Historian om Lucia – Allt som behövs 2023

Lucia är en av de mest älskade traditionerna i Sverige, och dess rötter går långt tillbaka i tiden. Firandet äger rum den 13:e december, en dag som enligt den gamla julianska kalendern markerade vintersolståndet och därmed årets mörkaste dag.

Lucia är namnet på en ung kristen kvinna som levde i Syrakusa på Sicilien på 300-talet. Hon vördas som helgon inom både katolska och ortodoxa kyrkan, och är känd för sina goda gärningar och sitt mod. Enligt legenden hjälpte hon de fattiga och förföljda kristna i Syrakusa genom att ta med sig mat och dryck till dem. För att ha händerna fria att bära saker, satte hon ljus i håret. Detta är anledningen till att den moderna lucian bär ljus i håret eller håller ett ljus i handen.

I Sverige började luciafirandet att bli populärt på 1700-talet och har sedan dess vuxit till att bli en stor tradition. På morgonen den 13:e december är det vanligt att luciatåg går genom skolor, arbetsplatser och offentliga platser där de sjunger traditionella sånger som ”Sankta Lucia” och ”Nu tändas tusen juleljus”. Lucia själv, som vanligtvis är en ung kvinna eller flicka klädd i vitt med ett ljuskrans i håret är den som leder tåget. Hon följs ofta av tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar.

Luciafirandet har också blivit en tid för generositet och omtanke om andra. I många delar av Sverige är det vanligt att barnen i huset serverar sina föräldrar lussekatter (ett saffransdoftande bakverk) och kaffe på morgonen. Det är också en tid då människor samlas för att njuta av musik och gemenskap. Flertalet kyrkor håller speciella luciagudstjänster för att uppmärksamma dagen på bästa sätt.

Att fira Lucia är ett sätt att lysa upp vintermörkret, men också ett sätt att komma ihåg en kvinna som var känd för sin godhet och generositet. Trots att det har gått över 1700 år sedan Lucias tid, lever hennes anda vidare i detta firande. Lucia är en tid att sprida ljus och glädje, att visa omtanke om varandra, och att fira de ljusa stunderna mitt i vintermörkret. Det är en tradition som fortsätter att lysa starkt i det svenska hjärtat.

Så när är Lucia 2023 då? Skriv in onsdag den 13 december (vecka 50) i almanackan, då är det dags att fira lucia 2023.

Handla Lucia saker på nätet

Jakten efter lucia linne, krona och allt annat som hör firandet till börjar här. Surfa in till butikerna nedan för att upptäcka ett bra utbud av de som kan tänkas behövas till Lucia den 13 december 2023.

Lucia tillbehör till barn & vuxna

Kungen av fest är en mästare på allt som behövs för att klä ut sig till lucia, pepparkaksgubbe eller stjärngosse. Ett bra ställe att spana in närmare med andra ord.

Fira lucia - Allt som behövs för ett lyckat firande 13 december

Tillbehören för en komplett Lucia 2023

Tickar det mot Lucia 2023 och du är ute efter tillbehören som behövs för att fira på bästa sätt? Här kommer Presentguidens lista på klassiska ”luciaprylar” som sätter guldkant på firandet;

