Upptäck bästa prydnadstomtarna 2023 – Klassisk juldekoration

Jultomtar är de de små, rödklädda figurerna som pryder våra hem under december månad. Prydnadstomtar är förmodligen det allra mest klassiska juldekorationerna vi kan skaffa. Men hur började det egentligen? Hur gick vi från Sankt Nikolaus till dessa små, knubbiga tomtar? Häng med på en resa genom jultomtens historia med allt från deras ursprung som julpynt till de olika tomtar vi ser idag.

För att förstå hur jultomtar blev en del av vår jultradition så måste vi först ta en titt på Sankt Nikolaus, en kristen helgon från 300-talet. Sankt Nikolaus var känd för sin generositet och omtanke. Hans namnsdag är den 6 december. Det är en dag som både hedrar Nikolaus men framförallt anses att bli startskottet för att börja de härliga förberedelse inför julfirandet. En bra dag att ta fram sina juldekorationer med andra ord.

Så hur hänger jultomtar ihop med detta? Jo, det var i Nederländerna på 1600-talet som Sankt Nikolaus förvandlades till Sinterklaas, en figur som delade ut presenter till snälla barn i början av december. När nederländska immigranter kom till Amerika på 1700-talet så blev Sinterklaas snart förvrängd till Santa Claus, den mer välkända versionen av jultomten som vi känner idag.

Men vad hände med de små tomtenissarna, de där gulliga figurerna som pryder våra hyllor och fönsterbrädor? De har sina rötter i nordisk folktro, där tomtar och vättar var små varelser som beskyddade hem och gårdar från onda ting. Dessa små tomtar blev snart en del av den skandinaviska jultraditionen och när 1800-talet rullade in, började de dyka upp som julpynt i allt fler hem.

Det finns olika slags tomtar där den svenska  jultomten är först ut, en liten gubbe med röd mössa, grå kläder och skägg. Enligt sägen så bor han i husets vedbod, ladugård. Sen har vi den norska ”tomtenisse” som är en liknande figur, men med en blå mössa istället för röd. I Danmark finns ”nisser” som är små tomtar med röda mössor och ibland även långa, spetsiga öron. Och låt oss inte glömma den finska ”joulupukki” som liknar den mer välkända Santa Claus och delar ut presenter till barn under julafton.

Det är ingen tvekan om att jultomtarnas popularitet har exploderat under årens lopp. Idag finns det en uppsjö av olika tomtar att välja mellan, allt från klassiska träfigurer till moderna tomtar med LED-belysning. Tomtenissar finns i alla tänkbara stilar, material och prisklasser. Därför är det lätt att hitta en tomte som passar just din smak och plånbok.

Så varför är vi så förtjusta i dessa små rödklädda varelser? Kanske beror det på att de symboliserar julens glädje och generositet? Eller så kanske det är deras charmiga och gemytliga utseende som lockar? Oavsett din anledning att söka efter tomtar på nätet så är det tydligt att jultomtar är här för att stanna, och fortsätta sprida sin magi år efter år.

Är det dags att utöka samlingen med några nya tomtar så hoppas vi Presentguiden varit till stor hjälp. Att ge en vän, partner eller förälder en tomte i julklapp är väldigt populärt. Oavsett vilka juldekorationer du väljer så kommer dessa små figurer med stort hjärta säkert att fortsätta vara en kär del av jultraditionen i många år framöver.

Handla jultomtar på nätet

Jakten efter tomtar, tomtenissar, tomtemor och andra juldekorationer inom kategorien börjar genom att spana in 2023 års bästa e-handlare. Nedanstående butiker är de som Presentguiden anser är väl värda i besöken efter bästa tomten 2023.

Tomtenissar och jultomtar - Juldekoration på prydnadstomtar

Första e-handel du bör besöka i jakten efter jultomtar & tomtenissar för juldekoration. Ett minst sagt imponerande utbud av över 200 stycken tomtar i varierande prisklass. Här finns billiga prydnadstomter för någon hundralapp upp till väldigt exklusiva jultomtar som går loss på flera tusenlappar.

Tomte - Julpynt med bästa känsla

Därför ska du skaffa tomtenissar – 5 anledningar

Tomtar har länge varit en del av jultraditionen, och det finns många anledningar till att de är populära som juldekorationer. Här är Presentguiden fem främsta anledningar till att skaffa tomtar & tomtenissar för att förgylla ditt hem till julen 2023:

  1. Historia och tradition: Tomtar har sina rötter i nordisk folktro och är en klassisk juldekoration i skandinaviska hem. Genom att ha tomtar i ditt hem så blir du del av en lång och rik tradition som sträcker sig över generationer. Att upprätthålla och bevara traditioner kan vara mycket givande och ge en känsla av samhörighet under julen.
  2. Charm och personlighet: Tomtar är charmiga och gemytliga figurer som tillför mycket personlighet till ditt hem. De finns i en mängd olika stilar och uttryck som kommer göra det enkelt att hitta tomtar som passar just din personliga stil. Tomtar kan också bli en samtalspunkt bland gäster och bidra till att skapa en välkomnande atmosfär.
  3. Enkelhet och mångsidighet: Prydnadstomtar är enkla att placera runt om i hemmet och kan användas på flera sätt. Du kan ställa dem på hyllor, i fönster, på bordet eller vid julgranen. Deras mångsidighet gör dem till en praktisk och lättanvänd juldekoration som snabbt plockas fram.
  4. Barnvänlighet: Tomtar är ofta populära bland barn eftersom dom lätt blir fascinerade av deras söta och lekfulla utseende. Att ha tomtar som juldekoration kan bidra till att skapa magi och spänning för de yngre medlemmarna i familjen. Bra julpynt för att skapa fina julminnen med andra ord.
  5. Hållbarhet och ekonomi: Många tomtar är gjorda av hållbara material som trä, keramik eller textil. Det innebär att prydnadstomtar kan användas år efter år utan att bli slitna eller skadade. Att investera i högkvalitativa tomtar som juldekorationer kan vara både ekonomiskt fördelaktigt då de har potential att vara en del av julpyntet under många jular framöver.

Hoppas tipsen ovan kan dig nog med övertygelse till att det inte går att juldekorera hemmet med för många prydnadstomtar!

Sprid tomteglädje och tipsa om tomtenissar på nätet

Uppdaterades 5 maj, 2023