottagarens passioner kommer garanterat att uppskattas.
  2. Budget: Precis som med alla presenter spelar budgeten en stor roll. Det finns adventskalendrar i alla prisklasser, från de enkla och prisvärda till de lyxiga och dyrare. Bestäm i förväg hur mycket du är villig att spendera och försök hitta den bästa kalendern inom din budget.
  3. Ålder: Inte alla kalendrar passar alla åldersgrupper. Vissa kalendrar är särskilt utformade för barn med stora, färgglada bilder och leksaker, medan andra kan vara mer lämpliga för vuxna med mer sofistikerade gåvor. Se till att välja en kalender som är åldersanpassad.
  4. Varaktighet: Vissa kalendrar erbjuder engångsgåvor, medan andra kan erbjuda saker som varar längre. Om du letar efter något som mottagaren kan uppskatta länge efter julen, leta efter kalendrar som innehåller beständigare saker som smycken, kvalitetsleksaker eller skönhetsprodukter.
  5. Unikhet: En av de största glädjeämnena med adventskalendrar är överraskningsfaktorn. Det kan vara värt att leta efter en kalender som erbjuder något unikt eller annorlunda, något som mottagaren kanske inte förväntar sig. Detta kommer inte bara att göra varje dag spännande, men också göra att kalendern sticker ut bland alla andra.

Valet av adventskalender är en personlig och tankeväckande gest, och att beakta ovanstående punkter kommer säkerligen att hjälpa dig att hitta den perfekta kalendern för den speciella personen i ditt liv. Och kom ihåg, oavsett vilken kalender du väljer, är det tanken som räknas.

Hoppas att dessa tips från Presentguiden har varit till hjälp för dig. Lycka till med ditt val av adventskalender för 2024 och njut av den magiska nedräkningen till jul!

Historian bakom julkalendrar

Den första julkalendern som vi känner till tillverkades i Tyskland under 1800-talet. Denna adventskalender innehöll 24 små bilder som barnen kunde titta på varje dag fram till julafton. Även fast dessa kalendrar har anor från 1800-talet så var det dock inte förrän på 1920-talet som idén med julkalendrar med 24 luckor började spridas i Tyskland.

Det var en kvinna vid namn Gerhard Lang som populariserade julkalendern med 24 luckor. Hon fick en julkalender av sin mamma när hon var litet barn, och älskade idén! När hon sedan blev vuxen bestämde hon sig för att producera julkalendrar själv och började sälja dem i sin egen affär.

Gerhard Lang grundade senare ett företag som specialiserade sig på tillverkning av julkalendrar och producerade julkalendrar med olika teman varje år. Företaget blev mycket framgångsrikt och spred idén med julkalendrar med 24 luckor till resten av världen.

Således var det Gerhard Lang som först började producera och sälja julkalendrar med 24 luckor på kommersiell basis och populariserade den här traditionen. På 1930-talet började Langs företag att exportera julkalendrar till andra länder, och snart blev julkalendern med 24 luckor en populär tradition även utanför Tyskland. Lang fortsatte att producera julkalendrar ända fram till sin död på 1970-talet.

Allt eftersom åren har gått har tusentals producenter anammat idén om kalendrar med 24 luckor. Därmed är utbud just nu större än någon gång tidigare. Att veta historian bakom kommer göra det ännu spännande att öppna årets julkalender 2024.

I takt med att teknologin har utvecklats har julkalendrarna också blivit mer avancerade. Idag finns det även digitala julkalendrar som kan öppnas via appar och webbsidor. Dessa kalendrar består dock inte av saker såsom choklad eller smink. För julkalendrar online på nätet så är tanken istället att erbjuda en ny adventdeals varje dag. Det är vanligt med rabatter på allt från 10-20 procent upp till halva priset. Att ha kolla på butikernas julkalender är ett bra sätt att kunna hitta julklappar billigare. Att spara pengar i juletider är för många väldigt välkommet.

Julkalender tv - SVT Trolltider 2023

Julkalender tv 2023 – Trolltider på SVT

Julkalendrar har varit en del av jultraditionen i Sverige sedan 1960-talet. De första julkalendrarna var radioprogram som sändes varje dag i december fram till julafton. Dessa radiokalendrar var mycket populära och så småningom började även TV-kanaler att sända julkalendrar.

Den allra första julkalendern som sändes på TV var ”Trolltider” år 1979. Den handlade om två barn som besökte en trollkarl och fick vara med om olika äventyr. Sedan dess har det sänts många olika julkalendrar på TV varje år, med olika teman och historier.

Den mest populära julkalendrarna genom tiderna är förmodligen ”Pelle Svanslös” som sändes år 1997. Den handlade om en katt som blev av med sin svans och fick vara med om olika äventyr tillsammans med sina vänner. Pelle Svanslös blev en riktig klassiker som de flesta barn och vuxna känner till, och sänds fortfarande på TV ibland.