 1. Lucialinne: Först och främst, du behöver ett lucialinne. Detta är den traditionella vita klänningen som Lucia bär. Den symboliserar renhet och ljus, och har vanligtvis långa ärmar och en längd som sträcker sig ner till anklarna.
 2. Luciakrona: Lucias signaturdetalj är definitivt hennes ljuskrona. Detta kan vara en riktig ljuskrona gjord av lingonris och prydd med levande ljus (för äldre barn och vuxna under övervakning), eller en säkrare version gjord av silverfärgad tråd och elektriska ljus för yngre barn.
 3. Stjärngosse: Stjärngossen är en viktig del av luciatåget. De är klädda i vita linnekläder, precis som Lucia, men de bär också konformade hattar prydda med gyllene stjärnor. För detta behöver du ett vitt lakan eller liknande tyg samt material för att skapa hatten.
 4. Lucia tärna med tärnljus: Luciatärnorna klär sig likt Lucia, men utan ljuskronan. De bär istället ett band eller en silverglittrande tinselkrans runt huvudet och håller ett ljus i handen.
 5. Pepparkaksdräkt: För att fullända tåget behöver du tomtar och främst pepparkaksgubbar. Tomtarna bär röda kläder och mössor medan pepparkaksgubbarna är klädda i bruna kläder. Spana in Presentguidens sida om tomtekläder för att upptäcka vad som behövs för att klä ut sig till jultomte.
 6. Lussekatter och pepparkakor: Ingen lucia är komplett utan lussekatter och pepparkakor! Lussekatter är söta saffransbullar formade som ”S” eller ”8”, och pepparkakor är tunna, krispiga kakor kryddade med ingefära, kanel och kryddnejlikor.
 7. Glöggmingel: Glögg, ett slags kryddat vin, och kaffe är de traditionella dryckerna för ett Luciafirande. De serveras ofta tillsammans med lussekatterna och pepparkakorna. Lucia är förmodligen den optimala dagen att bjuda in till ett glöggmingel!
 8. Luciasånger: Slutligen, du behöver känna till några Luciasånger. ”Sankta Lucia” är den mest traditionella och igenkännbara men det finns flera andra som också ofta sjungs.

Med dessa komponenter i åtanke kan du förbereda ett minnesvärt Luciafirande som håller sig trogen till traditionen. Lycka till!

Vad gör man på lucia – Vanliga aktiviteter i skolan

Luciafirandet är en speciell tradition i Sverige som oftast innebär en rad olika aktiviteter, särskilt i skolan. Här ger Presentguiden fem populära aktiviteter som brukar äga rum under Luciafirandet.

 1. Luciatåget: Huvudhändelsen under Luciafirandet är oftast Luciatåget. Eleverna väljer en Lucia, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtar. De klär ut sig och går i ett tåg genom skolan medan de sjunger traditionella Luciasånger. Denna aktivitet skapar en stark gemenskap och hjälper till att sprida ljus och glädje i den mörka vintertiden.
 2. Luciakonsert: I många skolor anordnas en Luciakonsert där körer sjunger både traditionella Luciasånger och andra vintersånger. Det är en fin stund för alla att samlas, lyssna på musik och reflektera över årets slut.
 3. Luciabak: Ett annat populärt inslag under Luciafirandet är att baka traditionella Luciabröd, som lussekatter och pepparkakor. Denna aktivitet kan äga rum i hemkunskapsklassen eller vara en gemensam aktivitet för hela skolan. Att baka tillsammans är inte bara kul, det är också ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om svenska traditioner och att skapa något gott att dela med andra.
 4. Berättelser om Lucia: Luciafirandet är en utmärkt tid för att lära eleverna om svensk kultur och historia. Lektioner kan inkludera berättelser om Lucia, hennes liv och legenden om hennes helgonstatus. Det kan också finnas diskussioner om varför vi firar Lucia och hur traditionen har utvecklats över tid. I vissa skolor kan även äldre elever ta på sig rollen att lära yngre barn om Lucia och dela med sig av sina egna erfarenheter.
 5. Fika och Gemenskap: Efter Luciatåget och konserten brukar det ofta vara dags för fika. Denna tid används för att njuta av det nybakade Luciabrödet och kanske dricka lite glögg eller varm choklad. Det är en tid för att umgås, skratta, och känna gemenskapen i skolan. Det är också ett tillfälle att reflektera över Luciafirandet och de traditioner som har hållits vid liv.

Sammanfattningsvis är Luciafirandet i skolan en tid fylld med tradition, gemenskap och festligheter. Genom Luciatåg, konserter, bakning, lärande och fika så hjälper skolan till att hålla den svenska traditionen vid liv och skapar minnen för livet för eleverna.

Dela gärna sidan om Lucia och vad som behövs för ett komplett luciafirande 2023

Uppdaterades 24 maj, 2023