En annan populär julkalender är ”Mysteriet på Greveholm” som sändes år 1996. Den handlade om ett gäng barn som besökte en herrgård och upptäckte att det hände mystiska saker där. Mysteriet på Greveholm blev också mycket populär och har sedan dess blivit något av en kultförklarad julkalender.

Idag är det många barn och vuxna som ser fram emot att få följa årets julkalender på TV eller på nätet. Det har blivit en viktig del av julfirandet för många och varje år väntar man spänt på att få veta vilken julkalender som kommer att sändas.

Trolltider kommer igen – Legenden om Bergatrollet

Till första december 2023 så blir den svenska julkalendern på tv en uppföljning av Trolltider, som även var julkalender på tv under fjolåret 2022. Den nya titeln på årets julkalender på tv kommer vara: Trolltider – legenden om Bergatrollet. Likt Presentguiden var inne på ovan så har alltså 2023 års julkalender på tv samma namn som den klassiska och högst älskade julkalendern från 1979. Att bygga vidare på en gammal succé är ett vågspel som kan bli både ris och ros. Att välja Trolltider från början var inget stort beslut då det gått så många år sedan julkalendern sändes förra gången, över 40 års sedan. Eftersom 2022 års julkalender på tv gick hem hos tittarna så var det väntat att Trolltider skulle fortsätta.

Nu blir det upp till bevis för SVT att överglänsa succén från förra året med årets version av Trolltider. Bland skådespelarna som är med och skapar årets julkalender 2023 ser vi bland annat Kjell Bergqvist, Cleas Månsson, Matilda Gross och några flera kända namn.

Är du laddad för 2023 års julkalender på tv?

Allt om julkalendrar 2024 – Frågor & Svar

Har du frågor om julkalendrar så se Presentguidens förslag här nedan. Finns det fortfarande frågetecken om vilken julkalender du ska välja? Mejla oss gärna så ska vi försöka ge dig vägledning.


Vad är en julkalender?

En julkalender med 24 luckor är en kalender som börjar den 1 december och slutar på julafton. Varje dag öppnas en ny lucka, och bakom varje lucka finns det en överraskning eller present. Kalendrarna finns i olika former, storlekar och inriktningar. Majoriteten av alla kalendrar är tillverkade av kartong eller kraftigare papper. En del exklusiva julkalendrar kan dock vara tillverkade av trä, metall och andra annorlunda material.


Vad innehåller en julkalender?

Nu för tiden finns det oerhört många olika julkalendrar att välja bland. Innehållet varierar därmed kraftigt åt. De populäraste innehållet är godis, choklad, lakrits, smink, leksaker, te & kaffe. Varje år kommer det nya spännande kalendrar till jul, så vi förväntar oss nytt spännande innehåll till säsongen 2024. Innehållet kan också vara små pusselbitar, dekorationer, strumpor och så vidare.


Varför finns det just 24 luckor?

Det finns 24 luckor i en julkalender eftersom det är antalet dagar från den 1 december fram till julafton. Traditionellt sett öppnas en lucka varje dag fram till julafton, och på julafton öppnas en stor lucka som innehåller den sista och största adventspresenten. Notera dock att en del Amerikanska julkalendrar består av 25 luckor. Det beror på att julafton i USA firas den 25 december.


Var kan man köpa en julkalender 2024?

Det finns många olika typer av julkalendrar att köpa i butiker och på nätet. Du kan hitta dem på de flesta stormarknader, leksaksaffärer och även på apotek. Presentguiden tycker dock det är bäst att handla julkalender på nätet. På nätet finns det också många olika typer att välja mellan och du får snabbt en bra överblick över 2024 års julkalendrar. Priset kan i många fall vara billiga också, speciellt om du passar på att handla julkalender när e-handlaren erbjuder en kampanj på kalendrar.


Hur kan man göra en egen julkalender?

Det är enkelt att göra en egen julkalender. Allt du behöver är lite kreativitet och fantasi. Du kan använda kartong eller papper för att göra din kalender, och fylla den med små presenter eller godis. Du kan också dekorera kalendern med färgglada papper, glitter eller andra juldekorationer. Det är dock enklast att göra en egen julkalender genom att köpa ett färdigt kit. Dessa kit består av 24 boxar som märks upp med numrerade klisterlappar.


När är det billigast att handla julkalender?

De billigaste priserna på julkalender till julen 2024 hittar du sista veckorna innan kalendern ska öppnas. Det är tyvärr inte utan risk det går att vänta in bästa priset. Många av de populäraste kalendrarna kommer sälja slut många veckor innan det blir rea. Att erbjuda julkalendrar till kraftigt reducerade priser är ett praktiskt sätt för återförsäljarna att sälja slut på 2024 års julkalendrar, efter första december är kalendrarna inte värda så mycket. Black Week brukar vara det naturliga tillfället att sälja julkalender på rea.


Dela gärna sidan med tips på julkalendrar till advent 2024

Uppdaterades 7 maj, 2024